Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι παλινδρομήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι παλινδρομήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμπεριφορά καφενείου όπου ο καθένας λέει ότι θέλει

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αιτιολογώντας το γεγονός της δημοσιοποίησης των μέτρων αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας χωρίς να αναμένει ανάλογες προσεγγίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε την Ένωση σαν εάν υπερωκεάνιο που αργεί να στρίψει.
Μακάρι όμως να ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα, διότι όπως αποκαλύπτεται το υπερωκεάνιο όχι μόνο αργεί να στρίψει αλλά, έχει και δυο ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.
Ο καπετάνιος του δεν γνωρίζει στις κρίσιμες καταστάσεις όταν θα πρέπει να πάρει άμεσες αποφάσεις ποια ακριβώς κατεύθυνση πρέπει να πάρει το σκάφος του, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος όχι μόνο δεν αποδέχονται τον καπετάνιο τους, γνωρίζοντας εκ των έσω την αναποφασιστικότητα του και τις αδυναμίες στην πλοήγηση, αλλά λειτουργούν με βάση το ατομικό τους συμφέρον παραγνωρίζοντας ότι βρίσκονται στο ίδιο σκάφος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμπεριφορά καφενείου όπου ο καθένας λέει ότι θέλει χωρίς να λαμβάνει υπόψη ούτε την πραγματική της υπόσταση, ούτε την ισχύ της αλλά κυρίως ούτε το βεληνεκές δράσης της.
Χαρακτηριστικό ψευτόμαγκα με μεγαλοστομίες, υπερφίαλες λεκτικές ακροβασίες και φυσικά αναδιπλώσεις όταν η πραγματικότητα επιβάλει τους όρους της .

Πρακτικά αδύνατη η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση γνώριζε εξ αρχής ότι η άμεση απεξάρτηση από το Ρωσικό Φυσικό αέριο ήταν πρακτικά αδύνατη , αφού το ύψος των εισαγωγών της από την Ρωσία το πρώτο εξάμηνο του 2021 έφθασε το 46,8% , όπως γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει ότι το πάγωμα των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ρωσίας ύψους 630 δις δολαρίων θα επέφεραν αντίμετρα κυρίως προς την κατεύθυνση τρόπου παράκαμψης τους ειδικά στον τρόπο πληρωμής φυσικού αεριού και πετρελαίου.
Το σχέδιο απεξάρτησης κατά 80% μέχρι το 2022 με αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αεριού από LNG , ΑΠΕ , εξοικονόμηση ενέργειας , κτλ. , ήταν υπεραισιόδοξο και δημιουργούσε πλαίσιο ενεργειακής φτώχειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ειδικά μετά τον Οκτώβριο οπότε και ο χειμώνας θα είναι προ των πυλών .
Το δε διάταγμα Πούτιν κατά τα τέλη Μαρτίου 2022 που προσδιόριζε την αγορά φυσικού αεριού με ρούβλια για τις μη φιλικές χώρες έδειχνε ξεκάθαρα ότι το άνοιγμα ενός οικονομικού πολέμου με ενεργειακό υπόβαθρο είναι ιδιαίτερα σοβαρό για συνασπισμούς κρατών όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση όπου οι ανάγκες , τα συμφέροντα και οι προσδοκίες τείνουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Έλλειψη συνοχής

Οι παλικαρισμοί τύπου : δεν πληρώνουμε σε ρούβλια ή δεν ανοίγουμε τους διπλούς λογαριασμούς , όπου η κατάθεση σε ευρώ θα μετατρέπονταν σε ρούβλια, έδειξαν το μέγεθος της έλλειψης συνοχής.
Όταν δε η Ρωσία έκοψε το φυσικό αέριο σε Πολωνία, Βουλγαρία, Φινλανδία , τότε οι λεονταρισμοί των ισχυρών κρατών της Ένωσης οι οποίοι σε κάθε περίπτωση διαμορφώνουν την τάση στην λήψη αποφάσεων αποδείχθηκαν λεονταρισμοί καφενείου.
Γερμανία και Ιταλία μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσαν πράσινο φως στις εταιρείες τους να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σκεπτόμενες τις απώλειες της Ρωσικής τροφοδοσίας φυσικού αεριού για τις βιομηχανικές μονάδες και τα νοικοκυριά τους.

Διαβουλεύσεις…

Διαβουλεύσεις όμως σημαίνουν νομικές ομιχλώδεις προσεγγίσεις και εξυπνάδες τύπου δημιουργικής ασάφειας ώστε ο στρουθοκαμηλισμός να μην κάνει τόση έντονη και επαχθή την παλινδρόμηση και την κατά κράτος ήττα.
Η Κομισιόν θεωρεί ότι με μια απλή δήλωση των εταιρειών, ότι εκπληρώνονται οι υποχρεώσεις τους όταν πληρώνουν σε ευρώ , δεν παραβιάζονται οι κυρώσεις, ανεξάρτητα εάν μετά υπάρχει η μετατροπή σε ρούβλια.
Βαφτίζοντας το κρέας , ψαρί , νομίζουν ότι οι καφενόβιες μαγκιές εκπληρώνονται.
Η αδιαφορία για τις επιπτώσεις στο κύρος , την εμπιστοσύνη , την ηθική , την αξιοπιστία και ο μέγιστος αντίκτυπος του κλονισμού εκατομμυρίων πολιτών για την ίδια την Ένωση συνιστά μεγαλύτερο έγκλημα από τις καφενόβιες πρακτικές.

Λέκκας Σαράντος
Οικονομολόγος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης