Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

KBW: Πρέπει να βρεθούν τουλάχιστον 20 δισ. ιδιωτικών κεφαλαίων για να αποφευχθεί η κρατικοποίηση της Εθνικής/Eurobank και της Πειραιώς – Οι νέες τιμές - στόχοι: Εθνική 0,4 ευρώ, Alpha Bank 0,4 ευρώ, Κύπρου 0,2 ευρώ, Πειραιώς 0,1 ευρώ

KBW: Πρέπει να βρεθούν τουλάχιστον 20 δισ. ιδιωτικών κεφαλαίων για να αποφευχθεί η κρατικοποίηση της Εθνικής/Eurobank και της Πειραιώς – Οι νέες τιμές - στόχοι: Εθνική 0,4 ευρώ, Alpha Bank 0,4 ευρώ, Κύπρου 0,2 ευρώ, Πειραιώς 0,1 ευρώ
Συνεχίζονται οι ισχυρές πιέσεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο εξαιτίας της συνεχιζόμενης διαδικασίας απομόχλευσης, παρατηρεί η Keefe, Bruyette & Woods (KBW), στην τελευταία ανάλυση της για το outlook του κλάδου το 2013.
Σύμφωνα με την 205σέλιδη ανάλυση υπό τον τίτλο "Banks Outlook 2013 - A different ballgame" (Τραπεζικό οutlook του 2013 - Ένα διαφορετικό παιχνίδι), την οποία σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν δεχτεί το "φάρμακο" της ενίσχυσης των ισολογισμών τους, και της διόρθωσης των υπερβολών που οδήγησαν στην κρίση του 2008, αλλά οι πιέσεις της αγοράς παραμένουν. Μέχρι τώρα, η εκκαθάριση των ισολογισμών γίνεται σε δύο στάδια: το πρώτο περιλαμβάνει τον περιορισμό του κινδύνου και την βελτίωση των κεφαλαιακών δεικτών, και το δεύτερο την ενίσχυση της ποιότητας του ενεργητικού, και τον προσανατολισμό σε νέους επενδυτικούς στόχους.
Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, που καλύπτει η KBW (Εθνική, Alpha Bank, Τρ. Κύπρου και Πειραιώς) δίνει σε όλες τη σύσταση για αποδόσεις χαμηλότερες από αυτές της αγοράς, ήτοι Underperform.
Οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται ως εξής:
Εθνική: 0,4 ευρώ
Alpha Bank: 0,4 ευρώ
Τρ. Κύπρου: 0,2 ευρώ
Πειραιώς: 0,1 ευρώ

Αναλυτικά:
Alpha Bank
Η απόκτηση της Emporiki Bank θα ενισχύσει την τράπεζα στη νέα ολιγοπωλική αγορά της Ελλάδας, ενώ θα μπορεί να αποκαταστήσει την κερδοφορία της τράπεζας στο μέλλον.
Όμως οι κίνδυνοι που συνδέονται με την οικονομία παραμένουν, καθιστώντας όλο και πιο επικίνδυνη την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες προσδιορίζονται στα 2,5-3 δισ. ευρώ, αν και θα εξαρτηθεί το τελικό ποσό από αρκετούς παράγοντες.
Αν και θεωρείται ως η καλύτερη επενδυτική επιλογή, σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες, ο κίνδυνος dilution για τους παλαιούς μετόχους είναι μεγάλος.
Αναφορικά με τα καθαρά αποτελέσματα, η KBW αναμένει από την Alpha Bank το 2012 να σημειώσει ζημίες 639 εκατ. ευρώ, το 2013 ζημίες 340 εκατ. ευρώ, ενώ κέρδη 109 εκατ. ευρώ αναμένει για το 2014.

Τρ. Κύπρου
Η Τρ. Κύπρου παραμένει σε πολύ καλή θέση αποτελεσμάτων, σύμφωνα με την KBW, ωστόσο οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι είναι μεγάλοι προκαλώντας συνεχή επιδείνωση του ενεργητικού της.Μάλιστα, αναμένει απομειώσεις 420 εκατ. ευρώ από προβληματικά δάνεια το 2012, ενώ και η επιστροφή στην κερδοφορία το πιθανότερο είναι να αναβληθεί μέχρι το 2014.
Το κεφαλαιακό κενό έως ότου φτάσει ο δείκτης core tier 1 στο 9% εκτιμάται στα 722 εκατ. ευρώ, αλλά μπορεί και να ανέλθει στα 900 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που οι ζημίες του τέταρτου τριμήνου αυξηθούν.
Αναφορικά με τα καθαρά αποτελέσματα, η KBW αναμένει από την Τρ. Κύπρου το 2012 να σημειώσει ζημίες 420 εκατ. ευρώ, το 2013 ζημίες 20 εκατ. ευρώ, ενώ κέρδη 215 εκατ. ευρώ αναμένει για το 2014.

Εθνική
Θετικά κρίνεται η απορρόφηση της Eurobank από την Εθνική, βοηθώντας την επιστροφή στην κερδοφορία. Οι κίνδυνοι που συνδέονται με την οικονομία παραμένουν, καθιστώντας όλο και πιο επικίνδυνη την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες του νέου ομίλου εκτιμώνται περίπου στα 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12-14 δισ. θα πρέπει να καλυφθούν από ιδιώτες (το 10% εξ αυτών από τους υφιστάμενους), εάν θέλει να αποφύγει την κρατικοποίηση. Οι κεφαλαιακές ανάγκες θα εξαρτηθούν επιπλέον και από τη συμμετοχή του ομίλου στην επαναγορά του ελληνικού κρατικού χρέους.
Αναφορικά με τα καθαρά αποτελέσματα, η KBW αναμένει από την Εθνική το 2012 να σημειώσει ζημίες 1,64 δισ. ευρώ, το 2013 ζημίες 540 εκατ. ευρώ, ενώ κέρδη 815 εκατ. ευρώ αναμένει για το 2014.

Πειραιώς
Η απόκτηση της ATEBank και της Geniki Bank θα βοηθήσει την κερδοφορία του νέου ομίλου, ωστόσο οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι είναι μεγάλοι προκαλώντας συνεχή επιδείνωση του ενεργητικού της.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες του ομίλου εκτιμώνται περίπου στα 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,5-5,7 δισ. θα πρέπει να καλυφθούν από ιδιώτες (το 10% εξ αυτών από τους υφιστάμενους), εάν θέλει να αποφύγει την κρατικοποίηση. Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν και από τη συμμετοχή της Πειραιώς στην επαναγορά του ελληνικού κρατικού χρέους.
Αναφορικά με τα καθαρά αποτελέσματα, η KBW αναμένει από την Πειραιώς το 2012 να σημειώσει ζημίες 685 εκατ. ευρώ, το 2013 ζημίες 396 εκατ. ευρώ, ενώ κέρδη 78 εκατ. ευρώ αναμένει για το 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης