Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τα Unit Linked, τα κόλπα των ασφαλιστικών με τα κόστη διαχείρισης και η παρέμβαση της Εποπτικής Αρχής

Τα Unit Linked, τα κόλπα των ασφαλιστικών με τα κόστη διαχείρισης και η παρέμβαση της Εποπτικής Αρχής
Οι κίνδυνοι ένας προς έναν
Δύο είναι οι κύριοι κίνδυνοι που φέρουν οι ασφαλισμένοι των επενδυτικών unit linked.
Ο κίνδυνος των αγορών.
Και ο κίνδυνος να μην λάβουν τις αποδόσεις που προσδοκούν λόγω του υψηλού κόστους διαχείρισης των συμβολαίων αυτών που μετακυλίονται στον επενδυτή.

Οι κίνδυνοι ένας προς έναν

Τα unit linked σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή Ιδιωτικής Ασφάλισης και Επαγγελματικών Συντάξεων είναι επενδυτικά προϊόντα συνδεδεμένα με μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων ή με κεφάλαια που διαχειρίζεται η ασφαλιστική.
Φέρουν πολύ μεγάλο κίνδυνο επειδή είναι εκτεθειμένα στις μεταβολές των αγορών.
Και το σημαντικότερο, τον κίνδυνο αυτό τον φέρουν οι ασφαλισμένοι.
Τα Unit Linked είναι σχεδιασμένα έτσι, ώστε να έχουν πολύ μεγάλα διαχειριστικά κόστη, όπου τα κόστη αυτά τα επωμίζονται οι επενδυτές. Κατά συνέπεια οι αποδόσεις στην λήξη τους δεν είναι τις περισσότερες φορές ίσες με αυτές που πιστεύει ότι θα λάβει ο ασφαλισμένος.

Τα Unit Linked έχουν αυξημένο κίνδυνο, λόγω της πολυπλοκότητας.
Τα χαρακτηριστικά των επενδυτικών προϊόντων αυτών μπορεί να μην αντιστοιχούν με το επενδυτικό προφίλ του ασφαλισμένου.
Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος μίας λάθος πώλησης.

Πρότυπα ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή

Υπό το κίνδυνο αυτό, η Εποπτική Αρχή Ιδιωτικής Ασφάλισης και Επαγγελματικών Συντάξεων ζητά από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, λεπτομερώς να διασφαλίζουν την σχέση ποιότητας με την τιμή των επενδυτικών αυτών προϊόντων αλλά, και να υπάρχουν αναλυτικές διαδικασίες που να επιβλέπουν την διαχείριση και διάθεση αυτών των προϊόντων σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής των.

Μειωμένες αποδόσεις λόγω του κόστους διαχείρισης

Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή σχετικά με την εποπτεία των προϊόντων αυτών έχει ορίσει συγκεκριμένη μεθοδολογία για την αξιολόγηση τους από την έκδοση μέχρι και την διανομή τους.
Η Εποπτική Αρχή θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει διαπιστώσει ότι ορισμένα επενδυτικά προϊόντα unit linked έχουν υψηλότατα κόστη διαχείρισης τα οποία κόστη έχουν επιπτώσεις στις αποδόσεις των ασφαλισμένων.
Τα κόστη διαχείρισης πηγάζουν από τον τρόπο τιμολόγησης για αυτό και οι ασφαλιστικές, ακολουθώντας τα πρότυπα της Εποπτικής Αρχής οφείλουν να αιτιολογούν τις χρεώσεις τους, αλλά και να προβαίνουν σε ελέγχους κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να προβούν σε απαραίτητες προσαρμογές, αν οι κίνδυνοι της αγοράς αυξάνονται και δύνανται να επηρεάσουν τις εγγυήσεις.
Ευθυγραμμισμένη με τις αρχές αυτές είναι η ΤτΕ η οποία πολλάκις απευθύνει προειδοποιήσεις προς τους ασφαλισμένους για τον κίνδυνο που φέρουν από την επένδυση αυτή.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης