Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Pimco: Επενδυτές, προσοχή... Συντελείται πόλεμος στην παγκόσμια οικονομία, αλλά δεν έχει να κάνει με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες - Σταματήστε να μάχεστε τις κεντρικές τράπεζες και δείτε την αλήθεια...

Pimco: Επενδυτές, προσοχή... Συντελείται πόλεμος στην παγκόσμια οικονομία, αλλά δεν έχει να κάνει με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες - Σταματήστε να μάχεστε τις κεντρικές τράπεζες και δείτε την αλήθεια...
"Επενδυτές, σταματήστε να μάχεστε τις κεντρικές τράπεζες... Αυτό μπορεί να αποδειχθεί άκρως επικίνδυνο!"
Τα ανωτέρω συστήνει προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ο Bill Gross, εις εκ των ισχυρών αντρών της Pimco, του μεγαλύτερου fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως.
Όπως αναφέρει σε νέο, ειδικό άρθρο του - κι ενώ οι ανησυχίες για τις κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος έχουν χτυπήσει "κόκκινο" - η πορεία των νομισμάτων καθορίζεται από έναν παράγοντα και μόνο: Την προθυμία και την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να τυπώνουν χρήμα.
"Γιατί τα νομίσματα κινούνται ανοδικά; Γιατί στη συνέχεια κινούνται πτωτικά;" διερωτάται στο νέο του άρθρο ο Gross, επιχειρώντας να απλοποιήσει τη συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στην τρέχουσα συγκυρία στην αγορά συναλλάγματος.
Και εξηγεί: Είναι θέμα εμπορίου και ροής κεφαλαίων ανάμεσα στις χώρες, αρχικά. Σε δεύτερο στάδιο, οι κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος έχουν να κάνουν με την πραγματική ή μη ανάπτυξη μιας χώρας, τα δημοσιονομικά ελλείμματα ή πλεονάσματα, τις επενδύσεις...
Πλέον, συνεχίζει, πολλοί από τους ανωτέρω παράγοντες - και ακόμη περισσότεροι - εναπόκεινται στα χέρια των αρχών, υπό τη μορφή ελέγχου των κεφαλαίων και της νομισματικής πολιτικής. Αλλά το μεγαλύτερο μπαζούκα όλων δεν είναι άλλο από την ποσοτική χαλάρωση που υλοποιούν οι κεντρικές τράπεζες, αυξάνοντας την ποσότητα των διακινούμενων δολαρίων, ευρώ ή γιεν....
"Όλοι - τώρα τελευταία - μιλούν για τον κίνδυνο να ξεσπάσει ένας νομισματικός πόλεμος", σημειώνει ο ισχυρός άντρας της Pimco. Αλλά εξηγεί: Αν κοιτάξουμε το... σήμερα, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ένας νομισματικός πόλεμος. Πρόκειται για μια έκφραση η οποία χρησιμοποιείται τεχνητά, με στόχο να καλυφθεί η οικονομική αδυναμία των ανά τον κόσμο ισχυρών κρατών.
Ο Bill Gross προειδοποιεί: Η έννοια του πολέμου, αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αφορά σε κάτι τελείως διαφορετικό.
Τι εννοεί; Πρόκειται για τον πόλεμο κατά της οικονομικής στασιμότητας, τον πόλεμο κατά της ύφεσης, τον πόλεμο κατά της ραγδαίας αύξησης των ποσοστών ανεργίας.
Πως μπορεί όμως ένας επενδυτής να ανταποκριθεί στη σύγχρονη αυτή πραγματικότητα;
Ο κορυφαίος αξιωματούχος της Pimco συστήνει: Σεβαστείτε τη νέα πραγματικότητα και σταματήστε να μάχεστε τη δράση των κεντρικών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης