Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στην κλίμακα B3 ή 5 βαθμίδες θα αναβαθμίσει την Ελλάδα ο αμερικανικός οίκος Moody’s τον Δεκέμβριο – H μεγάλη αναβάθμιση της Ελλάδος σε ΒΒ+ ή BBB- θα έρθει μόνο μετά το νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους στα μέσα του 2014

 Στην κλίμακα B3 ή 5 βαθμίδες θα αναβαθμίσει την Ελλάδα ο αμερικανικός οίκος Moody’s τον Δεκέμβριο  – H μεγάλη αναβάθμιση της Ελλάδος σε ΒΒ+ ή BBB- θα έρθει μόνο μετά το νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους στα μέσα του 2014
(upd)Στην κλίμακα B3 ή 5 βαθμίδες θα αναβαθμίσει την Ελλάδα ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s μάλλον μετά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα και εφόσον είναι διατηρήσιμο το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό δηλαδή χρονικά μάλλον τον Δεκέμβριο.
Να σημειωθεί ότι μόνο η Moody’s διατηρεί στην βαθμίδα C δηλαδή σε καθεστώς χρεοκοπίας την Ελλάδα όταν τόσο η Standard and Poor’s όσο και η Fitch έχουν αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β-.
Στην κατηγορία Β- υπάγονται ομόλογα junks δηλαδή σκουπίδια με έντονα κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά.
Περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας δηλαδή σε κλίμακα πάνω από Β- δεν αναμένεται άμεσα.
Αν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα και σταθεροποιηθεί…σε πλεόνασμα ο προϋπολογισμός θα μπορούσε να υπάρξει αναβάθμιση αλλά όπως έχει τονιστεί η μεγάλη αναβάθμιση της Ελλάδος σε ΒΒ ή κατά το πιθανότερο ΒΒΒ- θα έρθει μόνο αν το νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που θα προταθεί στην Ελλάδα, καταστήσει βιώσιμο το χρέος.
Να σημειωθεί ότι ομόλογα ΒΒΒ- και υψηλότερα θεωρούνται investment grade δηλαδή φέρουν πιστοληπτική διαβάθμιση.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται μάλλον στο α΄ τρίμηνο του 2014 οπότε και αναμένεται να ενεργοποιηθεί το σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.  
Παραδοσιακά η Standard and Poor’s θεωρείτο η πλέον αυστηρή στις βαθμολογίες της και αυτό αποδείχθηκε στις υποβαθμίσεις της Ελλάδος.
Ωστόσο στις αναβαθμίσεις η πιο αυστηρή αποδεικνύεται η Moody’s καθώς είναι ο μόνος οίκος αξιολόγησης που διατηρεί ακόμη την Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας.
Βέβαια ως γνωστό στις βαθμολογίες λαμβάνονται υπόψη – τουλάχιστον στην Ευρώπη και από την ΕΚΤ – η υψηλότερη βαθμολογία δηλαδή η Ελλάδα βαθμολογείται με B- και αυτή θεωρείται η επίσημη βαθμολογία της Ελλάδος.
Ωστόσο το C στιγματίζει την Ελλάδα καθώς ένας μεγάλος οίκος αξιολόγησης μας κατατάσσει στην κατηγορία των χρεοκοπημένων χωρών.
Ουσιαστικά η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει αλλά τυπικά μετά την συνεχή οικονομική βοήθεια της Τρόικας συνεχίζει να υφίσταται ως οικονομία.


Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων

 

 

 

 

 

Moody's

S&P

Fitch

Άριστη

Aaa

AAA

AAA

Υψηλής Διαβάθμισης

Aa1

AA+

AA+

 

Aa2

AA

AA

 

Aa3

AA-

AA-

Υψηλότερα της Μεσαίας

Αξιολόγησης

Α1 Ελλάδα
2005

Α+ Ελλάδα 2005

Α+ Ελλάδα 2005

 

 

Α2

Α

Α

 

Α3

Α-

Α-

Χαμηλότερα της Μεσαίας Αξιολόγησης

Baa1

BBB+

BBB+

 

Baa2

BBB

BBB

 

Baa3

BBB-

BBB-

Μη επενδυτικά ομόλογα (junk - σκουπίδια)

Ba1

BB+

BB+

 

Ba2

BB

BB

 

Ba3

BB-

BB-

Κερδοσκοπικά

B1

B+

B+

 

B2

B

B

 

B3**

B-*Ελλάδα

B- *Ελλάδα

Υψηλού κινδύνου

Caa1

CCC+

CCC+

 

Caa2

CCC**Eλλάδα

CCC

 

Caa3

CCC-

CCC-

Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ca

CC

CC

 

 

C

C

Χρεοκοπία

C*Ελλάδα

D ***Ελλάδα

D**Ελλάδα

*Ισχύουσα βαθμολογία Ελλάδος

** Η βαθμολογία της Ελλάδος μετά το PSI+ και την έκδοση των νέων ομολόγων….

***Ήταν σε αυτή την βαθμολογία

 

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης