Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ασφαλιστικές: Γόρδιος δεσμός με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ασφαλιστικές: Γόρδιος δεσμός με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Στα κάγκελα θα βρεθούν οι ασφαλιστικές αν υπάρξει παράταση του πολέμου

Πλησιάζει ο χρόνος που δεν θα μπορούν να βγάλουν άκρη οι ασφαλιστικές με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τα μεγάλα ζητήματα με τα αεροσκάφη περιπλέκονται περισσότερο και θα χρειαστούν χρόνια για να διευθετηθούν.
Στα κάγκελα θα βρεθούν οι ασφαλιστικές αν υπάρξει παράταση του πολέμου.
Περιπλέκονται περισσότερο τα ήδη σύνθετα θέματα που έχουν να κάνουν με τις αμέτρητες εκατομμυρίων αξιώσεις των μισθωμένων αεροσκαφών.
Ήδη, άνθρωποι προσκείμενοι στον κλάδο εκτιμούν ότι θα χρειαστούν πολύπλοκες νομικές διαδικασίες και ετών διαιτησίες για να βγει άκρη.
Περισσότερα από 500 αεροσκάφη και κινητήρες έχουν εγκλωβιστεί στη Ρωσία μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ κατά της ρωσικής κυβέρνησης και των ρωσικών μονάδων.

Κυρώσεις χωρίς αρχή και τέλος

Ως μέρος αυτών των κυρώσεων, ο εναέριος χώρος του ΝΑΤΟ έχει κλείσει για αεροσκάφη που λειτουργούν από τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν απαγορεύσει την παροχή αεροπορικής ασφάλισης και αντασφάλισης για οποιοδήποτε αεροσκάφος για χρήση στη Ρωσία, μεταξύ άλλων βασικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Ως απάντηση σε αυτές τις κυρώσεις, η ρωσική κυβέρνηση απαγόρευσε τον επαναπατρισμό περιουσιακών στοιχείων  σε διεθνείς εκμισθωτές, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να τερματίσουν τις μισθώσεις τους και να απαιτήσουν την επιστροφή των αεροσκαφών τον Μάρτιο του 2022.
Η αδυναμία ανάκτησης αυτών των περιουσιακών στοιχείων από τη Ρωσία έχει προκαλέσει αξιώσεις βάσει πολλαπλών ασφαλιστηρίων συμβολαίων κύριας και ενδεχόμενης ασφάλισης αεροσκαφών και κινητήρων, με συνολική εκτιμώμενη αξία μεταξύ 10 και 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με πηγές.
Αυτά τα ασφαλιστήρια συμβόλαια περιλαμβάνουν Ασφάλιση Σωμάτων Σκαφών all risk  τα οποία καλύπτουν απώλεια ή ζημιά σε αεροσκάφος κατά την πτήση ή στο έδαφος, αλλά εξαιρούνται οι αξιώσεις που προκαλούνται από πόλεμο.

Παράνομες οι αποζημιώσεις των ρωσικών ασφαλιστικών λόγω κυρώσεων

H κάλυψη επεκτείνεται μόνο αν το Σώμα του Σκάφους ασφαλιστεί για κινδύνους πολέμου, αλλά σε περιορισμένη βάση.
Οι εκμισθωτές αεροσκαφών, βάσει αυτών των καλύψεων ετοιμάζονται να διεκδικήσουν χρήματα.
Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να καθοριστεί ακόμα καθώς τα κύρια συμβόλαια ασφάλισης υπέγραφαν οι ρωσικές ασφαλιστικές και οι τρέχουσες κυρώσεις καθιστούν παράνομες τις αποζημιώσεις των ρωσικών ασφαλιστικών έναντι των ζημιών.

Χάος με τα Lloyds

Περιπλοκότατη είναι η δομή ασφάλισης των Lloyds που αναγκάζει τους εκμισθωτές να διεκδικήσουν απευθείας από τους αντασφαλιστές την κύρια ασφαλιστική κάλυψη, καθώς ορισμένα από αυτά τα συμβόλαια αντασφάλισης περιλαμβάνουν μια ρήτρα «περικοπής» στην οποία οι αντασφαλιστές συμφωνούν να πληρώσουν τα έσοδα αντασφάλισης απευθείας στα «συμβαλλόμενα μέρη» και σε αυτούς που έχουν αντασφαλιστεί η στην ασφαλιστική εταιρεία.
Για να επιλυθούν οι διαφορές αυτές θα χρειαστούν πολλά χρόνια και πολλές δικαστικές αγωγές με το δεδομένο ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου χρειάστηκαν σχεδόν 16 χρόνια για να διευθετηθούν.
Οι εξελίξεις αυτές θα μεταμορφώσουν τον κλάδο ασφάλιση αεροσκαφών.

Eλενα Ερμείδου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης