Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Απαράδεκτη και προβληματική παρέμβαση Γκιάτη για τους αρνητές των εμβολίων της Alpha Bank - Δεν εγκρίνει η διοίκηση

Απαράδεκτη και προβληματική παρέμβαση Γκιάτη για τους αρνητές των εμβολίων της Alpha Bank - Δεν εγκρίνει η διοίκηση

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ζητά να προχωρήσει ο πλήρης εμβολιασμός όλων των εργαζομένων στην Alpha Bank

Σχετικά Άρθρα
Σε μια ομολογουμένως προκλητική και απαράδεκτη παρέμβασή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Alpha Bank, Τάσος Γκιάτης, ζητά από τη διεύθυνση ανθρωπίνου δυναμικού της τράπεζας να επιβάλει κατ’ ουσίαν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Alpha Bank.

Πέραν του γεγονότος ότι η παρέμβαση αυτή είναι νομικά και ηθικά παράνομη, ο Γκιάτης ο διαχρονικά καλοβολεμένος πρόεδρος του Συλλόγου της Alpha Bank, του οποίου η τράπεζα μερίμνησε μέχρι και γυμναστήριο να φτιάξει και ο οποίος απολαμβάνει ειδικών προνομίων, με μια απροκάλυπτη και προσβλητική παρέμβασή του παραγκωνίζει το δικαίωμα της ελευθερίας της επιλογής και ζητά την επιβολή του εμβολιασμού διοικητικά καθοδηγούμενο.
Η παρέμβαση Γκιάτη ήταν εν αγνοία της διοίκησης της Alpha Bank, ενώ παραβιάζει το Σύνταγμα και δημιουργεί προηγούμενο επιβολής της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Alpha Bank καλό θα είναι να ασχολείται με τα καθήκοντά του και όχι να προκαλεί το δημόσιο αίσθημα με λανθασμένες και προβληματικές παρεμβάσεις.
Ο εμβολιασμός θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά προαιρετικός και να αφήνει στον κάθε εργαζόμενο την επιλογή της απόφασης και όπως κατ΄επανάληψη έχουμε τονίσει καλοδεχούμενος ο εμβολιασμός, καλοδεχούμενος και ο μη εμβολιασμός...
Για όσους επιλέξουν να μην εμβολιαστούν προφανώς και θα πρέπει να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης που ορίζονται από τους λειτουργούς της Δημόσιας Υγείας.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων της Alpha Bank ζητά την... απομόνωση των αρνητών του εμβολιασμού

Σε επιστολή του στη Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού της Alpha Bank, ο Σύλλογος υπενθυμίζει τις σχετικές διατάξεις για την Ευθύνη των Εργοδοτών και Εργαζομένων, ώστε η διοίκηση να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που προστατεύουν τη ζωή των εργαζομένων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ζητά την πλήρη εφαρμογή νομοθετικών διατάξεων με σκοπό να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού από ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται ή δεν θέλουν να κατανοήσουν πόσο μεγάλο κακό μπορεί να προκαλέσουν.

Αναλυτικά η επιστολή

Ανταποκρινόμενοι σε ερωτήματα και τοποθετήσεις πολλών μελών μας σχετικά με την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και κυρίως για την ανησυχία τους για την παραπληροφόρηση και τους αρνητές του εμβολιασμού παρατηρούμε:
Την ώρα που όλοι αγωνιούν και δίνουν μάχη για την καθολική αύξηση των εμβολιασμών με στόχο να εξασφαλιστεί η συλλογική ανοσία δυστυχώς παρατηρείται η διείσδυση σε μερίδα της κοινωνίας, επομένως και σε κάποιους μεμονωμένους συναδέλφους μας, των θεωριών συνωμοσίας, η μυθοπλασία και η παραπληροφόρηση κάτι που είναι ορατό στις ακυρώσεις εμβολιασμών και στις αρνητικές συζητήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και κυρίως για τη διασφάλιση κανόνων που προστατεύουν την υγεία των συναδέλφων μας, των οικογενειών τους και φυσικά των πελατών μας ζητάμε:

● Την πλήρη εφαρμογή νομοθετικών διατάξεων με σκοπό να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο διασποράς του ιού από ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται ή δεν θέλουν να κατανοήσουν πόσο μεγάλο κακό μπορεί να προκαλέσουν.

Ευθύνη Εργοδότη

Στην εργατική Νομοθεσία υπάρχει η διάταξη 662 ΑΚ, κατά την οποία ο εργοδότης οφείλει να ρυθμίζει τα σχετικά με την εργασία και τον χώρο της, καθώς και τα σχετικά με τη διαμονή, τις εγκαταστάσεις και τα εργαλεία, ώστε να προστατεύεται η ζωή και η υγεία του εργαζόμενου.
Επίσης με το Νόμο 1568/1985, ο εργοδότης υποχρεούται να λαμβάνει κάθε μέτρο, που απαιτείται, ώστε να εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι και οι τρίτοι που παρευρίσκονται στον τόπο ή εγκατάσταση εργασίας από κάθε κίνδυνο που μπορεί να απειλήσει την υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα.

Ευθύνη Εργαζόμενου

Με το Νόμο 3850/2010 προβλέπεται υποχρέωση των εργαζομένων να εφαρμόζουν τους κανόνες υγείας και ασφάλειας και να φροντίζουν ανάλογα με τις δυνατότητες τους για την ασφάλεια και την υγεία τους, καθώς και την υγεία άλλων ατόμων που επηρεάζονται από τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους.
Επειδή όμως ο εμβολιασμός δεν έχει κριθεί ακόμη υποχρεωτικός και επειδή σωστά εξαιρούνται ευπαθείς ομάδες εργαζομένων, όπως έγκυοι ή άτομα που η κατάσταση της υγείας τους είναι αντένδειξη για τον εμβολιασμό.

Σας καλούμε:

Να προτείνετε ευθέως τον πλήρη εμβολιασμό όλων των εργαζομένων στην Alpha Bank.
Να κάνετε χρήση του διευθυντικού σας δικαιώματος, να χορηγηθεί υποχρεωτική άδεια σε όσους συγκαταλέγονται στην κατηγορία των αρνητών, άδεια ώστε να ωριμάσει η σκέψη τους για την αποδοχή του εμβολιασμού, χωρίς αυτό να λειτουργεί εκδικητικά, αλλά με τη συναίνεση τους.
Τέλος στην περίπτωση κατά την οποία προκύψει δυσλειτουργία στην εργασία μας, τότε με την επίκληση της προαναφερθείσας διάταξης του άρθρου 374 ΑΚ, ο εργοδότης μπορεί να αρνηθεί την καταβολή του μισθού για όσο χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των υπόλοιπων εργαζόμενων.
Ειδικά στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η τεκμηριωμένη συμβουλή του ιατρού εργασίας.

Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΜΕΝΟ
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ
ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ, ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΚΑΠΟΙΩΝ
ΠΟΥ ΑΡΕΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ

Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος Εργαζομένων Alpha Bank: Η εποχή των εκβιασμών έχει περάσει

Συνάδελφοι,
Με μεγάλη μας έκπληξη δεχτήκαμε σήμερα τεράστιο αριθμό μηνυμάτων οργής, θυμού και αγανάκτησης απ’ όλη την Ελλάδα, σχετικά με το περιεχόμενο επιστολής που απηύθυνε το «αντιπροσωπευτικό» Σωματείο προς την Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού και την οποία κοινοποίησε σε όλους τους εργαζόμενους υπό μορφή ανακοίνωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Θεωρούμε απαραίτητο να τονίσουμε πριν από οτιδήποτε άλλο τρεις σημαντικές αρχές ώστε και να γίνουμε κατανοητοί και προς αποφυγήν κάθε παρεξήγησης.

  • Και οι δυο υπογράφοντες (Πρόεδρος και Γεν. Γραμματέας του ΕΝ.Α.Σ.) έχουν από καιρού εμβολιαστεί.
  • Ουδέποτε ο Σύλλογός μας διεκδίκησε ρόλο ειδικού για θέματα έξω από τα συνδικαλιστικά, πολιτικά, θεσμικά και εργασιακά που αφορούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Γνώμη και άποψη είχε και έχει, την εκφράζει δημόσια αλλά δεν προσπαθεί να την επιβάλλει.
  • Δεν υπάρχει χώρος και λόγος για μικροπολιτική εκμετάλλευση κρίσιμων και σοβαρών προβλημάτων όπως η γνωστή υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας Covid-19.

Συνάδελφοι,

Δεν κρύβουμε ότι πολλές φορές έχουμε μπει στον πειρασμό να τοποθετηθούμε για Ανακοινώσεις και θέσεις που εκφράζουν άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου μας.
Όμως η δεοντολογία και η δημοκρατική ευαισθησία επιτάσσουν για εμάς, να προχωράμε κάνοντας διαρκώς γνωστές τις θέσεις μας, την διαφορετική άποψη, την ξεκάθαρη αδέσμευτη πρότασή μας.
Για παράδειγμα, ενώ όλος ο κόσμος της εργασίας στην Ελλάδα, τουλάχιστον συζητά και ανησυχεί για το επερχόμενο νέο εργασιακό Νομοσχέδιο - (σκούπα στα δικαιώματα και όχι απλά στα συμφέροντά μας), να εμφανίζονται Ανακοινώσεις (31.05.2021) που πέραν της εκκωφαντικής σιωπής για τα αυτονόητα, πέραν της αποσιώπησης του καλέσματος της ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ για απεργία, αυτοί διαφημίζουν λεύκανση δοντιών και ψευτο-μπότοξ (μεσοθεραπεία)!!!
Ως εδώ όμως!
Το απροκάλυπτο bullying δεν έχει θέση στους εργασιακούς χώρους.
Οι συνταγματικές προβλέψεις και οι ατομικές ελευθερίες δεν εφαρμόζονται α λα καρτ.
Οι εργαζόμενοι είναι πρώτα απ όλα Έλληνες πολίτες με δικαιώματα και φυσικά και υποχρεώσεις.
Ποιος δίνει σε ένα Σωματείο το δικαίωμα της υποκατάστασης του χωροφύλακα;
Αυτοί που επικαλούνται την σύμπλευση με τα δεδομένα του 2021 (και όχι της δεκαετίας του 1980);μας γυρνάνε σε πολύ σκοτεινές μεταπολεμικές εποχές. Εκεί που ο χωροφύλαξ απαιτούσε την δήλωση κοινωνικών φρονημάτων και ακολουθούσαν και όλες οι «γνωστές μέθοδοι» πειθούς του διαφωνούντα για το «καλό το δικό του και του κοινωνικού συνόλου».

Επί λέξει καλούν την Τράπεζα:

«Να προτείνετε ευθέως τον πλήρη εμβολιασμό όλων των εργαζομένων στην Alpha Bank.
Να κάνετε χρήση του διευθυντικού σας δικαιώματος, να χορηγηθεί υποχρεωτική άδεια σε όσους συγκαταλέγονται στην κατηγορία των αρνητών, άδεια ώστε να ωριμάσει η σκέψη τους για την αποδοχή του εμβολιασμού, χωρίς αυτό να λειτουργεί εκδικητικά, αλλά με τη συναίνεση τους.
Τέλος στην περίπτωση κατά την οποία προκύψει δυσλειτουργία στην εργασία μας, τότε με την επίκληση της προαναφερθείσας διάταξης του άρθρου 374 ΑΚ, ο εργοδότης μπορεί να αρνηθεί την καταβολή του μισθού για όσο χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των υπόλοιπων εργαζόμενων».
Είναι εξωφρενικό να προτείνει «συνδικαλιστικό» όργανο την κατ΄οίκον παραμονή χωρίς μισθό μέχρι να συνετισθεί ο ανυπάκουος.
Ας του δίνουν και μια πετονιά και ένα εισιτήριο για ένα ξερονήσι να αναλογιστεί ξένοιαστος και να ανακάμψει.

Συνάδελφοι,
Δεν είναι το ζήτημα με ποια αφορμή διατύπωσαν αυτές τις εξωφρενικές προτάσεις.
Είναι γενικότερο θέμα λογικής, θέμα πολιτικής, θέμα αντίληψης αλλά κυρίως θέμα ύφους και ήθους.
Τώρα που τελείωσε το τυρί και το καρότο επιστρατεύεται το μαστίγιο.
Ο φόβος, η επιβολή, ο καταναγκασμός δεν έχουν θέση στον συνδικαλιστικό λόγο.
Ναι στο διάλογο, στην πειθώ, στην δημοκρατική αντιπαράθεση, ναι και στην διαφωνία.
Ξεκάθαρα όχι στους εκβιασμούς και στον εκφοβισμό.

Συνάδελφοι,
Κάποιοι ξεπέρασαν τους εαυτούς τους. Είπαμε βασιλικότεροι του βασιλέως αλλά τώρα το «τερμάτισαν».
Ούτε η Διοίκηση ούτε καν η Κυβέρνηση δεν πρότεινε πουθενά και για καμία κατηγορία εργαζομένων τέτοια μέτρα!
Και αν κάποιοι νομίζουν ότι δίνουν συνεχώς εξετάσεις υποτέλειας, τώρα ξεπέρασαν κάθε όριο.
Θα εξέθεταν απλά όποιον εργοδότη υιοθετούσε τις ακραίες προτάσεις τους.

Συνάδελφοι,
Ο ΕΝ.Α.Σ. δεν λαϊκίζει, δεν ασκεί μικροπολιτική, δεν καιροσκοπεί.
Οι γραμμές και η πορεία μας είναι ξεκάθαρες.

  • Για μια ακόμη φορά καλούμε την Διοίκηση να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας για τους συναδέλφους και το κοινό.
  • Καλούμε την Τράπεζα να τοποθετηθεί διευκρινίζοντας επίσημα τι ισχύει για τους εργαζόμενους στην Alpha Bank.
  • Για μια ακόμη φορά καλούμε τους συναδέλφους να λάβουν όσα μέτρα κρίνουν απαραίτητα για την αυτοπροστασία τους.
  • Για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνουμε την ανάγκη για πίστη στις υπεύθυνες, τεκμηριωμένες, επιστημονικές προτάσεις.
  • Για να είμαστε όλοι ασφαλείς
  • Με σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες
  • Με ευθύνη για την δημόσια υγεία.

Συνάδελφοι,
Εμείς δεν διαχωρίσαμε και δεν διαχωρίζουμε τους εργαζόμενους. Απευθυνόμενοι λοιπόν σε όλους, σας καλούμε να στηρίξετε με την συμμετοχή σας το Σύλλογο που προστατεύει τα νόμιμα δικαιώματά σας.
ΕΝ.Α.Σ : Η φωνή και η έκφραση των εργαζομένων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣ

Τι ανέφερε πριν λίγες ημέρες το Bankingnews.gr

Από τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια σε γιατρούς και νοσηλευτές στις απειλές εάν δεν εμβολιαστούν θα απολυθούν

Στις αρχές της πανδημικής κρίσης τον Μάρτιο 2020… και ακολούθως όταν κλιμακώθηκε ο κορωνοιός ως υγειονομικό και κοινωνικό – δυστυχώς – φαινόμενο με πρωτοβουλία παραγόντων της κυβέρνησης υιοθετώντας ένα παγκόσμιο ρεύμα προτάθηκε οι πολίτες να βγουν στα μπαλκόνια και να χειροκροτήσουν τους άοκνους ιατρούς, νοσοκόμους και νοσοκόμες για την μεγάλη τους προσφορά στην κοινωνία και στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ήταν ώρα 21:00 όσοι το έχουν λησμονήσει, οι περισσότεροι πολίτες ως ένδειξη σεβασμού στο απαράμιλλο καθήκον των ιατρών και νοσοκόμων, βγήκαν στα μπαλκόνια και τους χειροκρότησαν.
Ήταν μια κίνηση σημειολογίας, συμβολικότητας, μια κίνηση σεβασμού στην προσπάθεια ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, την αντιμετώπιση του κορωνοιού ενός ιού που έχει προκαλέσει το παγκόσμιο σύστημα υγείας.
Οι ιατροί και οι νοσηλευτές συνεχίζουν έως σήμερα, χωρίς ουσιαστική βοήθεια να υποστηρίζουν το εθνικό σύστημα υγείας, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να εκτελούν το καθήκον τους με μεγάλη αυταπάρνηση.

Υποκρισία ο εμβολιασμός

Μεγάλη μερίδα ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για λόγους που προφανώς γνωρίζουν έχουν ταχθεί κατά των εμβολιασμών και αυτό σταδιακά γενικεύεται σχεδόν σε όλο τον πληθυσμό.
Όμως αυτό δεν αλλάζει την πίστη τους στο καθήκον τους.
Ούτως ή άλλως οι ενασχολούμενοι με την δημόσια υγεία γνωρίζουν καλύτερα από όλους μας πώς να προστατεύονται, έχουν έρθει ουκ ολίγες φορές με μολυσματικές ή μεταδιδόμενες ασθένειες, οπότε έχουν την επιστημονική κατάρτιση και γνώση να λαμβάνουν μέτρα προστασίας.
Δυστυχώς όμως πληθαίνουν οι φωνές εσχάτως που αναφέρουν ότι όσοι δεν εμβολιαστούν θα πρέπει να απολύονται.
Δυστυχώς, οι άοκνοι εργάτες της υγείας οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που σπούδασαν και εκπαιδεύτηκαν… στοχοποιούνται από τσαρλατάνους πολιτικούς και καραγκιόζηδες δημοσιογράφους.
Η άποψη μας είναι ξεκάθαρη, καμία υποχρεωτικότητα, ο εμβολιασμός δεν μπορεί να καταστεί υποχρεωτικός ενώ οι απειλές για την εργασία ιατρών και νοσηλευτών ότι θα απολυθούν εάν δεν εμβολιαστούν είναι τουλάχιστον απαράδεκτες.
Ο κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να επιλέξει την στάση του απέναντι στο ζήτημα αυτό, καλοδεχούμενος ο εμβολιασμός, καλοδεχούμενος και ο μη εμβολιασμός.
Η άποψη μας είναι η εξής, αποτελεί τουλάχιστον υποκρισία ορισμένων που από χειροκροτητές εισηγούνται την απόλυση όσων δεν εμβολιαστούν.
Αυτές οι νοοτροπίες επιβάλλονται στην Βόρεια Κορέα όχι σε δημοκρατικές κοινωνίες όπου κάθε άνθρωπος είναι αυτόβουλος και όχι υποχείριο ανθρωπάκι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης