Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ζητείται θεσμικό πλαίσιο για τα δημοτικά ΜΜΕ

tags :
Ζητείται θεσμικό πλαίσιο για τα δημοτικά ΜΜΕ
Άρθρο του Γιάννη Κεσσόπουλου, δημοσιογράφου – γενικού διευθυντή ΔΕΠΘΕ (TV100, FM100, FM100,6)
Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση είδα ότι στο συνέδριο της Ένωσης των δημοτικών ΜΜΕ που πραγματοποιήθηκε στις 2/9 στη Θεσσαλονίκη, το κεντρικό θέμα ήταν η νομοθέτηση θεσμικού πλαισίου για τα δημοτικά ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις. Ο λόγος είναι ότι οι δύο λέξεις «θεσμικό πλαίσιο» συμπυκνώνει τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια τα δημοτικά ΜΜΕ. Εκκρεμεί κι εκείνη η απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών που προβλέφθηκε στο Ν. 4604/2019 και θα έλυνε πολλά από τα προβλήματα αυτά…

Είναι κάποια πράγματα που δεν είναι ευρέως γνωστά και βέβαια είναι ακατανόητα για το κοινό νου. Από το 2014, τα δημοτικά ΜΜΕ (όπως είναι η TV100 και ο FM100) αποτελούν «δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού ραδιοφωνίας τηλεόρασης», χωρίς όμως κάτω από τον τίτλο να υπάρχει… κείμενο -με πολύ απλά λόγια. Δεν ορίζεται δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί και να αντιμετωπίζει τα διάφορα ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας, όπως πχ μια δημοσιογραφική αποστολή εκτός περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα δημοτικά ΜΜΕ λειτουργούν με βάση γενικά νομοθετήματα. Αυτό με τη σειρά του έχει ως συνέπεια να προκύπτουν στην καθημερινότητα διαρκώς ασάφειες στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστούν απλά ή πιο σύνθετα ζητήματα, αλλά και απαντήσεις οι οποίες δεν ταιριάζουν με τη φύση των φορέων αυτών -ακόμη και δημοσιογραφικού κριτηρίου στην κάλυψη της επικαιρότητας.

Ένα χαρακτηριστικό γεγονός που συχνά προκαλεί αρρυθμίες: ενώ τα δημόσια ΜΜΕ υπάγονται και ρυθμίζονται από το τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης (κάποτε Υπουργείο ΜΜΕ) τα δημοτικά ΜΜΕ, παρόλο που έχουν δημόσιο χαρακτήρα, ως δημοτικές επιχειρήσεις ΝΠΙΔ υπάγονται και ρυθμίζονται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Έτσι πχ στην περίοδο της πανδημίας ενώ σχετική ΚΥΑ έδινε τη δυνατότητα στα άλλα δημόσια ΜΜΕ να κάνουν δίμηνες ή τετράμηνες συμβάσεις για να αντιμετωπίσουν προβλήματα λειτουργίας λόγω της τηλεργασίας, αυτή η δυνατότητα δεν δινόταν στα δημοτικά ΜΜΕ, παρόλο που απασχολούν πολύ λιγότερο προσωπικό -άρα οι ανάγκες ήταν μεγαλύτερες.

Εν ολίγοις, ένα νομικό πλαίσιο συμβατό με τη φύση των συγκεκριμένων φορέων αποτελεί τη βάση για τη στέρεη ανάπτυξη των δημοτικών ΜΜΕ. Και για να μπορούν να «συνομιλούν» ισόρροπα και τα υπόλοιπα περιφερειακά ΜΜΕ. Το ζήσαμε τα τελευταία 3,5 χρόνια στα δημοτικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης (TV100, FM100), επιχειρώντας να τα θέσουμε σε τροχιά προόδου -όπως και κάναμε με μύριες όσες δυσκολίες. Και, παρόλο που η έλλειψη του θεσμικού αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα, η νομοθέτησή του μπορεί να αποτελέσει μία μεγάλη ευκαιρία και ένα νομοθέτημα καινοτόμο και πρωτοποριακό ως προς τα δημόσια μέσα μαζικής ενημέρωσης.


Γιάννης Κεσσόπουλος
δημοσιογράφος – γενικός διευθυντής ΔΕΠΘΕ (TV100, FM100, FM100,6)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης