Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ένα στα δύο ακίνητα καταβροχθίζει ενέργεια για ψύξη και θέρμανση διότι δεν έχει θερμομόνωση

Ένα στα δύο ακίνητα καταβροχθίζει ενέργεια για ψύξη και θέρμανση διότι δεν έχει θερμομόνωση
Το κράτος ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για την αναβάθμιση των κτιρίων αλλά τα αποτελέσματα θα τα μάθει στην επόμενη απογραφή των κτιρίων το 2032.
Οι Έλληνες πληρώνουν «χρυσάφι» την αγορά ενός ακινήτου και τώρα έσκασε η ενεργειακή κρίση διαπιστώνουν ότι τα «ντουβάρια» που χρυσοπλήρωσαν δεν εκπληρώνουν τις θερμομονωτικές ιδιότητες αφού δεν επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση ενέργειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΝ τα νεόδμητα που έγιναν μετά το 2010 αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,5% τις ιδιότητες ενός ενεργειακού κτιρίου.
Η κατηγορία των κατοικιών στη χώρα μας με βάση τις θερμομονωτικές ιδιότητες βρίσκεται τέσσερις δεκαετίες πίσω σε σχέση με τις ανάγκες του σήμερα .
Την ίδια στιγμή οι κτηματομεσίτες σε αγαστή συνεργασία με μερίδα ανθρώπων της ενημέρωσης ανεβάζουν τις τιμές πώλησης των ακινήτων ανά εβδομάδα όταν τα εννέα στα δέκα ακίνητα προς πώληση δεν εκπληρώνουν καμία προϋπόθεση ενεργειακής αποτελεσματικότητας.
Η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ όπως και οι προηγούμενες μοιράζουν εκατομμύρια μέσω των προγραμμάτων « ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» τα οποία κατευθύνονται στην τοποθέτηση αλουμινίων ( πόρτες και παράθυρα) τα οποία όμως συμβάλουν σε ποσοστό 15% στην εξοικονόμηση ενέργειας ενώ ξεχνά όπως και οι ιδιοκτήτες ότι η εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνεται σε ποσοστό έως 65% από τη θερμομόνωση του κτιρίου.
Το κράτος ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για την αναβάθμιση των κτιρίων αλλά τα αποτελέσματα θα τα μάθει στην επόμενη απογραφή των κτιρίων το 2032.
Σύμφωνα με στοιχεία του έτους 2012, ο κτιριακός τομέας (οικιακός και τριτογενής) ευθύνεται για το 45% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας (Έκθεση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την κινητοποίηση επενδύσεων για την ανακαίνιση του αποτελούμενου από κατοικίες και εμπορικά κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά, εθνικού κτιριακού αποθέματος, του Άρθρου 4 της Οδηγίας 27/2012/ΕΕ, Δεκέμβριος 2014).
Οι κατοικίες - νοικοκυριά αποτελούν έναν από τους πλέον σημαντικούς καταναλωτές ενέργειας στη χώρα, καθώς αντιπροσωπεύουν το 83,68% του συνολικού αριθμού της ποσότητας του κτιριακού αποθέματος (ανακοίνωση αποτελεσμάτων Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών 2011, ΕΛΣΤΑΤ).

Το ένα στα δύο ακίνητα έχει κατασκευαστεί πριν το 1980

Καθοριστικός παράγοντας στην κατανάλωση ενέργειας είναι η παλαιότητα των κτιρίων.
Ειδικότερα, το 55% των κτιρίων με χρήση κατοικίας έχει κατασκευαστεί πριν το έτος 1980, δηλαδή είναι θερμικά απροστάτευτα, ενώ λόγω της οικονομικής ύφεσης, ο αριθμός των κτιρίων που έχει κατασκευαστεί μετά το 2010, με τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕνΑΚ, είναι μόλις το 1,5% του συνολικού αποθέματος κανονικών κατοικιών που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το 83,82% των κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί πριν το έτος 1980 είναι κατηγορίας Η, σύμφωνα με τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που είχαν εκδοθεί έως το έτος 2014 (στοιχεία ΥΠΕΚΑ), ενώ τα κτίρια που κατασκευάστηκαν τις επόμενες τρεις δεκαετίες ήταν σε μεγάλο ποσοστό κατηγορίας Γ ή Δ.
Η ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος για την επίτευξη υψηλής ενεργειακής απόδοσης, εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, παρέχει πρόσθετα οφέλη και σε άλλους οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης