Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναπόφευκτη η νομισματική χαλάρωση το 2015 διεθνώς - Περιορισμένες οι επιλογές των Κεντρικών Τραπεζών

Αναπόφευκτη η νομισματική χαλάρωση το 2015 διεθνώς - Περιορισμένες οι επιλογές των Κεντρικών Τραπεζών
Παρόλο που η Fed τον Οκτώβριο τερμάτισε το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων δεν αποκλείεται η επανέναρξή του, ενώ η ΕΚΤ και η Bank of Japan προσανατολίζεται σε QE
Έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη δεν φαίνονται ακόμα έτοιμες να επιστρέψουν στη σφιχτή νομισματική πολιτική.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ακόμα και αν οι αναλυτές αναμένουν ότι η Fed και η Bank of England θα προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων εντός του 2015, θεωρείται απίθανο οι κεντρικές τράπεζες να ωθήσουν το κόστος δανεισμού στα προ κρίσης επίπεδα.
Και παρόλο που η Fed τον Οκτώβριο τερμάτισε το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που ξεκίνησε, όταν η αμερικανική οικονομία παρουσίασε σοβαρές αδυναμίες, δεν αποκλείεται η επανέναρξη του προγράμματος.
Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ και η Bank of Japan προσανατολίζονται σε πρόσθετη ποσοτική χαλάρωση.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες γνωρίζουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη είναι ακόμη επισφαλής, ότι το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται και ότι λαμβάνουν περιορισμένη στήριξη από τη δημοσιονομική πολιτική των κυβερνήσεων, σημειώνει με νόημα το Bloomberg.
Η ισχυροποίηση ή μη της ανάπτυξης θα εξαρτηθεί κατά το επόμενο έτος από την πορεία των μετοχών, τις αποδόσεις των ομολόγων, τη ζήτηση βασικών εμπορευμάτων και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
«Λαμβάνοντας υπόψη τον χαμηλό ρυθμό και τον ασταθή χαρακτήρα της ανάκαμψης, η υποστηρικτική πολιτική παραμένει απαραίτητη», ανέφερε η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen στις 7 Νοεμβρίου σε συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών στο Παρίσι.
Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η λήψη μέτρων από τις τράπεζες κυρίως επειδή η δημοσιονομική πολιτική παραμένει ακόμη «κάπως περιοριστική».
Εν τω μεταξύ, χαρακτηριστική είναι η ομολογία του Thomas Mayer, πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank, που ανέφερε: Το να είναι κανείς κεντρικός τραπεζίτης είναι μια δύσκολη αποστολή».
Μάλιστα η δυσκολία του να δρομολογηθεί μετά από έξι χρόνια μια συντονισμένη παγκόσμια νομισματική τόνωση είναι έντονα εμφανής στις διεθνείς αγορές.
Ο δείκτης MSCI World κατέγραψε απώλειες -9% τον Σεπτέμβριο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε μαζικό sell-off ανησυχώντας ότι η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται.


Τι προβληματίζει τους επενδυτές



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης