Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Επείσθην για τις ανεμογεννήτριες στα βουνά

Επείσθην για τις ανεμογεννήτριες στα βουνά
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πράσινη μετάβαση ξεκίνησε με καλές προθέσεις.
Όπως και κάθε κίνημα εξάλλου στις αρχές: ανόθευτο και χωρίς διαφθορά.

Κάτι μεσολάβησε όμως στο μεταξύ: το κέρδος.
Θα ρωτήσει κανείς, νεοφιλελευθερισμός δεν επικρατούσε και το 1992, όταν έλαβε χώρα η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Ριό Ντε Τζανέιρο;
Η απάντηση είναι ναι, αλλά υπάρχει μία ουσιώδης διαφορά: ο νεοφιλελευθερισμός έχει πλέον αποθρασυνθεί και το κέρδος αποτελεί δυνάστη των πολιτών, όπως κάθε σύστημα λίγο πριν καταρρεύσει.
Φυσικό ήταν αυτό να έχει αντίκτυπο παντού. Από το Επιχειρείν, μέχρι την Κοινωνία, τις ανθρώπινες σχέσεις, την Τέχνη, το Περιβάλλον.
Κι έτσι επιστρέφουμε στο θέμα μας: τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα, τις ανεμογεννήτριες.

Ως υποστηρικτής της πράσινης μετάβασης.
Οι ανεμογεννήτριες αποτελούν μέρος της πράσινης ανάπτυξης και η λογική προστάζει πως ο κάθε πολίτης, θα προτιμούσε ως πηγή ενέργειας τον αέρα, τον ήλιο, την ορμή του νερού και όχι τον λιγνίτη, που έχει καταστρέψει ουκ ολίγα μέρη αυτού του πλανήτη.
Με τη χρήση υδροηλεκτρικής και ηλιακής ενέργειας συμφωνούν πάνω-κάτω όλοι. Ειδικά για την Ελλάδα, είναι απίστευτο -κι όμως ελληνικό- να μην εκμετελλευόμαστε τον άπειρο ήλιο, ενώ το έχουν καταφέρει σε χώρες όπως η Σουηδία και η Ολλανδία ξέρω 'γω- και να βλέπουμε ακόμη τη μαυρίλα πάνω από τη Μεγαλόπολη.

Όταν όμως η συζήτηση έρχεται στην αιολική ενέργεια, βλέπουμε πολλούς ανθρώπους να αντιδρούν. Και σκεφτόμουν πριν κάποια χρόνια «γιατί κάποιος να μην προτιμά μία ανανεώσιμη πηγή ενεργειας σε μία εποχή που ο άνθρωπος έχει υπεραντλήσει τους πόρους της Γης και τη ρυπαίνει ανελέητα;».
Αν και η αιολική ενέργεια είναι αδιαμφισβήτητα πιο καθαρή μορφή ενέργειας από τον λιγνίτη, το πρόβλημα είναι το που τοποθετούνται οι ανεμογεννήτριες.
Στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν το μεγάλο κόστος των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, οι εταιρείες θυσιάζουν τους πνεύμονες της Γης για να προσφέρουν καθαρή ενέργεια. Τι ειρωνεία.

Στην Ελλάδα έχουμε την τεράστια τύχη να έχουμε εκατοντάδες, πανέμορφα βουνά. Τα βουνά που μας μεγάλωσαν. Επιβίωσαν εκεί για χιλιάδες χρόνια. Είναι η απόδειξη ότι η φύση ήταν ακόμη πιο όμορφη πριν την παρέμβαση των ανθρώπων. Αυτή η γαλήνη, η απίστευτη ομορφιά, η ηρεμία.
Τα τελευταία χρόνια που άρχισα να περπατάω τα βουνά της Ελλάδας, κατάλαβα ότι η μαγεία τους είναι μοναδική. Είναι απορίας άξιο πως κάποιοι μπορούν να καίνε και να ξεριζώνουν δέντρα, για κάποια μέτρα γης και χρήμα.
Πλέον δεν μπορώ να σκεφτώ πως όταν φθάσουμε στην κορυφή ενός βουνού, θα αντικρίσουμε μία ανεμογεννήτρια.

Ας πατήσουμε λοιπόν σε κοινό έδαφος: Η αιολική ενέργεια αποτελεί ένα μέσο για να προστατέψουμε το περιβάλλον και να μεταβούμε σε μία πιο βιώσιμη εποχή. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να βλάπτει το περιβάλλον για κανέναν λόγο και, άρα, δεν πρέπει να τοποθετηθεί στα καταπράσινα βουνά.
Η Ελλάδα έχει άπειρες βραχονησίδες και ακατοίκητα νησιά που θα ήταν η τέλεια επιλογή για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών.
Οπότε αναθεωρώ σκέψεις που είχα κάποτε και συντάσσομαι κι εγώ με όσους δεν θέλουν ανεμογεννήτριες στα βουνά μας.
Να μην ανταλλάξουμε ούτε ένα δέντρο με ανεμογεννήτριες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης