Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μετωπικές ασφαλιστών για το Solvency II που ανεβάζει τον πήχη κεφαλαιακών απαιτήσεων

Μετωπικές ασφαλιστών για το Solvency II που ανεβάζει τον πήχη κεφαλαιακών απαιτήσεων
Αν, και … από τον καιρό που πέρασε και έγινε νόμος το Solvency II στην Ευρώπη οι περισσότεροι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών διαμαρτύρονται για υπερβολική γραφειοκρατία
Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζονται οι μετωπικές των ασφαλιστών με τα εποπτικά γραφεία που γράφουν τις αναθεωρήσεις του Solvency II, το ‘μεγάλο πάσο’ των ασφαλιστών που πιστοποιεί την φερεγγυότητα τους και τους δίνει δουλειές.
Αν, και … από τον καιρό που πέρασε και έγινε νόμος το Solvency II στην Ευρώπη οι περισσότεροι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών διαμαρτύρονται για υπερβολική γραφειοκρατία, για υπέρογκο κόστος συμμόρφωσης, για δυσκολία διακράτησης εγγυημένων προϊόντων. Οι κεφαλαιακές απαιτήσεις που έθεσε το Solvency II έθεσαν πολύ ψηλά τον πήχυ στους ασφαλιστές ζωής, και όχι μόνο.

Η θεωρία για το Solvency II δεν αντιμετωπίζει τις ανάγκες της οικονομίας


Λόγω των υψηλών κεφαλαιακών απαιτήσεων οι ασφαλιστές αυτή την στιγμή δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και τα μεγάλα έργα υποδομών. Με άλλα λόγια οι Βρυξέλλες από την μία σχεδιάζουν μακρόπνοα σχέδια για την ανάπτυξη της οικονομίας και από την άλλη τα φρενάρουν με ρυθμίσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Από τον καιρό που τέθηκε σε ισχύ το Solvency II άνοιξε νέος διάλογος για την αναθεώρηση ορισμένων διατάξεων. Τελευταία οι Βρυξέλλες απαντούν ότι θα κάνουν ‘εκπτώσεις’ στις κεφαλαιακές απαιτήσεις των ασφαλιστών έτσι ώστε ο κλάδος να είναι σε θέση να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις του Πράσινου Συμφώνου και της Ενωσης των Αγορών Κεφαλαίων.
Η Insurance Europe, συμφωνώντας με τις προτάσεις της Κομισιόν τονίζει μεταξύ άλλων ότι ο κλάδος θα επανακτήσει την ανταγωνιστικότητα του διασφαλίζοντας παράλληλα και την προστασία των συμβασιούχων.

Οι αλλαγές απελευθερώνουν κεφάλαια ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ

Αναλυτές της Berenberg εκτιμούν ότι οι προτάσεις της Κομισιόν λειτουργούν κυρίως υπέρ των αντασφαλιστών. Ένα σημείο που κατά την κρίση των αναλυτών της Berenberg είναι αρνητικό είναι η παύση λειτουργίας του μηχανισμού επαναγοράς μετοχών και τα μπόνους.
Συνολικά η πρόταση των Βρυξελλών απελευθερώνει κεφάλαια ύψους 90 δισεκατομμυρίων βραχυπρόθεσμα. Από την αλλαγές όφελος θα έχουν οι ασφαλιστές με μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις οι οποίοι θα κερδίσουν κεφάλαια από την μείωση του υπολογισμού του περιθωρίου κινδύνου από το 6% στο 5%.
Ωστόσο, οι αναλύσεις των επενδυτικών τραπεζών, των οίκων αξιολόγησης κτλ είναι αποσπασματικές. Ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα και πολύδαίδαλος .

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης