Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σε δίνη οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα το 2023 - Γεμίζουν τα αποθεματικά τους με ρευστό και δημιουργούν αναχώματα

Σε δίνη οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα το 2023 - Γεμίζουν τα αποθεματικά τους με ρευστό και δημιουργούν αναχώματα
Η εκτίναξη του πληθωρισμού και η άνοδος των επιτοκίων οδήγησε τις ασφαλιστικές το 2022 να μειώσουν θέσεις σε ομόλογα
Σχετικά Άρθρα
Πολλαπλά τεστ αντοχής έχουν να περάσουν όλο το 2023 οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα και την Ευρώπη και απροσδόκητα εμπόδια να υπερπηδήσουν. 
Ανασκουμπώνονται και δημιουργούν αναχώματα για να αντιμετωπίσουν την επικείμενη ύφεση στην οικονομία απόρροια των αποφάσεων των Βρυξελλών και των ΗΠΑ, τον ακατέβατο πληθωρισμό, τον στασιμοπληθωρισμό και τους γεωπολιτικούς κινδύνους που αποπνέουν από τα πολιτικά συμφέροντα και βάζουν την Ευρώπη στο κέντρο της δίνης. 
Οι ασφαλιστικές, υπό αυτό το πρίσμα, αυξάνουν την ρευστότητα στα αποθεματικά τους χαρτοφυλάκια,μειώνοντας θέσεις σε μετοχικά αμοιβαία, μετοχές και προθεσμιακές καταθέσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. 
Η εκτίναξη στα ύψη του πληθωρισμού και η άνοδος των επιτοκίων οδήγησε τις ασφαλιστικές το 2022 στο να μειώσουν θέσεις σε ομόλογα, ωστόσο οι ισορροπίες θα επανέλθουν με το που θα υποχωρήσουν οι δείκτες του πληθωρισμού.

Ποντάρουν κέρδη σε ομόλογα, κάνουν πίσω με τους μετοχικούς τίτλους

Τουλάχιστον, μετά την πανδημία οι επενδυτικές πολιτικές των ασφαλιστικών στην Ελλάδα παρέμειναν σταθερές σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας. 
Αντίθετα, εμφανείς είναι οι διαφοροποιήσεις στη σύνθεση χαρτοφυλακίου, μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και του μέσου όρου Ευρωπαϊκών ασφαλιστικών επιχειρήσεων, με τις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύουν σημαντικά σε ομόλογα αλλά συγκριτικά λιγότερο σε UL σε σύγκριση με τις Ευρωπαϊκές. 
Οι επενδύσεις σε UL στην Ευρώπη αφορούν το 27% περίπου του συνολικού χαρτοφυλακίου σε αντίθεση με την Ελλάδα που αφορούν το 18%. 
Οι ελληνικές ασφαλιστικές έχουν χαμηλές τοποθετήσεις σε αμοιβαία και μετοχικούς τίτλους. 
Αντίθετα οι τοποθετήσει σε ομόλογα ξεπερνούν το 65% στα χαρτοφυλάκια τους. 

Χρησμοί τριών κολοσσών και GDV για το 2023, νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη, πάντως, σύμφωνα με την GDV και την Munich Re θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα παρά τις ενδείξεις υποχώρησης που ενδεχομένως στο τέλος του έτους να κυμανθεί στο 3%-4%.
Απαισιοδοξία εκπέμπει η Allianz η οποία υποστηρίζει ότι τα διψήφια ποσοστά πληθωρισμού θα επιμείνουν μέχρι και το τέλος του έτους, διαβλέποντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης το 2023 στο 2,75% έως το προσεχή Μάϊο. 
Ο κύκλος των επιτοκίων για την Allianz θα παραμείνει ανοικτός και το 2024, ενώ από την πλευρά η GDV εκτιμά ότι οι αγορές θα ανοίξουν ένα κύκλο αργής νομισματικής σύσφιξης.
Απαισιοδοξία εκπέμπει και η Swiss Re, διευκρινίζοντας ότι οι ασφαλιστικές θα περάσουν τεστ αντοχής το 2023 και ότι η εν εξελίξει ύφεση το 2023 δεν είναι το μόνο κακό που θα τις εύρη, καθώς ο διαρθρωτικός στασιμοπληθωρισμός σε συνδυασμό με την στάσιμη ανάπτυξη είναι το χειρότερο από τα δύο κακά και καλώντας την ΕΚΤ να πάρει μέτρα. 
Όσον αφορά τις προβλέψεις για το 2023, GDV, Allianz, Munich Re, και Swiss Re βλέπουν τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους με τον πόλεμο στην Ευρώπη να είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αλλά την σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να γίνεται ουσιαστικότερη.

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης