Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Fast track με 330.000 συντάξεις σε εκκρεμότητα να λιμνάζουν στα συρτάρια του ΕΦΚΑ

Fast track με 330.000 συντάξεις σε εκκρεμότητα να λιμνάζουν στα συρτάρια του ΕΦΚΑ
Οι επτά περιπτώσεις εκκρεμών συντάξεων που έχουν διαφύγει του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας
Σχετικά Άρθρα

Πάνω από 700.000 συνταξιουχικές εκκρεμείς υποθέσεις έχουν εκκαθαριστεί τα τελευταία τρία χρόνια, ωστόσο περισσότερες από 330.000 ειδικές περιπτώσεις λιμνάζουν ακόμη στα συρτάρια του ΕΦΚΑ.
Ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης ισχυρίστηκε στην πρόσφατη εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού, ότι περισσότερες από ένα εκατομμύριο συνταξιοδοτικές εκκρεμείς υποθέσεις από το 2017 διεκπεραιώθηκαν την τελευταία τριετία.
Ωστόσο, οι συνταξιουχικές οργανώσεις επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα του ΒΝ της Παρασκευής 11/11 σύμφωνα με το οποίο παρά τις παράτες, παρουσία του Κ. Μητσοτάκη, 39.500 συντάξεις παραμένουν σε εκκρεμότητα με χιλιάδες λάθη (δες εδώ https://www.bankingnews.gr/asfalistika-nea/articles/651349/para-tis-parates-parousia-tou-k-mitsotaki-39-500-syntakseis-paramenoun-se-ekkremotita-xiliades-ta-lathi).
Ωστόσο, σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), υπάρχουν ακόμη 7 περιπτώσεις που έχουν διαφύγει της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας:

  1. Fast track συντάξεις: Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας τον Νοέμβριο έχουν απομείνει μόλις 34.000 αιτήσεις απονομής κύριας σύνταξης για να εκκαθαριστούν. Υπάρχουν ακόμα 27.000 διεθνείς συντάξεις πάνω από ένα έτος, στοιχεία που έχουν «εξαφανιστεί». Επίσης, υπάρχουν άλλες 9.360 ανελαστικές συντάξεις που επίσης δεν προσμετρώνται στο τελικό αποτέλεσμα. Οι τελικές εκκρεμότητες μέσω της fast track διαδικασίας, ανέρχονται σε 70.360 αιτήσεις.
  2. Fast track 2: Πληροφορίες του ΕΝΔΙΣΥ αναφέρουν ότι οι λαθεμένες αποφάσεις στις ήδη εκδομένες συντάξεις με την ταχεία διαδικασία ανέρχονται στα επίπεδα του 30%, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υπολογισμού της διαδοχικής ασφάλισης, των πλασματικών ετών, ακόμα και των ετών που έχουν αναγνωριστεί με καταβολή χρημάτων, όπως είναι η στρατιωτική θητεία. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, από την στιγμή που ο ΕΦΚΑ δεν αναφέρει καθόλου το χρονικό διάστημα της αναμονής που θα πρέπει να τύχουν οι δύσμοιροι συνταξιούχοι, οι οποίοι καλούνται να ζήσουν με 400 ή 500 ευρώ το μήνα λιγότερα από αυτά που θα έπρεπε.
  3. Απόφαση αναθεώρησης: Αν στην απόφαση της σύνταξης αναφέρεται ότι «η απόφαση θα αναθεωρηθεί», αυτό σημαίνει ότι ο e-ΕΦΚΑ είναι ενήμερος για τις παραλείψεις οι οποίες έχουν προκύψει. Αν όμως δεν αναφέρει τίποτα, παρά μόνο αν διαφωνούν να καταθέσουν ένσταση, σε αυτή την περίπτωση οι συνταξιούχοι μπαίνουν σε δικαστικές περιπέτειες.
  4. Συντάξεις δημοσίου τομέα: Δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να διαγράψουν εκκρεμείς υποθέσεις λόγω διαδοχικής ασφάλισης.
  5. Συντάξεις ιδιωτικού τομέα – διαδοχική ασφάλιση: Από την κεντρική υπηρεσία, φαίνονται οι αιτήσεις ότι είναι κλειστές οίκοθεν; Μια σύνταξη, που λόγω διαδοχικής ασφάλισης, εξαφανίστηκε από το σύστημα.
  6. Παράλληλη ασφάλιση: Περίπου 80.000 ανέρχονται οι δικαιούχοι που περιμένουν ακόμα και από τον Μάιο του 2016 να λάβουν τις προσαυξήσεις που δικαιούνται από παράλληλη ασφάλιση σε άλλο φορέα.
  7. Επικουρικές συντάξεις – εφάπαξ: Οι εκκρεμότητες για επικουρική σύνταξη φτάνουν τις 125.000 και τις 55.000 για τα εφάπαξ. Υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων που αναμένουν έως και επτά έτη για να λάβουν την σύνταξη που δικαιούνται.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης