Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στα 909 εκατ. ευρώ το κόστος αύξησης των συντάξεων - Πλασματικό το πλεόνασμα 749 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία

Στα 909 εκατ. ευρώ το κόστος αύξησης των συντάξεων - Πλασματικό το πλεόνασμα 749 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία
Τι προβλέπει ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2023 για τα Ασφαλιστικά Ταμεία
Σχετικά Άρθρα

Ψαλιδισμένο - κατά 242 εκατ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου - πλεόνασμα 749 εκ. ευρώ το οποίο θα οφείλεται στην αύξηση της απασχόλησης, αυξημένες δαπάνες και αύξηση των συντάξεων που θα φτάσει τα 909 εκ. ευρώ (7,7%) καταγράφει ο νέος προϋπολογισμός του 2023 για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ειδικότερα, τα έσοδα προβλέπεται να είναι αυξημένα κατά 952 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω:

  • της αύξησης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, κατά 262 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εκτιμώμενη αύξηση της απασχόλησης και
  • στην αύξηση κατά 527 εκατ. ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης αποτυπώνοντας, την αύξηση της επιχορήγησης που προορίζεται για την κάλυψη της δαπάνης για συνταξιοδοτικές παροχές κύριας ασφάλισης.

Αντίστοιχα, οι δαπάνες προβλέπεται να είναι αυξημένες κατά 1,09 δις ευρώ η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση της δαπάνης των κύριων συντάξεων κατά 1,4 δις ευρώ ως επίπτωση:

  • της αναπροσαρμογής των συντάξεων με βάση τον συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ και του ποσοστού μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου διά του δύο, η οποία προκαλεί επιπλέον δαπάνη ύψους 909 εκατ. ευρώ
  • της προβλεπόμενης αύξησης του ρυθμού απονομής νέων συντάξεων.

Αντίθετα, παρουσιάζεται διαφοροποίηση μεταξύ των ετών 2023-2022 κατά:

  • 389 εκατ. ευρώ στις προνοιακές παροχές εξαιτίας της καταβολής εντός του έτους 2022 της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 377 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους λόγω του υψηλού πληθωρισμού
  • 137 εκατ. ευρώ της δαπάνης των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης για μεταβιβάσεις προς τρίτους εξαιτίας κυρίως της εκτιμώμενης ολοκλήρωσης της καταβολής εντός του 2022 των αναδρομικών ποσών στους κληρονόμους των συνταξιούχων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Τέλος, σημειώνεται ότι κατά το 2023 προβλέπεται ότι ο e-ΕΦΚΑ θα ενισχυθεί με 165 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό για την κάλυψη της απώλειας από ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου επικουρικής ασφάλισης, που εκτιμάται ότι θα προκύψει εξαιτίας της λειτουργίας του ΤΕΚΑ.
Το ισοζύγιο του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) για τα έτη 2022 και 2023 ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ.
Για το 2023 προβλέπεται η συνέχιση της καταβολής των προνοιακών παροχών και οικονομικών ενισχύσεων που έχουν ήδη νομοθετηθεί και υλοποιούνται, όπως η παροχή σε ανασφάλιστους υπερήλικες, επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, το επίδομα παιδιού κλπ.

ωασικλο.JPG

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης