Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Νέος γύρος εσωστρέφειας στην ασφαλιστική αγορά - Μειώσεις σε όλους τους δείκτες παραγωγής δείχνουν οι έρευνες

Νέος γύρος εσωστρέφειας στην ασφαλιστική αγορά - Μειώσεις σε όλους τους δείκτες παραγωγής δείχνουν οι έρευνες
Ο ασφαλιστικός κλάδος επιχείρησε μεγάλο άνοιγμα από το 2019, σχέδια που «φρέναρε» η πανδημία του κορωνοϊού
Σχετικά Άρθρα

Σε νέο γύρο εσωστρέφειας κινείται η ασφαλιστική αγορά όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας που επιβεβαιώνουν την πτώση στην παραγωγή ασφαλίστρων σε όλες τις βαθμίδες παραγωγής.
Ο ασφαλιστικός κλάδος επιχείρησε μεγάλο άνοιγμα από το 2019, σχέδια που «φρέναρε» η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και η κυβερνητική ατολμία να προχωρήσουν οι συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού τομέα στην υγεία, στις φυσικές καταστροφές και το κυριότερο στην διευκόλυνση του κλάδου με φοροαπαλλαγές.
Την κινητικότητα και την ανάδειξη θεμάτων, τόσο σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, όσο και σε επίπεδο σχεδιασμού με ημερίδες διημερίδες, κλπ, οφείλονται στον πανδραστήριο πρόεδρο κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου ο οποίος έχει φέρει τα πάνω κάτω μέσα από δυο πετυχημένες θητείες.
Ωστόσο, το περιβάλλον διεθνές και εσωτερικό παραμένει αρνητικό, φέροντας άλλο ένα χτύπημα τώρα στο πεδίο των επιτοκίων και των επενδύσεων τα οποία επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όπως δείχνουν τα εξαμηνιαία στοιχεία της ΕΑΕΕ, οι κλάδοι ζωής και υγείας, ψαλιδίζουν τις προοπτικές ανάκαμψης και της επόμενης χρονιάς, λόγω των σαφώς χαμηλότερων νέων εργασιών.
Με εξαίρεση τα προγράμματα υγείας που εδώ και χρόνια καταγράφουν διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες υποχρεώθηκαν σε πτώση. Έτσι, η συνολική παραγωγή ζωής-υγείας υποχώρησε οριακά το 1,368 στο 1,337 δισ. ευρώ, οι ατομικές ασφαλίσεις μειώθηκαν από το 1,05 δισ. στα 984,3 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα οι ομαδικές ανέβηκαν από τα 316,2 στα 353,4 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάστηκε στις καλύψεις ζωής (τα ατομικά συμβόλαια υποχώρησαν από τα 287,4 στα 180,1 εκατ.), ενώ η οριακή αύξηση που σημείωσαν τα προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις, εκτιμάται ότι μηδενίστηκε κατά το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Aνησυχητική η εικόνα

Περισσότερο ανησυχητική είναι η εικόνα της νέας παραγωγής, με τα προϊόντα ζωής να υποχωρούν από τα 129,2 στα 18,7 εκατ. ευρώ, τα προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις από τα 262,9 στα 243,3 εκατ., ενώ αντίθετα οι καλύψεις υγείας ανέβηκαν από τα 21,7 στα 28,8 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, τα νοικοκυριά δείχνουν πολύ πιο διστακτικά να τοποθετηθούν στον κλάδο ζωής, λόγω κυρίως της ευρύτερης αναταραχής που διακρίνει το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον.
Έτσι, η δυναμική που είχαν αποκτήσει τόσο πέρυσι, όσο κατά τους πρώτους φετινούς μήνες τα προϊόντα που ήταν συνδεδεμένα με επενδύσεις (με καταλύτη τα μηδενικά επιτόκια που προσέφεραν οι τράπεζες ακόμη και στους προθεσμιακούς λογαριασμούς), ανακόπηκε στη συνέχεια, με τη νέα παραγωγή στο συγκεκριμένο μέτωπο να εμφανίζει τάσεις αποκλιμάκωσης (συνεχίστηκε και κατά το τρίτο τρίμηνο).
Στα αξιοσημείωτα στοιχεία της έκθεσης, συμπεριλαμβάνεται και η εμπιστοσύνη που δείχνει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς στα φυσικά δίκτυα των διαμεσολαβούντων.
Ειδικότερα, στα ατομικά συμβόλαια ζωής και υγείας, το μερίδιο των τραπεζών υποχώρησε από το 49,9% στο 43,3% (μέσω αυτού προωθούνται σε μεγάλο βαθμό τα προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις), ενώ παράλληλα οι διαμεσολαβητές αποκλειστικής συνεργασίας ήταν υπεύθυνοι για το 39,9% και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές μη αποκλειστικής συνεργασίας για το 15,5
Η μείωση του συνόλου της παραγωγής ασφαλίστρων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων της έρευνας (α΄ εξάμηνο 2022 / α΄ εξάμηνο 2021) έφθασε το 2,2%, αναλυόμενη σε μείωση κατά 6,4% των ατομικών ασφαλίσεων και αύξηση 11,8% των ομαδικών, σημειώνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος σε έρευνά της για τις ασφαλίσεις ζωής.
Η μείωση των νέων εργασιών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων της παρούσας έρευνας (εξάμηνο 2022 / εξάμηνο 2021) έφθασε το 28,0%, αναλυόμενη σε μείωση κατά 29,7% των ατομικών ασφαλίσεων και 11,5% μείωση των ομαδικών.
Από το σύνολο των νέων εργασιών, οι εφάπαξ καταβολές το α΄ εξάμηνο του 2022 ανήλθαν στα 236,4 εκατ. € στο σύνολο (εκ των οποίων 215,6 εκατ. € στις ατομικές ασφαλίσεις και 20,8 εκατ. € στις ομαδικές). Αντιστοίχως, οι εφάπαξ καταβολές το α΄ εξάμηνο του 2020 ήταν 362,5 εκατ. € στο σύνολο (εκ των οποίων 342,1 εκατ. € στις ατομικές ασφαλίσεις και 20,4 εκατ. € στις ομαδικές).

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης