Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ακήρυχτος πόλεμος Τραπεζών - πρακτόρων για ασφαλιστήρια συμβόλαια δισ. ευρώ

Ακήρυχτος πόλεμος Τραπεζών - πρακτόρων για ασφαλιστήρια συμβόλαια δισ.  ευρώ
Σε ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ Τραπεζών και ανεξάρτητων πρακτόρων εξελίσσεται το θέμα της μεγαλύτερης «πίτας» στο κομμάτι της ιδιωτικής ασφάλισης
Σχετικά Άρθρα

Σε ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ Τραπεζών και ανεξάρτητων πρακτόρων εξελίσσεται το θέμα της μεγαλύτερης «πίτας» στο κομμάτι της ιδιωτικής ασφάλισης με το bancassurance να εμφανίζεται φέτος ιδιαίτερα ενδυναμωμένο, επηρεάζοντας ωστόσο λίγο, όπως δείχνουν τα στοιχεία την πρακτορεύοντα δίκτυα.
Το bancassurance είχε υποχωρήσει σημαντικά κατά την περίοδο του πρώτου lockdown, επηρεαζόμενο από τη δυσκολία επικοινωνίας των πελατών με τα τραπεζικά καταστήματα αλλά και από τη γενικότερη αστάθεια που επικρατούσε στις αγορές και κυρίως, γιατί εξαιτίας των μηδενικών καταθετικών επιτοκίων, πολλοί αποταμιευτές στρέφουν τμήμα των χρημάτων τους προς εναλλακτικές τοποθετήσεις, όπως π.χ. τα αμοιβαία κεφάλαια, τα εταιρικά ομόλογα και τα ασφαλιστικά-επενδυτικά προϊόντα τύπου unit-linked.
Το πρώτο φετινό εξάμηνο στο σύνολο της αγοράς οι «ασφάλειες ζωής συνδεδεμένες με επενδυτικά προϊόντα» αυξήθηκαν κατά 62,2%, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στο +20,2% που κατέγραψε κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το σύνολο του κλάδου ζωής και στο +10,4% ολόκληρης της ασφαλιστικής παραγωγής.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το περιβάλλον θα εξακολουθήσει να είναι πολύ καλό για τα ασφαλιστικά-επενδυτικά προϊόντα, για όσο διάστημα τα καταθετικά επιτόκια θα παραμείνουν «ισοπεδωμένα» και όσο οι διεθνείς κεφαλαιαγορές θα εμφανίζονται δυνατές ή έστω στάσιμες.
Ωστόσο, οι τράπεζες έχουν τον πρώτο λόγο, γιατί γνωρίζουν από πρώτο χέρι ποιοι είναι οι μεγάλοι καταθέτες και βρίσκονται σε επαφή μαζί τους. Γενικότερα, το bancassurance έχει και αυτό ανοδικές προοπτικές, με την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες θα βρουν εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με τους πελάτες τους, σε μια περίοδο που περιορίζουν δραστικά τα δίκτυα των καταστημάτων τους και επιδιώκουν την επικοινωνία με τους πελάτες από απόσταση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τα δίκτυα πρακτόρων

Πάντως ως προς τα κανάλια διαμεσολάβησης, παρά τον ανταγωνισμό τα δίκτυα πρακτόρων κρατούν μερίδια από 45% ως 55%.
Όπως προκύπτει από τρείς έρευνες της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών το μεγαλύτερο κομμάτι από τα 66.376 συμβόλαια ύψους 16,5 δισ. Ευρώ είχαν οι ανεξάρτητοι πράκτορες.
Ομοίως και στα πάνω από 32.000 συμβόλαια για τα σκάφη αναψυχής.
Αντίστοιχη είναι και κατάσταση όσον αφορά την ασφάλιση πλοίων.
Τα κανάλια διαμεσολάβησης που έχουν οριστεί ως προς την μορφή συνεργασίας τους (ίδιος ορισμός για όλες τις έρευνες της ΕΑΕΕ) αναφέρονται ως εξής: δίκτυα & πράκτορες αποκλειστικής συνεργασίας, πράκτορες μη αποκλειστικής συνεργασίας, μεσίτες ασφαλίσεων, συνεργασία με τράπεζες (bancassurance), απευθείας πωλήσεις (πωλήσεις μέσω αλληλογραφίας, ασφαλιστικών υπαλλήλων, διαδικτύου, τηλεφωνικών κέντρων).
Κυρίαρχη μορφή διαμεσολάβησης στις ασφαλίσεις πληρωμάτων ήταν η μη αποκλειστική συνεργασία με πράκτορες (66,7% του συνόλου της παραγωγής ασφαλίστρων του κλάδου), ακολουθούμενη από την αποκλειστική συνεργασία με δίκτυα και πράκτορες (17,7% αντίστοιχα).
Η ποσοστιαία συμμετοχή του συνόλου των καναλιών διαμεσολάβησης, σύμφωνα με τις απαντήσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων – μελών που συμμετείχαν στην έρευνα, εμφανίζεται στο γράφημα που ακολουθεί.

Κανάλια διαμεσολάβησης – ποσοστιαία συμμετοχή
pinnnnnnnnnnnn.JPG

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης