Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Pais: Ο Cameron στα... αχνάρια του Τσίπρα (;) – Οι διαφορές και τα κοινά χαρακτηριστικά

El Pais: Ο Cameron στα... αχνάρια του Τσίπρα (;) – Οι διαφορές και τα κοινά χαρακτηριστικά
Ο ένας με το ένα πόδι έξω από την Ε.Ε. και ο άλλος από την Ευρωζώνη
Σε μια σύγκριση μεταξύ του βρετανού πρωθυπουργού, David Cameron και του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προχωρά η ισπανική εφημερίδα «El Pais» σε σχετικό δημοσίευμά της.
Όπως αναφέρεται, ο David Cameron αντιπροσωπεύει τη θατσερική δεξιά και ο Αλέξης Τσίπρας, τη ριζοσπαστική αριστερά.
Ο ένας, ευρωσκεπτικιστής μιας χώρας που μποϊκοτάρει την πρόοδο, αλλά τη σέβεται όταν μετατρέπεται σε κανόνες και ο άλλος, ευρωπαϊστής μιας υπέροχης χώρας που παραβιάζει συστηματικά τους κανόνες.
Ωστόσο, τελευταία μοιάζουν, καθώς φαίνεται να βρίσκονται με το ένα πόδι έξω είτε από την Ε.Ε. (Brexit) είτε από την Ευρωζώνη (Grexit), αν και η πλειοψηφία των πολιτών και στις δύο χώρες δεν το επιθυμεί.
Πρόκειται, όπως σημειώνεται, για μια πραγματικότητα βαθιά και ανησυχητική: εθνικισμός, πίστη στην –ανύπαρκτη– εθνική κυριαρχία, αποκλειστική υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, έκκληση στην ίδια τη δημοκρατία παρακάμπτοντας τους υπόλοιπους 27.
Με αυτό τον τρόπο, παραβιάζουν το πνεύμα της Συνθήκης της Λισαβόνας και το γράμμα του νόμου: οι εταίροι «θεωρούν τις οικονομικές πολιτικές ως θέμα κοινού ενδιαφέροντος», όπως αναφέρει το άρθρο 121.
Όταν ο Cameron επιδιώκει να αλλάξει τη Συνθήκη προκειμένου να εμποδίσει τη μετανάστευση, «ερεθίζει» τους εταίρους του, καθώς ξεχνά ότι χώρες μεταναστών, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία ή η Πολωνία θα το εμποδίσουν: η αλλαγή του κειμένου σε αυτό το θέμα για την ελεύθερη μετακίνηση απαιτεί ομοφωνία και αν το επιδιώξει μέσω κανόνων και οδηγιών, θα βρει την αντίσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όταν ο Τσίπρας «βροντά» για (κατανοητά κατά τα άλλα) κοινωνικά δικαιώματα (κατώτατος μισθός, συντάξεις) πολύ ανώτερα των υπολοίπων ευρωπαίων εταίρων (βαλτικές, πρώην ανατολικές χώρες), με την οικονομική όμως στήριξή τους, τους εκνευρίζει.
Το ίδιο και ο Cameron, σημειώνεται, μαθαίνει την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
Οι απόγονοι της αγγλικής αριστοκρατίας ταξίδευαν παλαιότερα στην Ελλάδα ως μέρος της «grand tour» στη Μεσόγειο προκειμένου να αποφοιτήσει από το μάθημα της ζωής
(σ.σ. η grand tour ήταν μια πολιτιστική περιοδεία στην Ευρώπη, κυρίως τον 18ο αιώνα, από έναν νεαρό άνδρα της ανώτερης τάξης ως μέρος της εκπαίδευσής του).

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης