Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τι θα συμβεί με τους 900 επιτυχόντες μέσω του ΑΣΕΠ στην ΑΤΕ Bank

tags :
 Τι θα συμβεί με τους 900 επιτυχόντες μέσω του ΑΣΕΠ στην ΑΤΕ Bank
Πρόσφατα είχαμε παρουσιάσει ένα εκτενές ρεπορτάζ για την τύχη των 900 επιτυχόντων μέσω ΑΣΕΠ στην ΑΤΕ.
Επίσης είχαμε πάρει θέση λέγοντας ότι η διαδικασία θα πρέπει να παγώσει παρ΄ ότι δεν αξίζει μια τέτοια εξέλιξη στο μέλλον, τις προσδοκίες όσων επένδυσαν στην πρόσληψη τους στην ΑΤΕ.

Το www.bankingnews.gr έλαβε μια πολύ ενδιαφέρουσα επιτολή την οποία και δημοσιεύουμε χωρίς καμία παρέμβαση.

Κύριε Λεωτσάκο,
θα μπω κατευθείαν στο θέμα. Τις προάλλες μέσα από το site σας, απαντώντας σε επιστολή αναγνώστη (δεν γνωρίζω αν ο συντάκτης ήσαστε εσείς ή κάποιος συνεργάτης σας) δικαιολογήσατε την πρακτική της ATEBANK να παγώσει παράνομα τις προσλήψεις των διοριστέων της 9κ/2008 προκήρυξης του ΑΣΕΠ. Σε νεώτερο δε άρθρο στο bankingnews που αναφέρεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ATEBANK προτείνεται ανοιχτά το πάγωμα τον προσλήψεων (κάτι που μοιραία περιλαμβάνει και τους υπάρχοντες διοριστέους).
Είναι θεμιτό με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια να καταλήγετε στα παραπάνω συμπεράσματα (με κριτήριο την ελάφρυνση μιας άρρωστης επιχείρησης) ΑΛΛΑ πιθανότατα δεν γνωρίζετε τι ισχύει σφαιρικά με τους διοριστέους της 9κ/2008 και γι'αυτό ίσως ως bankingnews καταλήγετε αβίαστα σε κάποια συμπεράσματα. Αυτός είναι και ο λόγος που σας γράφω, προκείμένου να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα, κάτι που δεν θεωρούσα οτι θα ήταν απαραιτητο αν δεν είχατε ήδη, εμμέσως πλην σαφώς, λάβει θέση για το θέμα μας.
Ο μέσος διοριστέος της 9κ/2008 κύριε Λεωτσάκο, ο οποίος παρεμπιπτόντως εδώ και 2 χρόνια έχει επιτύχει αξιοκρατικά σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ΔΕΝ είναι στην ίδια θέση με τον μέσο Έλληνα που αναζητεί δουλειά στην αγορά εργασίας ΑΛΛΑ η θέση του είναι ΠΑΡΑΔΟΞΩΣ κατά πολύ δυσμενέστερη. Τι εννοώ; ΕΞΑΙΤΙΑΣ της επιτυχίας του στην 9κ/2008 ο μέσος διοριστέος ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ ή βρέθηκε σε δυσμένεια στην προηγούμενη εργασία του (κάτι που συνέβη αυτόματα με την δημοσίευση του ΦΕΚ επιτυχόντων). Ο μέσος ΑΝΕΡΓΟΣ ΠΛΕΟΝ διοριστέος της 9κ/2008 ΔΕΝ βρίσκεται στην ίδια θέση με τον μέσο Έλληνα άνεργο, διότι ο οποιοσδήποτε εργοδότης θα είναι κουτός ώστε να προσλάβει κάποιον που αύριο μπορεί να τον καλέσει η τράπεζα και να τον χάσει (και γι' αυτό και δεν τον προσλαμβάνει ασχέτως αν αυτός δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τον διορισμό του στην ΑΤΕ).
Εν ολίγοις ο μέσος διοριστέος της 9κ/2008 δεν μένει απλώς εκτός τράπεζας όσο η ΑΤΕ αυθαιρετεί ΑΛΛΑ καταδικάζεται σε κατάσταση ανεργίας, αφού του στερείται η δυνατότητα να βρει αξιοπρεπή εργασία..
ΔΕΝ είναι λοιπόν ορθό να κρίνετε τα πράγματα στην συγκεκριμένη περίπτωση, ως bankingnews, μέσα από καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια διότι μιλάμε για μια ιδιάζουσα περίπτωση. Μιλάμε για μια κατάσταση όπου εκατοντάδες ανθρώπων βρίσκονται ουσιαστικά σε ομηρεία-αιχμαλωσία και που το μέλλον τους επαφίεται στις ορέξεις της ΑΤΕ. Και όπως εν μέρει προανέφερα το κυρίως πρόβλημα δεν είναι ότι (ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ) η ΑΤΕ αυθαιρετεί και μας έχει άτυπα παγώσει (κάτι που σε ένα βαθμό θα μπορούσε να δικαιολογηθεί) ΑΛΛΑ ότι δεν μας δίνει καν κάποια απάντηση (έστω και αρνητική) ή κάποιο άτυπο χρονοδιάγραμμα ώστε -σε ένα βαθμό- να βγούμε από την κατάσταση του ομήρου και να προγραμματίσουμε το μέλλον μας. Ακόμη και η κυβέρνηση, που επίσης χειρίζεται ένα κράτος στα πρόθυρα της χρεοκωπίας, και που αντισυνταγματικά πάγωσε δια νόμου τις προσλήψεις του δημοσίου τομέα, τουλάχιστον έθεσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απορρόφησης των ήδη επιτυχόντων δημοσίων υπαλλήλων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Διότι αυτό ακριβώς, το να μας διατηρεί βολικά ομήρους (ώστε να μας έχει αυθαίρετα στο ψυγείο, προκειμένου να μας απορροφήσει βολικά και απρογραμμάτιστα όποτε το επιθυμήσει) δεν έχει ΚΑΝΕΝΑΣ δικαίωμα να το κάνει, από όποια σκοπιά και να το δει κανείς. Ακόμη και με τα κριτήρια της ελεύθερης αγοράς, μέσα από τα οποία βλέπετε και κρίνετε της καταστάσεις (κάτι που είναι δικαίωμα σας) αυτή η ιδιάζουσα κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ μπορεί να δικαιολογηθεί, και γι' αυτό έκρινα σκόπιμο να σας την γνωστοποιήσω στο πλήρες φάσμα της. Άλλωστε η Χ επιχείρηση οταν επιλέγει να μην προσλάβει τελικά προσωπικό, ή να παγώσει επ' αορίστω την πρόσληψη του, ΔΕΝ καταλήγει στο να τοποθετήσει αυτόν τον κόσμο σε ομηρεία, σε αντίθεση με την ΑΤΕ. Και ταυτόχρονα δεν δικαιολογείται με καμία λογική το ότι στην ουσία η επιτυχία μας σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αντί να μας βοηθήσει μας έχει οδηγήσει ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΑΛΛΩΝ, σε αιχμαλωσία.
Όσον αφορά δε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ, ΠΕΡΑ από το θέμα της ομηρείας (που μοιραία είναι το μείζον για τους λόγους που εξήγησα) κάθε επιχείρηση οφείλει να υπολογίζει τις υποχρεώσεις της (και το κόστος τους) κατά την υποβολή του όποιου σχεδίου αναδιάρθρωσης της. Και αυτό θα ίσχυε ακόμη και αν μιλούσαμε για ιδιωτικοποίησή της. Από τη στιγμή λοιπόν που σαφώς και ανήκουμε στις αδιευθέτητες υποχρεώσεις της ΑΤΕΒΑΝΚ ΔΕΝ έχει η τράπεζα το δικαίωμα να μην μας συμπεριλάβει στο σχέδια που θα υποβάλλει (κάτι που πολύ φοβάμαι ότι είναι και η πρόθεση της) αλλά ταυτόχρονα δεν δικαιούται ούτε να μας δηλώσει παγωμένους κόντρα στον νόμο. Η ΑΤΕ οφείλει να αναλάβει επιτέλους την διευθέτηση των υποχρεώσεων της μέσα στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της και κατόπιν αυτού έχει κάθε δικαίωμα να μην ξαναπροκηρύξει νέες θέσεις για τα επόμενα 20 χρόνια. Το να διευκολυνθεί όμως μια επιχείρηση (ή ακόμη και το να επιβιώσει) δεν την δικαιολογεί στο να κρατάει όμηρο ΟΥΤΕ έναν άνθρωπο, πόσο μάλλον εκατοντάδες οικογένειες στις οποίες χρωστάει τουλάχιστον μια σαφή απάντηση.
Θα ήθελα επίσης να επισημάνω (επειδή αναφέρθηκαν και αριθμοί διοριστέων όπως και κόστη) ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται 909 άτομα να δεχθούν τον διορισμό. Ήδη από την κατηγορία των επιτυχόντων της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, που ήδη διορίστηκαν, και ενώ αυτό συνέβη πριν γίνει ευρέως γνωστό το ομιχλώδες μέλλον της ΑΤΕ (κάτι που στην συνέχεια απώθησε πολλούς εν δυνάμει διοριστέους) μόλις το 50% αποδέχθηκε την θέση. Επομένως, σε συνάρτηση και με τις συνεχείς αποχωρήσεις/συνταξιοδοτήσεις προσωπικού που όσο παραμένουν εν ενεργεία κοστίζουν στην τράπεζα εώς και 3 φορές όσο ένας νεοπροσληφθέντας (με προσόντα και διάθεση για δουλειά), δεν νομίζω ότι τελικά οι προσλήψεις μας θα είναι αυτές που θα καταστρέψουν οικονομικά την τράπεζα. Κάνατε υπολογισμό του κόστους για την ΑΤΕ περίπου 20εκατ (που όπως εξήγησα είναι κατά πολύ λιγότερο). Υπολογίστε όμως παράλληλα τι σημαίνει σε κόστος για το ελληνικό κράτος οι απλήρωτες υποχρεώσεις των οικογενειών που βρίσκονται σε ομηρεία λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί όπως επίσης και τα ταμεία ανεργείας και επιδόματα που παίρνουν πολλοί από τους αδιόριστους.
Κανοντας τη σύγκριση θα δείτε ότι τα ποσά είναι δυσανάλογα σε σχέση με το κόστος της ΑΤΕ.
Στην χειρότερη άλλωστε ζητάμε ένα χρονοδιάγραμμα με αρχή μέση και ΤΕΛΟΣ.

Τελικά μακρυγόρησα και ενδεχομένως σας κούρασα.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Ένας επιτυχών-όμηρος της 9κ/2008.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης