Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ποιες είναι οι τριπλές αυξήσεις στις συντάξεις και πώς θα δοθούν

Ποιες είναι οι τριπλές αυξήσεις στις συντάξεις και πώς θα δοθούν
Στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται την Πέμπτη προβλέπεται σταθερός μηχανισμός αυξήσεων
Σχετικά Άρθρα

Τριπλές αυξήσεις στις συντάξεις που μπορεί να φτάσουν το 11,5% θα λάβουν μέσα από τρεις δράσεις πάνω από 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, με εξαίρεση 850.000 περίπου που έχουν προσωπική διαφορά, η οποία θα μειώνεται αναλογικά.
Στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται την Πέμπτη προβλέπεται σταθερός μηχανισμός αυξήσεων-λόγω πληθωρισμού- που διαμορφώνει το ποσοστό αύξησης να ισούται με το ήμισυ του αθροίσματος του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ και του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτών (πληθωρισμός) του προηγούμενου έτους.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο υπολογισμός αυτού του ποσοστού θα γίνεται πριν την αλλαγή του έτους, με βάση τις εκτιμήσεις του κρατικού προϋπολογισμού.
Αν από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (που δημοσιεύονται αργότερα μέσα στο έτος) προκύψει διαφορετικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ και του τιμαρίθμου, η απαραίτητή διόρθωση γίνεται στην απόφαση του επόμενου έτους.
Με τη ρύθμιση αυτή, την αύξηση της τάξεως του 7,75% θα δουν σχεδόν 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχοι.
Από αυτούς, ένα τεράστιο ποσοστό θα δει ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7,75%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 7% αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν.

1 Για τους υπόλοιπους μειώνεται σημαντικά η προσωπική διαφορά. Ωστόσο και το 90% περίπου εκείνων που έχουν προσωπική διαφορά, θα δουν αυξήσεις μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της καταβολής της έκτακτης ενίσχυσης των 250 ευρώ.

2 Καταργείται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, καταβάλλεται εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ σε ευάλωτους συνταξιούχους και καταβάλλεται η τέταρτη δόση των αυξήσεων του νόμου Βρούτση σε παλαιούς συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφαλιστικού βίου. Με τον συνδυασμό των παραπάνω αυξήσεων προκύπτει ότι παραπάνω από το 95% των συνταξιούχων θα δουν τελικά αύξηση στα εισοδήματά τους.

3 Επίδομα ευάλωτων ομάδων: Χορηγείται έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους ευάλωτους συνταξιούχους, τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, τους ανασφάλιστους υπερήλικες, τους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τους δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού έως τις 20 Δεκεμβρίου. Το ποσό της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τους χαμηλοσυνταξιούχους αυξάνεται στα 250 ευρώ (από 200 προηγουμένως). Διευρύνονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η περίμετρος των δικαιούχων συνταξιούχων της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με πέρυσι καθώς την λαμβάνουν όσοι έχουν ατομικό εισόδημα έως 9.600€ (από 7.200€ που ίσχυε πέρυσι), οικογενειακό εισόδημα έως 16,800€ (από 14,400€ που ίσχυε πέρυσι) και αντικειμενική αξία ακινήτων έως 300.000€ (από 200,000€ που ίσχυε).

4 Χορηγείται επίσης έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ στους 174.000 περίπου δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, ενώ η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων χορηγούνται προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους 36.000 περίπου δικαιούχους. Διευκρινίζεται ότι αν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

5 Τον Δεκέμβριο θα χορηγηθεί επίσης διπλή δόση στους περίπου 225.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ενώ προβλέπεται και χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης για τον Δεκέμβριο των οικογενειών που λαμβάνουν επίδομα παιδιού, η οποία αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Η έκτακτη δόση καταβάλλεται μέχρι 20 Δεκεμβρίου στους δικαιούχους του επιδόματος κατά το πέμπτο δίμηνο του 2022. Αντίστοιχη έκτακτη δόση καταβάλλεται στους λοιπούς νέους δικαιούχους του επιδόματος του 2022, μετά την έγκριση της αίτησής τους.
Σημειώνεται τέλος ότι έως τις 20 Δεκεμβρίου θα λάβει χώρα και η τακτική καταβολή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement