Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πως τα 675 εκατ. για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Gongbao έγιναν 330 στο CVC - Τα ερωτήματα

Πως τα 675 εκατ. για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Gongbao έγιναν 330 στο CVC - Τα ερωτήματα
Σχετικά Άρθρα

Νέα ερωτήματα και κινήσεις στο παρασκήνιο για την ακύρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC, απευθύνουν οι εργαζόμενοι του ασφαλιστικού φορέα.
Ειδικότερα, με βάση την προσφορά της Gongbao η οποία το 2018 έδινε 675 εκατ. ευρώ για το 75%, προσφορά η οποία δεν προκρίθηκε από το μέτοχο.  Με αυτά τα δεδομένα για το 80% θα έπρεπε να δοθούν 720 εκατ. ευρώ και για το 100% 900 εκατ.
Η τρέχουσα προσφορά του CVC Capital λέγεται ότι ανέρχεται σε  330 εκατ ευρώ για το 80%, στο οποίος δεν συνυπολογίζονται οι προκαταβλητέες προμήθειες 80 εκατ. (deferred acrual cost) προς NBG, αφού αυτές καταβάλλονται ούτως ή άλλως, βάσει συμφωνίας διαμεσολάβησης.
Για τον δείκτη P/BV, price/book value (αξία αγοράς προς λογιστική αξία) στις περιπτώσεις των Interlife και Ευρωπαϊκή Πίστη, RoE (Return on Equity- αποδοτικότητα ίδιων κεφαλαίων) και P/E (price to earnings ratio - λόγος τιμής προς κέρδη ή σε πόσα χρόνια παίρνει ο επενδυτής τα χρήματα του πίσω), που αναφέρθηκαν για την περίπτωση εξαγοράς της ελληνικής AXA, οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής παραπέμπουν ενδεικτικά στη μελέτη Price and Value to Book Ratio by Sector (US) (http://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/New_Home_Page/datafile/pbvdata.html), όπου αναφέρονται οι βασικοί αριθμοδείκτες ασφαλιστικών Ζωής, Γενικών Κλάδων και μικτών στις ΗΠΑ. 

Industry Name 

Number of firms 

PBV 

ROE 

EV/ Invested Capital 

ROIC 

Insurance (Life) 

26 

0.59 

5.61% 

0.74 

4.33% 

Insurance (Prop/Cas.) 

55 

1.54 

9.19% 

1.56 

10.74% 

Ήδη, ο Σύλλογος πραγματοποίησε επαφές με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ ώστε να πάρουν ξεκάθαρη θέση, καθώς και  το ΤΧΣ, τον μεγαλύτερο μέτοχο της ΕΤΕ να ελέγξει τα οικονομικά στοιχεία και να εμποδίσει το ξεπούλημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, την οποία υπογράφουν 55 βουλευτές, επισημαίνοντας πως έχει διατυπώσει δημόσια την αντίθεση του με την πώληση στο CVC. Οι θέσεις αυτές διατυπώθηκαν και στην πρόσφατη  συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων προς στον πρόεδρο του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ κο Ανδρέα Βερύκιο.
Επισημαίνεται, ότι, ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής στην από 25.02.2021 ανακοίνωση του σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής: […] Αρκετά οικονομικά sites εμφανίζουν σήμερα τελειωμένη υπόθεση το ξεπούλημα της Εταιρίας μας στο fund της CVC. Παρουσιάζουν επίσης σαν δεδομένη την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΕΤΕ, μετά μάλιστα από την επικύρωση της συνταγματικότητας του νόμου για τη μη αυτεπάγγελτη δίωξη στελεχών τραπεζικών ιδρυμάτων. Εμείς πάλι δε θεωρούμε ότι θα θελήσουν να συνδέσουν το όνομά τους με ένα ξεπούλημα τέτοιας μορφής και έκτασης.

Ας συνοψίσουμε τη δική μας θέση απέναντι σε όλες τις φημολογίες:

-Πριν μόλις τέσσερα χρόνια το 80% της Eurolife πουλήθηκε στο 127% της αξίας των Ιδίων Κεφαλαίων της (Book Value), αντί € 324,7 εκατ. Η ΕΤΕ θέλει να ξεπουλήσει μόλις στο 40% των ιδίων κεφαλαίων της Εταιρίας μας.

-Τα οικονομικά στοιχεία τόσο από την πώληση της AXA στη Generali, όσο και από τα στοιχεία του χρηματιστηρίου για την Ευρωπαϊκή Πίστη και την Interlife δείχνουν το μέγεθος του οικονομικού σκανδάλου.

-Βλέπουμε μια διαχείριση του ξεπουλήματος από την ΕΤΕ με όρους απόλυτης αδιαφάνειας και επιλεκτικές διαρροές από αυτήν για «κλεισμένο deal».

-Διαπιστώνουμε μια περιφρόνηση και αλαζονεία απέναντι σε πελάτες συνεργάτες και εργαζόμενους της Εταιρίας μας, αφήνοντας χωρίς καμία θεσμική ενημέρωση τους πάντες.[…]

Παρουσιάζοντας κάποια δεδομένα σημειώνεται, ότι, η αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής 31.12.2019, σύμφωνα και με την εκτίμηση της εταιρίας PwC που ως ορισμένος εξωτερικός Ορκωτός Λογιστής, έλεγξε τα οικονομικά της στοιχεία, αποτιμάται κατ’ ελάχιστο σε €1,08 δισεκ. 
Ο υποψήφιος επενδυτής CVC Capital Partners (private equity fund) χρησιμοποιεί και αυτός ως σύμβουλο για την επένδυσή του την ίδια εταιρία συμβούλων, την PwC. Το γεγονός ότι το private equity fund -"επενδυτής" τα τελευταία έτη έγινε ο ιδιοκτήτης αρκετών -μεγάλου μεγέθους- ιδιωτικών νοσοκομείων της χώρας μας (Metropolitan, Υγεία, Μητέρα, Ιασώ General, Λητώ, Creta InterClinic) σε συνδυασμό με την δυνητική απόκτηση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας (με χιλιάδες συμβόλαια υγείας, περίπου το 25% της σχετικής αγοράς) σκιαγραφείται ότι δημιουργεί τις «δυνητικές» προϋποθέσεις κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης της σε συμπληρωματικούς/συναφείς κλάδους για πρόκληση εναρμονισμένων τιμολογιακών πρακτικών.
Επισημαίνεται, ότι, καμιά διαβούλευση δεν έγινε καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας για την πώληση με τον Σύλλογο Eργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής (850 εργαζόμενοι) παρότι αυτό έχει ζητηθεί επανειλημμένα ακόμη και με δικαστικά έγγραφα. Καμιά ενημέρωση για την τύχη των εργασιακών τους δικαιωμάτων και την ομαλή συνέχιση της εργασιακής τους σχέσης με την εταιρία που εργάζονται. Καμία διευκρίνηση για τους 2,5 χιλ εργαζόμενους που απασχολούνται ως αποκλειστικοί συνεργάτες.
Είναι γνωστό ότι η DG Comp στην τελευταία της απόφαση τροποποίησης (10.5.2019), -εφόσον δεν είχε ολοκληρωθεί η πώληση εντός του 2020- έχει αφήσει ανοιχτό τον δρόμο για την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO).

Αντώνης Βασιλόπουλος

antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης