Τελευταία Νέα
Διεθνή

Societe Generale: Εγκλωβισμένη στα χρέη η ευρωπαϊκή περιφέρεια - Τι θα συμβεί στην Ελλάδα;

Societe Generale: Εγκλωβισμένη στα χρέη η ευρωπαϊκή περιφέρεια - Τι θα συμβεί στην Ελλάδα;
Εγκλωβισμένες μέσα σε μια νομισματική ένωση, όπου στερούνται της δυνατότητας να προχωρήσουν σε υποτίμηση των νομισμάτων τους, οι προσπάθειες μείωσης των επιπέδων του δημόσιου χρέους από τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης είναι σχεδόν ακατόρθωτη, ενώ την ίδια ώρα οι οικονομίες τους είναι καταδικασμένες σε μακρόχρονη λιτότητα. Αυτό είναι το συμπέρασμα της τελευταίας έκθεσης της με τίτλο «Euro area debt crisis –  now comes the hard part» (ευρωπαϊκή κρίση χρέους – τώρα αρχίζουν τα δύσκολα) της Societe Generale.
Μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των πρωτοβουλιών των Ευρωπαίων είχε εστιάσει στο ότι το πρόβλημα της Ευρώπης ήταν πρόβλημα ρευστότητας. Με βάση την προσέγγιση αυτή έχουν προσφερθεί διευκολύνσεις για το δανεισμό, με την ελπίδα ότι θα κερδίσουν χρόνο για τις απαραίτητες δημοσιονομικές προσαρμογές που πρέπει να γίνουν. Λάθος, θεωρεί η Societe Generale. Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι ενώ μειώνονται τα ελλείμματα, οι αναλυτές και οι αγορές δεν έχουν ακόμη πειστεί για τη βιωσιμότητα του χρέους. Η αγορά ολοένα και περισσότερο επικεντρώνεται στα απόλυτα επίπεδα του χρέους, τα οποία μάλιστα αναμένεται να κορυφωθούν την επόμενη διετία, την ώρα μάλιστα που η ανάπτυξη είναι «αναιμική».

Εκτιμήσεις Societe Generale για το 2011

Χρέος 2011 (ποσοστό ΑΕΠ) Ελλειμμα 2011 (ποσοστό ΑΕΠ) Ανεργία Ενεργητικό Τραπεζών (ποσοστό ΑΕΠ)
Ελλάδα 151,3% -7,2% 16,2% 229,0%
Πορτογαλία 85,6% -4,9% 11,0% 322,0%
Ιρλανδία 110,6% -9,5% 13,9% 1057,0%
Ισπανία 71,9% -6,4% 20,6% 331,0%
Ιταλία 119,6% -5,1% 8,8% 256,0%
Βέλγιο 100,3% -4,7% 10,2% 344,0%
Γαλλία 87,5% -6,9% 9,8% 424,0%
Γερμανία 75,2% -3,0% 6,7% 303,0%
Αυστρία 71,8% -3,6% 5,1% 365,0%
Ολλανδία 66,7% -3,9% 4,4% 385,0%
Φιλανδία 51,1% -1,8% 7,9% 274,0%

Επιπλέον, η Συνθήκη του Μάαστριχτ έχει ένα σοβαρό διαρθρωτικό ελάττωμα, παρατηρεί η SC: Έλλειψη αξιόπιστου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης. Μέχρι σήμερα, η πολιτική ηγεσία μόνο αποσπασματικές λύσεις έχει δώσει και αυτές μετά από σημαντική πίεση των αγορών. Αντί να κινηθούν προς ένα νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης – το οποίο η Societe Generale βλέπει και ως τη μόνη προϋπόθεση για τη μελλοντική ύπαρξη της ζώνης του ευρώ - οι πολιτικοί ηγέτες σύρονται από το πολιτικό κόστος.
Η Societe Generale βλέπει δύο σημαντικές παραμέτρους για τους οποίους η ΕΕ δεν μπορεί να προχωρήσει για μεγάλο διάστημα ακολουθώντας το συγκεκριμένο μοντέλο:
- Είναι προφανές ότι οι χώρες δεν μπορούν να συνεχίσουν την λιτότητα για πολλά χρόνια, ενώ την ίδια ώρα δεν μπορούν να επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο την οικονομία με μεγαλύτερους φορολογικούς συντελεστές.
- Παράλληλα, τα προγράμματα απεριόριστης ρευστότητας της ΕΚΤ δεν μπορούν να συνεχιστούν, καθώς το μόνο που κατάφεραν είναι να βοηθήσουν τους επενδυτές να μειώσουν την έκθεση τους στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Αυτά τα μέτρα δεν έχουν προσφέρει ούτε ένα κίνητρο στους επενδυτές να παράσχουν νέα χρηματοδότηση προς τις τράπεζες και στα κράτη.
Για την αναχαίτιση της κρίσης η Ευρώπη πρέπει να καλύψει δύο θεμελιώδη ζητήματα: τη φερεγγυότητα και την οικονομική διακυβέρνηση στην ΟΝΕ. Και αυτό είναι το δυσκολότερο θέμα που θα πρέπει η Ευρώπη να αποδείξει ότι δρούσαν λάθος οι αγορές μέχρι τώρα!

Θα επιδεινωθεί η ευρωπαϊκή κρίση;

Οι Ευρωπαίοι και πάλι στέκονται κατώτεροι των προσδοκιών, με τις ανακοινώσεις τους να απογοητεύουν και πάλι τις αγορές. Η αποτελεσματικότητα του EFSF όπως είναι δομημένο τώρα είναι αμφίβολη. Με τη Γερμανία να εκφράζει σημαντικές αντιρρήσεις για το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων από το Ταμείο ή την παροχή μικρότερου επιτοκίου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε άμεσα αλλαγή του κλίματος προς το καλύτερο.
Ωστόσο, η διάλυση της ευρωζώνης θα είναι τόσο επιζήμια για τους παράγοντες της αγοράς και για τα ίδια τα κράτη, που στο τέλος οι πολιτικές αντιπαραθέσεις θα παρακαμφθούν με τους Ευρωπαίους να οδηγούνται σε λύση. Αλλά μέχρι να κινητοποιηθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός, οι μέρες για την Ευρώπη θα είναι δύσκολες ...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης