Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Λιατάκης (ξενοδόχοι Παλαιοχώρας Χανίων) στο BN: «Είμαστε ιδανικός καλοκαιρινός προορισμός για το… μέσο πορτοφόλι»

Λιατάκης (ξενοδόχοι Παλαιοχώρας Χανίων) στο BN: «Είμαστε ιδανικός καλοκαιρινός προορισμός για το… μέσο πορτοφόλι»
Μέρες του 2019 θυμίζει η Παλαιόχωρα Χανίων που έχει μετατραπεί σε σύγχρονο τουριστικό θέρετρο για επαναλαμβανόμενους επισκέπτες
Σχετικά Άρθρα

Όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, πέφτει και ο μέσος όρος ηλικίας των επισκεπτών της Παλαιοχώρας Σελίνου Χανίων που φιλοδοξεί να ξαναζήσει μέρες του 2019, μετά από δύο χρονιές πανδημίας. Η τουριστική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο κρίνεται ικανοποιητική με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και σε σύγκριση με τις εποχές προ covid, αρκετοί είναι οι επιχειρηματίες που μιλούν πια ακόμα και για επιστροφή στα νούμερα του 2019.
«Δεν ξέρουμε εάν θα καταφέρουμε να πιάσουμε ή ακόμη και να ξεπεράσουμε τις επιδόσεις του 2019, σίγουρα όμως, εφόσον δεν έχουμε κάποια ανατροπή, θα τις προσεγγίσουμε. Σε γενικές γραμμές, προβλέπεται ότι θα είναι μια καλή σεζόν η φετινή για τον τουρισμό μας. Σκεφτείτε ότι βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου και οι πληρότητες φτάνουν το 70% κατά μέσο όρο, ενώ υπάρχουν και επιχειρήσεις που ξεπερνούν αυτό το ποσοστό» δηλώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Αριστείδης Λιατάκης. Εκτιμά δε, ότι η ο κορύφωση της τουριστικής κίνησης θα γίνει τον Σεπτέμβριο, μιας και ο πρώτος φθινοπωρινός μήνας είναι από τους πιο δυνατούς για άλλοτε ήσυχο κρητικό ψαροχώρι που πλέον προσφέρει πληθώρα επιλογών, ακόμα και για τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Προορισμός για repeaters της Ευρώπης

Οι οκτώ στους δέκα τουρίστες που πλημμυρίζουν δύο από τις πανέμορφες και οργανωμένες παραλίες της νοτιοδυτικής Κρήτης, τα Χαλίκια και την Παχιά Άμμο με τα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά, είναι ξένοι. Φέτος οι Γερμανοί επιστρέφουν ακόμα πιο δυναμικά για να εξαργυρώσουν δύο χρόνων αναμονή λόγω περιορισμών που τους επέβαλε η πανδημία, μαζί με Σκανδιναβούς, Βρετανούς αλλά και Γάλλους, Ιταλούς και Τσέχους που ανοίγουν τη «βεντάλια» του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος στην περιοχή.
«Είμαστε προορισμός για επαναλαμβανόμενους πελάτες κυρίως από την Ευρώπη, ενώ άλλες εθνικότητες όπως Αμερικανοί και Ισραηλινοί, αλλά και οι Ρώσοι μέχρι πρότινος προτιμούν άλλες περιοχές και θέρετρα της Κρήτης. Οι repeaters θα λέγαμε ότι είναι το «παράσημό» μας, διότι αποδεικνύεται πως η προτίμησή τους ενισχύει την εικόνα και τις ομορφιές του προορισμού στο εξωτερικό. Μέχρι και Ιούνιο μας επισκέπτονται πιο «χαλαροί» άνθρωποι, μεγαλύτερης ηλικίας που έρχονται για να απολαύσουν πιο ήρεμες διακοπές και όσο πλησιάζουμε προς την καρδιά του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, ο μέσος όρος ηλικίας μικραίνει. Οι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες φέρνουν «νέο» κόσμο στην περιοχή, ο οποίος έχει και πολλές επιλογές για να διασκεδάσει» τονίζει ο κ. Λιατάκης.

Ακρίβεια και μέσο πορτοφόλι

Την κρητική φιλοξενία ετοιμάζονται να γευτούν και Έλληνες, αν και η ακρίβεια δείχνει να τους επηρεάζει περισσότερο από κάποιους άλλους Ευρωπαίους. «Είχαμε ένα πρώτο δείγμα κυρίως από τον τοπικό εσωτερικό τουρισμό, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Είμαστε καλοκαιρινό θέρετρο για τους ντόπιους του βόρειου άξονα της Κρήτης. Φέτος η μέση ελληνική οικογένεια θα σκεφτεί διπλά το αυξημένο κόστος μεταφοράς και θα προτιμήσει να ταξιδέψει σε πιο κοντινούς προορισμούς. Αν και όπως δείχνουν οι κρατήσεις, θα έχουμε και Έλληνες που μας είχαν προτιμήσει ξανά στον παρελθόν», εκτιμά ο πρόεδρος των ξενοδόχων.
Δεν παραλείπει βέβαια και να τονίσει τις δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού λόγω των μεγάλων κενών στις θέσεις εργασίας πανελλαδικά (και πανευρωπαϊκά) για τις περισσότερες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή και που παρέχουν όλες τις ανέσεις για όλα τα βαλάντια. «Σε γενικές γραμμές είμαστε ιδανικός προορισμός για το «μέσο πορτοφόλι». Φέτος λόγω των ανατιμήσεων, του υψηλού πληθωρισμού και κόστους καυσίμων, οι καλοκαιρινές διακοπές θα είναι ακριβότερες τουλάχιστον κατά 10%, αυτό είναι αναπόφευκτο. Ελπίζουμε σε μια καλή χρονιά με τη σκέψη μας στραμμένη στην κερδοφορία των επιχειρήσεων που λόγω υποχρεώσεων που γεννήθηκαν και προστέθηκαν μέσα στην πανδημία και ενός αναπάντεχα υπέρογκου λειτουργικού κόστους, προβλέπεται μειωμένη, ακόμα και εάν η σεζόν διαρκέσει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, όπως πέρυσι», καταλήγει.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης