Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Το μέρισμα ανάπτυξης «κλειδώνει» αυξήσεις ως 7% στους μισθούς το 2022

Το μέρισμα ανάπτυξης «κλειδώνει» αυξήσεις ως 7% στους μισθούς το 2022
Τι συζητήθηκε στις Βρυξέλλες

Μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2022 η αρμόδια επιτροπή για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού θα πρέπει να πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την αύξηση στο «πάτωμα» των ημερομισθίων και έχει δώσει τη πρόταση στον υπουργό Εργασίας.
Όπως δείχνουν όλα τα σενάρια, με δεδομένη και την αύξηση κατά 13 το τρίτο τρίμηνο του έτους κατά 13,4%, ο κατώτατος μισθός φαίνεται να «κλειδώνει» στο 6% με 7%.

Η συμφωνία των Βρυξελλών….

Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης με τους υπουργούς Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, καθώς η πρόταση Οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς προβλέπει μια σειρά διαδικασιών προκειμένου οι κατώτατοι μισθοί που καθορίζονται, είτε με συλλογικές διαπραγματεύσεις, είτε βάσει νόμου (όπως ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας), να εξασφαλίζουν αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τους εργαζόμενους.
Στο Συμβούλιο Υπουργών επετεύχθη συμφωνία επί των προτάσεων Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επάρκεια των κατώτατων μισθών και τη μισθολογική διαφάνεια, δηλαδή την διασφάλιση ότι γυναίκες και άνδρες στην ΕΕ λαμβάνουν ίση αμοιβή για όμοια εργασία.
Πρόκειται για δύο εμβληματικές πρωτοβουλίες της ΕΕ, τις οποίες η Ελλάδα χαιρέτισε και υποστήριξε από την πρώτη στιγμή, αναγνωρίζοντας απόλυτα το ρόλο που μπορούν να διαδραματίζουν στην προστασία των ευάλωτων εργαζομένων αλλά και την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας ανδρών – γυναικών.

…και τα εν Ελλάδι σενάρια

Η χώρα μας εφαρμόζει ήδη τα βασικά σημεία της Οδηγίας, όπως η ύπαρξη σαφών και σταθερών κριτηρίων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, οι τακτικές και έγκαιρες επικαιροποιήσεις του ύψους του και η ενεργός συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στον καθορισμό και την επικαιροποίηση των νόμιμων κατώτατων μισθών.
Διευκρινίζεται ότι η πρόταση Οδηγίας δεν προβλέπει τον καθορισμό ενιαίου επιπέδου κατώτατου μισθού στις χώρες της ΕΕ.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων η Ελλάδα επεδίωξε και πέτυχε να αναγνωριστεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της ναυτικής εργασίας και να εισαχθούν στο κείμενο δικλείδες ασφαλείας ώστε να προστατευτεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα της ελληνικής και ευρωπαϊκής ναυτιλίας.
Σε ό,τι αφορά την διασφάλιση ίσης αμοιβής για όμοια εργασία η πρόταση Οδηγίας περιλαμβάνει μέτρα για τη διασφάλιση της μισθολογικής διαφάνειας για τους εργαζομένους και τους εργοδότες, καθώς και για την καλύτερη πρόσβαση θυμάτων μισθολογικών διακρίσεων στη δικαιοσύνη.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται υποχρέωση παροχής πληροφοριών από τους εργοδότες σχετικά με τα επίπεδα αμοιβών και επιβολή κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν συστηματικά την ισότητα των αμοιβών.
Επίσης οι εργαζόμενοι που έχουν υποστεί μισθολογικές διακρίσεις λόγω φύλου δικαιούνται αποζημίωση και αναδρομικές αποδοχές ενώ προβλέπεται και αντιστροφή του βάρους της απόδειξης, δηλαδή ο εργοδότης και όχι ο εργαζόμενος θα έχει την υποχρέωση να αποδείξει ότι δεν έχει υπάρξει παραβίαση της αρχής της ίσης αμοιβής για ίση εργασία.
Ήδη το 2021, παρά την ύφεση λόγω πανδημίας που προηγήθηκε, αλλά και την αντίθεση του συνόλου των εργοδοτικών φορέων, περιλαμβανομένων των μικρομεσαίων, η κυβέρνηση αποφάσισε συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.
Αυτό σημάνει ότι ο κατώτατος μισθός θα εξελιχθεί ως εξής: από 650 ευρώ σήμερα, στα 663 ευρώ την 1.1.2022 (αποφασισμένη αύξηση 2%) και στα 725 ευρώ περίπου, με ενδεχόμενη αύξηση κατά 12% όποτε αυτή αποφασιστεί.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΒΝ ο κ. Χατζηδάκης αναμένεται να επισπεύσει τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης.
Με βάση αυτές τις προβλέψεις το βασικό σενάριο για την αύξηση του κατώτατου μισθού διαμορφώνεται σε ποσοστό άνω του 10% -12% για τη διετία.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης