Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Με 3,9 εκατ. ευρώ χρηματοδοτεί την μάχη κατά του Έμπολα

ΕΕ: Με 3,9 εκατ. ευρώ χρηματοδοτεί την μάχη κατά του Έμπολα
Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1,2 χιλ., εκ των οποίων 672 έχουν αποβεί μοιραία, σε Λιβερία, Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Νιγηρία
Με, επιπλέον, 2 εκατ. ευρώ αποφάσισε η ΕΕ ότι θα χρηματοδοτήσει τον αγώνα κατά του ιού Έμπολα, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 3,9 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση για την εκταμίευση των κονδυλίων έρχεται την στιγμή που ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τους 1,2 χιλ. και τα θύματα ανέρχονται σε 670, ενώ οι Γιατροί χωρίς Σύνορα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού.
Η Επίτροπος Διεθνούς Συνεργασία, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Αντιμετώπισης Κρίσεων, Kristalina Georgieva, ανέφερε σε σχετικό δελτίο τύπου ότι «το επίπεδο της μόλυνσης στο έδαφος είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και πρέπει να αναβαθμίσουμε τη δράση μας πριν χαθούν πολλές περισσότερες ζωές».
Φόρο τιμής αποτίει η Επίτροπος στους εργαζομένους της υγείας, καθώς «προσπαθούν όλο το εικοσιτετράωρο για να βοηθήσουν τα θύματα και για την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ίδια τους τη ζωή».
Μάλιστα, ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και αρκετοί εργαζόμενοι υγείας, αφού ο ιός Έμπολα μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα.
Στην συνέχεια η Επίτροπος ανέφερε ότι, η ΕΕ έχει στείλει εμπειρογνώμονες στις πληγείσες χώρες για να βοηθήσουν στην εκτίμηση της κατάστασης και τις αρχές, αλλά ότι μια συνεχής προσπάθεια από τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τη Δυτική Αφρική είναι απαραίτητη.
Η χρηματοδότηση πρόκειται να διατεθεί μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του οργανισμού Médecins Sans Frontières και της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.



Σύμφωνα με τον ανωτέρω πίνακα, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΕ, οι χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία είναι η Γουινέα, με 445 κρούσματα, εκ των οποίων 327 θύματα, η Σιέρα Λεόνε, με 541 κρούσματα και 192 θύματα, η Λιβερία, με 214 κρούσματα και 136 θύματα, ενώ ένα θύμα έχει καταγραφεί και στη Νιγηρία.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αυτή είναι η μεγαλύτερη επιδημία του ιού, με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων, των θανάτων και της γεωγραφικής κάλυψης, που έχει καταγραφεί ποτέ.
Η Λιβερία έχει προβεί σε κλείσιμο, σχεδόν του συνόλου, των συνόρων της, ενώ αυστηροποιείται ο έλεγχος όσων εισέρχονται και εξέρχονται της χώρας, ενώ η Νιγηρία θεωρεί ότι έχει την κατάσταση υπό έλεγχο και έχει προβεί σε διακοπή της σύνδεσής της με τις χώρες που έχουν πληγεί.
Ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού στην Ευρώπη του ιού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, δεδομένου ότι οι περισσότερες περιπτώσεις βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, των χωρών που έχουν πληγεί, και εκείνοι που είναι άρρωστοι ή έχουν έρθει σε επαφή με την ασθένεια ενθαρρύνονται να παραμείνουν απομονωμένοι.
Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) παρακολουθεί την κατάσταση συνεχώς και έχει δημοσιεύσει αρκετές αξιολογήσεις Rapid Risk, που παρέχουν  καθοδήγηση σχετικά με το πώς πρέπει να προχωρήσουν εάν εντοπιστούν ύποπτα κρούσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέχρι σήμερα, πάντως, δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη της, στο πλαίσιο της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας, για να τα κρατά ενημερωμένα για τις τελευταίες εξελίξεις και την εξασφάλιση του συγχρονισμού των μέτρων ασφαλείας, ενώ ένα φυλλάδιο εγκεκριμένο από την Επιτροπή παρέχει συμβουλές, σε όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν, και είναι διαθέσιμο σε όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης