Απόψεις - Άρθρα

«Όσο περισσότερο κρατήσει ο τουρισμός, τόσο το καλύτερο για τα δημόσια ταμεία» λένε στην κυβέρνηση

«Όσο περισσότερο κρατήσει ο τουρισμός, τόσο το καλύτερο για τα δημόσια ταμεία» λένε στην κυβέρνηση
Κινήσεις για επέκταση της σεζόν μέχρι τον Δεκέμβριο, επισπεύδουν οι διεθνείς εξελίξεις και οι εντυπωσιακές επιδόσεις του τουρισμού
Σχετικά Άρθρα

Με «σπασμένα τα φρένα» μπαίνει ο Αύγουστος στους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς όπου η εύρεση καταλύματος καταντά μια σπάνια περίπτωση για όποιον το επιχειρήσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, με εξίσου «τσιμπημένες» τις τιμές λόγω μεγάλης ζήτησης και high season που βρίσκεται στο peak της.
Τα κοντέρ των αναζητήσεων στο διαδίκτυο της Google εξάλλου τοποθετούσαν ανελλιπώς στις πρώτες θέσεις την Ελλάδα από την αρχή της σεζόν και «έσπασαν» ήδη από τον περασμένο Ιούνιο.
Σύμφωνα με τις ενδείξεις της Tourix Analytics, που εξειδικεύεται στο τουριστικό μάρκετινγκ, το καλοκαίρι του 2022 δεν αποκλείεται να μας εκπλήξει ευχάριστα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Νάξο, τη Ρόδο και την Ελούντα – περιοχές όπου παρατηρήθηκε ανάκαμψη των αναζητήσεων σε σχέση με το 2019, από 42% έως 73% κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.
Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία βάζει στο μικροσκόπιο 14.000 όρους αναζητήσεων στο διαδίκτυο που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τη διαμονή στον εκάστοτε προορισμό, κορυφαίες χώρες σε επίπεδο αναζητήσεων για την Ελλάδα κατά τη φετινή σεζόν είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Ελβετία.
Συγκριτικά με το 2019 και όσον αφορά στην Αθήνα, τρεις χώρες ξεχώρισαν με τη μεγαλύτερη αύξηση του συνολικού όγκου αναζητήσεων: οι ΗΠΑ με αύξηση 101%, το Ηνωμένο Βασίλειο με αύξηση 75% και η Γερμανία με αύξηση 71%.
Ενώ, στη Νάξο, κορυφαίες χώρες σε επίπεδο αναζητήσεων για διαμονή επίσης κατά την ίδια χρονική περίοδο αναδείχθηκαν αντίστοιχα η Γερμανία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία που συμπληρώνουν την πιο δυνατή τετράδα εισερχόμενου τουρισμού για το κυκλαδίτικο νησί.

Θετική η μέχρι στιγμής αποτίμηση της τουριστικής περιόδου

Τις τουριστικές ροές παρακολουθούν καθημερινά στην κυβέρνηση, αφού τις επιδόσεις της σεζόν έχει βάλει στο μικροσκόπιό του και το οικονομικό επιτελείο ενόψει του «βαρύ» χειμώνα που έρχεται, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις αρχικές του προβλέψεις, με βάση τα αισιόδοξα στοιχεία αφίξεων και εισπράξεων. «Το οικονομικό επιτελείο προ της κρίσης, προ του πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης, του πληθωρισμού, της ακρίβειας κλπ., είχε προϋπολογίσει για φέτος έσοδα ύψους 15 δις ευρώ από τους ξένους ταξιδιώτες που θα επισκέπτονταν τη χώρα μας. Και μετά συνέβησαν όλα αυτά τα οποία συνέβησαν.
Παρόλα αυτά, το οικονομικό επιτελείο αναθεωρεί συνεχώς- και καλώς- προς τα πάνω τα έσοδα τα οποία θα έχουμε από τον ελληνικό τουρισμό» τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, σπεύδοντας ουσιαστικά να υπενθυμίσει πως η σύγκριση με το 2019 δεν μπορεί να είναι απόλυτη, αφού εκτός από την ενεργειακή και οικονομική κρίση, φέτος είναι κλειστή λόγω πανδημίας και η τεράστια αγορά της Κίνας η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια ενίσχυε σημαντικά τον τουρισμό στην Ελλάδα.
Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ωστόσο ότι υπάρχουν αρκετές περιοχές που κινούνται πάνω από τα επίπεδα του 2019 και δεν είναι μόνο η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, αλλά και περιοχές της Ηπείρου, της Πελοποννήσου, η Κέρκυρα, η Σκιάθος και η Σάμος.
Τελευταία παρατηρείται πολύ μεγάλη αύξηση στον εισερχόμενο τουρισμό από την αγορά της Ινδίας και της Νότιας Κορέας, όπως και από την αραβική αγορά, ενώ οι εκτιμήσεις με βάση τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις στις απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ, κάνουν λόγο για μισό εκατομμύριο Αμερικανούς που θα επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα για διακοπές. Τις παραλίες της χώρας μας χαίρονται επίσης Αυστραλοί και Καναδοί, αλλά και πολλοί Γάλλοι, Αυστριακοί, Γερμανοί, Άγγλοι και Ελβετοί, ενώ σημαντική ανάκαμψη παρατηρείται και στις ροές από την αγορά του Ισραήλ.

Πρωτοβουλίες για να επεκταθεί η σεζόν μέχρι Δεκέμβριο

Με «σύμμαχο» τις υψηλές κρατήσεις που φτάνουν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου σε παγκόσμιους προορισμούς όπως είναι η Σαντορίνη (οι επιχειρηματίες θεωρούν πως αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στο νησί), στην κυβέρνηση έχουν βάλει ως στόχο να επιμηκύνουν τη σεζόν μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022. Στην ίδια στρατηγική εντάσσεται και η ιδέα του αρμόδιου υπουργού να προσκαλέσει στη χώρα μας Γερμανούς και Βορειοευρωπαίους για να… ξεχειμωνιάσουν οικονομικότερα από ό,τι στη χώρα τους. «Όταν οι Γερμανοί εκπαιδεύουν την κοινωνία τους να έχουν ενέργεια με το δελτίο, όταν οι ενοικιαστές λένε στους ανθρώπους που μισθώνουν το διαμέρισμα ότι θα έχουν εκ περιτροπής ρεύμα, ή όταν πρόεδρος Μακρόν- ο πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής δημοκρατίας και οικονομίας- λέει ότι αντιμετωπίζουμε ενδεχομένως επισιτιστική κρίση, καταλαβαίνετε ότι η πραγματικότητα μπροστά μας έχει κι άλλες προκλήσεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει με επιτυχία πολλές και δύσκολες καταστάσεις αυτά τα 3 χρόνια» υποστήριξε ο κ. Κικίλιας.
«Η πρωτοβουλία να προσκαλέσουμε τους Σκανδιναβούς, τους Αυστριακούς, τους Ελβετούς, τους Γερμανούς, τους Γάλλους, τους βορειοευρωπαίους συνταξιούχους να έρθουν στη χώρα μας το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο και το Γενάρη εδράζεται στη λογική ότι θα τους κοστίσει λιγότερο να πάρουν το αεροπλάνο, να μείνουν σε ένα ξενοδοχείο στην Ελλάδα και να σιτίζονται εδώ και να περνάνε καλά από το να πληρώνουν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο στις χώρες τους. Είναι μια πραγματικότητα την οποία παλεύουμε σε συνεργασία με τους tour operator της Γερμανίας και της βόρειας Ευρώπης καθώς και με τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, και τους Έλληνες ξενοδόχους» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού. Στην ίδια γραμμή βρίσκονται και οι προσπάθειες επέκτασης των απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ στο «Ελ. Βενιζέλος» μέχρι το τέλος του 2022, όπου καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και το ότι δεν υπάρχουν οι καθυστερήσεις και η ταλαιπωρία επιβατών που παρατηρούνται στα άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης