Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σενάρια για «λαγό» η επιστολή Γκιάτη που ζητά αναστολή εργασίας στους αρνητές εμβολίου - Σάλος στην Alpha Bank

Σενάρια για «λαγό» η επιστολή Γκιάτη που ζητά αναστολή εργασίας στους αρνητές εμβολίου - Σάλος στην Alpha Bank
Ως «λαγός» με πολλούς αποδέκτες θεωρείται από πολλούς η παρέμβαση του προέδρου των εργαζομένων στην Alpha Bank Τάσου Γκιάτη,
Σχετικά Άρθρα

Ως «λαγός» με πολλούς αποδέκτες θεωρείται από πολλούς η παρέμβαση του προέδρου των εργαζομένων στην Alpha Bank Τάσου Γκιάτη, ο οποίος με επιστολή του προς τη διοίκηση της τράπεζας, την καλεί να ασκήσει το διευθυντικό της δικαίωμα έναντι των αρνητών εμβολιασμών και εν ανάγκη να τους απομακρύνει από την εργασία και «να αρνηθεί την καταβολή του μισθού για όσο χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των υπόλοιπων».

Όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, η συγκεκριμένη επιστολή-παρότρυνση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων εντός της τράπεζας, αλλά «πύκνωσε» τα σενάρια που σχετίζονται με επικείμενες κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες από τον ερχόμενο Φθινόπωρο, σε αρνητές εμβολιασμών που σχετίζονται με υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, όπως π.χ υγειονομικοί, εργαζόμενοι σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.
Και αυτό γιατί ο κ. Γκιάτης, προέρχεται από το χώρο της ΝΔ και σχετίζεται με πολλά κυβερνητικά στελέχη.
Εξάλλου, και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει θέσει τέτοιο θέμα με αφορμή την άρνηση του 50% των υγειονομικών υπαλλήλων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ να εμβολιαστούν.
Κάτι ανάλογο έγινε και στην Ιταλία, όπου οι αρνητές υγειονομικοί μπήκαν σε αναστολή εργασίας με διακοπή μισθού.
Στην επιστολή του στη Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού της Alpha Bank, ο Σύλλογος υπενθυμίζει τις σχετικές διατάξεις για την Ευθύνη των Εργοδοτών και Εργαζομένων, ώστε η διοίκηση να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που προστατεύουν τη ζωή των εργαζομένων.
Ζητά την πλήρη εφαρμογή νομοθετικών διατάξεων με σκοπό την ελαχιστοποίηση του κινδύνου διασποράς του ιού από «ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται ή δεν θέλουν να κατανοήσουν πόσο μεγάλο κακό μπορεί να προκαλέσουν».

Επικαλείται την εργατική Νομοθεσία και τη διάταξη 662 ΑΚ, κατά την οποία ο εργοδότης οφείλει να ρυθμίζει τα σχετικά με την εργασία, καθώς και το Νόμο 1568/1985, ο εργοδότης υποχρεούται να λαμβάνει κάθε μέτρο, που απαιτείται, ώστε να εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι και οι τρίτοι που παρευρίσκονται στον τόπο ή εγκατάσταση εργασίας από κάθε κίνδυνο.
Στο πλαίσιο αυτό καλεί τη διοίκηση να κάνει χρήση του διευθυντικού δικαιώματος, «να χορηγηθεί υποχρεωτική άδεια σε όσους συγκαταλέγονται στην κατηγορία των αρνητών, άδεια ώστε να ωριμάσει η σκέψη τους για την αποδοχή του εμβολιασμού, χωρίς αυτό να λειτουργεί εκδικητικά, αλλά με τη συναίνεση τους.

Τέλος στην περίπτωση κατά την οποία προκύψει δυσλειτουργία στην εργασία μας, τότε με την επίκληση της προαναφερθείσας διάταξης του άρθρου 374 ΑΚ, ο εργοδότης μπορεί να αρνηθεί την καταβολή του μισθού για όσο χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των υπόλοιπων εργαζόμενων».
Ο έτερος Σύλλογος στην εν λόγω τράπεζα που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους της πρώην Εμπορικής τράπεζας (ΕΝΑΣ) ισχυρίζεται ότι έγινε αποδέκτης τεράστιου αριθμού μηνυμάτων οργής, θυμού και αγανάκτησης απ’ όλη την Ελλάδα, σχετικά με το περιεχόμενο επιστολής Γκιάτη.
Σε ανακοίνωσή του ο ΕΝΑΣ μιλά για απροκάλυπτο bullying και για συνταγματικές προβλέψεις και οι ατομικές ελευθερίες που δεν εφαρμόζονται α λα καρτ και χαρακτηρίζει «εξωφρενικό να προτείνει «συνδικαλιστικό» όργανο την κατ΄οίκον παραμονή χωρίς μισθό μέχρι να συνετισθεί ο ανυπάκουος».
Ο ΕΝΑΣ καλεί την διοίκηση της Τράπεζας να τοποθετηθεί διευκρινίζοντας επίσημα τι ισχύει για τους εργαζόμενους στην Alpha Bank καθώς και τους εργαζόμενους εκεί να λάβουν όσα μέτρα κρίνουν απαραίτητα για την αυτοπροστασία τους.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης