Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Εξιχνίαση μεγάλων εγκλημάτων e-banking, e-wallets, με 1.200 θύματα και πάνω από 6 εκατ. λεία

Εξιχνίαση μεγάλων εγκλημάτων e-banking, e-wallets, με 1.200 θύματα και πάνω από 6 εκατ. λεία
Διάτρητα τα συστήματα στην Ελλάδα, πως έγιναν οι υποκλοπές, που πάτησαν, μετρήσεις Corvus, τι λέει η Allianz για το κόστος
Περίπου 1.200 δικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών e-banking και ψηφιακών πορτοφολιών e-wallets είναι τα πρώτα μεγάλα θύματα στην Ελλάδα που περιλαμβάνονται στις εγκληματικές επιχειρηματικές δραστηριότητες της πολυμελούς κυβερνοεγκληματικής οργάνωσης που κατάφερε να αποσπάσει 6 εκατομμύρια ευρώ από τα θύματα του διαδικτύου με την μέθοδο phising.
Τεράστιες απώλειες επιφέρει η ψηφιακή οικονομία είχε προβλέψει το ΒΝ από τη στήλη Κρυπτονομίσματα. Συγκεκριμένα το Αύστουστο του 2022 από δημοσιευμένες μελέτες στην Γερμανία έγραφε : Θα χαθούν δισεκατομμύρια Στο πλαίσιο αυτό οι έμποροι που χρησιμοποιούν το ψηφιακό πορτοφόλι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα χάσουν από τα ταμεία τους περί τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2018 και 2023. Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις οι απάτες σε ψηφιακές πληρωμές θα κοστίσουν το 1,8% των παγκοσμίων εσόδων. Για κάθε ένα δολάρια απάτης, το παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο θα έχει έξτρα απώλειες 2,94 δολάρια.".

Επιχείρηση περιστολής Εγκλημάτων e-banking

H συντονισμένη ευρείας κλίμακας επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας που έφερε το όνομα «APATE» (Operation Against Phishing Attacks Targeting E-banking) συνέλαβε τα 24 βασικά μέλη της οργάνωσης που λειτουργούσε με αυστηρή ιεραρχία (Αρχηγείο, Τηλεφωνικό Κέντρο, Κέντρο Συλλογής Τραπεζικών Στοιχείων και Προϊόντων Εγκλήματος, Τμήμα Συλλογής Προετοιμασίας Τραπεζικών Καρτών, Τμήμα Ανάληψη Τραπεζικών Ποσών, Τμήμα Παραλαβής και Μεταπώλησης Προϊόντων Εγκλήματος, Στρατολογημένα Μουλάρια. Στην δικογραφία ωστόσο περιλαμβάνονται άλλα 155 άτομα.
«marketpass», «fuelpass», «powerpass»
Στα εγκλήματα της άριστα ψηφιακά καταρτισμένης οργάνωσης βοήθησαν οι εκδόσεις «marketpass», «fuelpass», «powerpass» . που η κυβέρνηση υποχρέωνε τους δικαιούχους να προβούν στην διεκπεραίωση τους μόνο δια της ψηφιακής οδού. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης σύμφωνα με την ΕΛΑΣ φέρεται να ενεργοποιούσαν τις χρεωστικές κάρτες που έκλεβαν σε άυλη μορφή, στα ψηφιακά πορτοφόλια (e-wallets) κινητών τηλεφώνων του, είτε προέβαιναν στην έκδοση νέων καρτών και εν συνεχεία εκτελούσαν ανέπαφες συναλλαγές σε καταστήματα που πωλούσαν προϊόντων τεχνολογίας. . Τα έτερα μέλη έτερα μέλη (money mules) σήκωναν τα χρηματικά ποσά από τα ΑΤΜ .
Corvus ρεκόρ εγκλημάτων το 2023, ξεπερνά το σύνολο των 2021 και 2022
Η βεβιασμένη υιοθέτηση και χρήση των ψηφιακών εργαλείων και ψηφιακής οικονομίας αυξάνει κατακόρυφα το κυβερνοέγκλημα, απλώνοντας μεγάλα πατήματα σε εγκληματίες. Σύμφωνα με τις αναλυτικές καταστάσεις της Corvus στο 3ο τρίμηνο του 2023 τα κυβερνοεγκλήματα Ransomware αυξήθηκαν κατά 95% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα το 2022, κάνοντας νέο ρεκόρ ανόδου. Μάλιστα στην ανάλυση της γράφει ότι το σύνολο των θυμάτων στο διαδίκτυο το 2023 θα ξεπεράσει σημαντικά το σύνολο των θυμάτων που έχει καταγραφεί το 2021 και το 2022.
Οι τομείς επιτελικού ενδιαφέροντος του κυβερνοεγκληματιών η μεταποίηση (+60%), τα προϊόντα πετρελαίου και φυσικό (+142%), οι μεταφορές τα logistics και η αποθήκευση (+50%).
Τέλος σύμφωνα με ανάλυση της Allianz οι διαδικτυακές υποκλοπές οι οποίες δεν έχουν εξιχνιαστεί εγκαίρως κοστίζουν 1.000 πάνω από αυτές που εξιχνιάστηκαν.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης