Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Έκτακτη σύσκεψη Cameron με BoE και ΥΠΟΙΚ για τον κίνδυνο Grexit

Βρετανία: Έκτακτη σύσκεψη Cameron με BoE και ΥΠΟΙΚ για τον κίνδυνο Grexit
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τις βρετανικές τράπεζες και τις επιχειρήσεις
Έκτακτη σύσκεψη για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, συγκάλεσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, David Cameron με τη συμμετοχή αξιωματούχων της Τράπεζας της Αγγλίας και του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τις βρετανικές τράπεζες και τις επιχειρήσεις.
Τα συμπεράσματα της σύσκεψης αναφέρουν ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχουν αυξηθεί, ωστόσο οι συμμετέχοντες εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού ανάμεσα στη νέα ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της, προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Όπως μετέδιδε χθες το www.bankingnews, σχέδιο έκτακτης ανάγκης καταστρώνει ήδη η βρετανική κυβέρνηση για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ώστε να είναι σε θέση να αποτρέψει την αποσταθεροποίηση της αγοράς που θα επιφέρει ένα Grexit.
Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, George Osborne σε
συνέντευξη στο BBC, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και έχει δουλέψει σκληρά για να το πετύχει αυτό.
«Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, θα ακολουθούσε πραγματική αποσταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών στην Ευρώπη», προειδοποίησε ο βρετανός ΥΠΟΙΚ.
«Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα να ξεφύγουν από τον έλεγχό μας, αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα γίνει μια διεθνής προσπάθεια για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και εδώ στη Βρετανία επισπεύδουμε την κατάρτιση σχεδίου έκτακτης ανάγκης προκειμένου να προετοιμαστούμε για ό,τι συνεπάγεται αυτό για εμάς».
Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει τις επιμέρους λεπτομέρειες του εν λόγω σχεδίου.
Στις δηλώσεις του στο βρετανικό δίκτυο, ο Osborne προσέθεσε: «Αυτός είναι ο λόγος που θα μεταβώ αύριο στο G20 - να παροτρύνω τους εταίρους μας να επιλύσουν αυτή την κρίση.
Αυτός είναι ο λόγος που επισπεύδουμε την κατάρτιση σχεδίου έκτακτης ανάγκης στη Βρετανία», πρόσθεσε στο.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που η Βρετανία βρίσκεται επίσης προ κρίσιμων αποφάσεων, δεν θα επιδεινώσουμε την αστάθεια στο εξωτερικό με την αστάθεια στο εσωτερικό», είπε χαρακτηριστικά.
Αύριο, Δευτέρα, ο βρετανός ΥΠΕΞ θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη όπου θα έχει συνομιλίες με άλλους ομολόγους του από το G20.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει επισημάνει τους κινδύνους που απορρέουν από ένα πιθανό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων της, τόσο για τη διεθνή όσο και για την παγκόσμια οικονομία.
Εν όψει των εθνικών εκλογών στη Βρετανία, τόσο ο Osborne όσο και ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron αναφέρονται συχνά στην Ελλάδα ως επιχείρημα για τη συνέχιση των μέτρων λιτότητας που δρομολογεί η κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης