Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Επιστροφή στην κανονικότητα με ελπίδες, αλλά και «αεροπορικά» άγχη για την τουριστική κοινωνία των Κυκλάδων

Επιστροφή στην κανονικότητα με ελπίδες, αλλά και «αεροπορικά» άγχη για την τουριστική κοινωνία των Κυκλάδων
Οι ελλείψεις υποδομών και προσωπικού, τα μεγαλύτερα προβλήματα της προσαρμογής στην post covid εποχή
Σχετικά Άρθρα

Η φετινή «δίψα» για διακοπές, αναμένεται να οδηγήσει όλο και περισσότερους Ευρωπαίους και Αμερικανούς στις ακτές και στα νησιά της Μεσογείου, όπως αποκαλύπτει έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) που μετρά τη συμπεριφορά καταναλωτών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Κάτω Χώρες, τις ΗΠΑ και της Αυστραλίας.
Οι καλοκαιρινές προσδοκίες της πλειοψηφίας συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία στους πιο πιθανούς προορισμούς τους για φέτος (μαζί με τη Γαλλία), ενώ είναι επιφυλακτικοί σε ότι αφορά την Ανατολική Ευρώπη, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Την ίδια ώρα αρκετοί τουριστικοί πράκτορες, ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία, γίνονται αποδέκτες ανησυχίας πελατών τους για ξαφνικές ακυρώσεις πτήσεων και σημαντικές καθυστερήσεις, μετά τα προβλήματα στις αερομεταφορές που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου.
Η υψηλή και απότομη ζήτηση που κατέγραψαν αεροπορικές εταιρείες με πληγωμένες τις υποδομές τους από την πανδημία, είχαν αντίκτυπο σε αεροδρόμια, ελέγχους στην κυκλοφορία, επίγεια και εναέρια εξυπηρέτηση.
Μάλιστα ο CEO του Χίθροου κ. John Holland-Kaye, μιλώντας στο συνέδριο Global Boardroom των Financial Times εκτίμησε ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος – έως και 18 μήνες, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση μετά από δύο χρόνια πανδημίας, προτρέποντας την κυβέρνηση της χώρας του να προχωρήσει σε εξορθολογισμό των κανόνων ασφαλείας και να επιταχύνει την πρόσληψη νέου προσωπικού.
Τις τελευταίες ημέρες, στις Κυκλάδες, εντείνεται η κινητικότητα στις τουριστικές ροές από το εξωτερικό, όμως οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να… χαλαρώσουν «μέσα στο ρευστό διεθνές σκηνικό που επικρατεί, επειδή κανείς δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει», λένε οι ιδιοκτήτες τους.

Μύκονος όπως… Amalfi Coast

Διεθνή δημοσιεύματα έφεραν πρόσφατα τη Μύκονο σε δύσκολη θέση, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να απολογείται κάθε φορά με αφορμή το sequel της υπόθεσης «χρυσά καβουροπόδαρα» και το λογαριασμό των 600 ευρώ που κλήθηκαν να πληρώσουν δύο Αμερικανίδες για γεύμα στον ειδυλλιακό Πλατύ Γιαλό. «Πραγματικά, αν και δεν διαπιστώθηκε τυπική παράβαση επί της ουσίας, καλούμαστε να απολογηθούμε για μια υπόθεση που αμαυρώνει τη φήμη του νησιού.
Το κόστος διακοπών στη Μύκονο φέτος είναι αυξημένο κατά ένα ποσοστό 15% έως 20% σε σχέση με πέρυσι και καταλήξαμε να είμαστε λίγο πιο φθηνοί από το Αμάλφι και ελάχιστα πιο ακριβοί από την Ίμπιζα», υποστηρίζει επιχειρηματίας. Παρ όλα αυτά, προβλέπει επιστροφή στα νούμερα των αφίξεων του 2019 και με έντονη την παρουσία των Αμερικανών στο νησί. Εκτιμά ότι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος οι Έλληνες θα εξακολουθήσουν να είναι «ισχνή μειοψηφία» λόγω ακρίβειας του προορισμού.
«Δεν τη σηκώνει η τσέπη τους», σημειώνει χαρακτηριστικά και θεωρεί ότι οι εσωτερικές επισκέψεις φέτος θα είναι λιγότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ωστόσο στα ξενοδοχεία, οι τιμές των δωματίων αυξήθηκαν σε ποσοστό 8% έως 10%, όμως οι ιδιοκτήτες τους εμφανίζονται πολύ προβληματισμένοι για το εάν οι υποδομές του νησιού θα καταφέρουν να αντέξουν τον όγκο των αφίξεων. «Η στάση μας είναι κάθετη, δεν μπορούμε να ανεχτούμε φαινόμενα αισχροκέρδειας και άλλες υπερβολές που μπορεί να επισκιάσουν την καλή φήμη του προορισμού. Επιπλέον, η Μύκονος είναι παγκόσμιος προορισμός και ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις αντοχές των υποδομών του νησιού.
Είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που έχει τις ρίζες του στην άναρχη δόμηση, αφού μέχρι και σήμερα ξεφυτρώνουν κλίνες που βαφτίζονται καταλύματα χωρίς να έχουν την απαραίτητη άδεια» δηλώνει η πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Μαρία Κουσαθανά και προσθέτει: «Είναι μια κατάσταση που δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο, διότι τα τελευταία χρόνια ο κλάδος μας έχει επενδύσει πολλά χρήματα στο νησί και έχει ανέβει πολύ το επίπεδό του για αυτό το λόγο».

Προσπάθεια συγκράτησης τιμών στην Πάρο

Στον αντίποδα της Μυκόνου, βρίσκεται η Πάρος.
Το γνωστό Κυκλαδονήσι με τα γραφικά σοκάκια και την έντονη νυχτερινή ζωή ετοιμάζεται να ζήσει μέρες του 2019 από άποψη κίνησης, αρχής γενομένης από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, όπου μεταξύ άλλων Ευρωπαίων, Αμερικανών κλπ. αναμένεται να δεχθεί και τις πρώτες (μαζικότερες) επισκέψεις Ελλήνων.
«Γίνεται μια προσπάθεια συγκράτησης των τιμών, ώστε αυτές να μην ξεφύγουν από λογικά πλαίσια. Είναι δύσκολη η ισορροπία ανάμεσα στο υπέρογκο λειτουργικό κόστος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις λόγω της ακρίβεια των πρώτων υλών, που στην περίπτωση της Πάρου, επιβαρύνεται σημαντικά από το αυξημένο κόστος των μεταφορικών.
Δεν παρατηρείται κάποια σημαντική αλλαγή στο πεδίο των τιμών όσον αφορά το κόστος των διανυκτερεύσεων, αν και οι τιμές διαμορφώνονται διαχρονικά, ανάλογα με την προσφορά, τη ζήτηση και τις πληρότητες», τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Μάνια Αμπατζή και προσθέτει ότι στο νησί φέτος, γίνονται και αρκετοί γάμοι με αποτέλεσμα την αύξηση της επισκεψιμότητας.
Την ίδια ώρα, «μάστιγα» εξακολουθεί να είναι για τον κλάδο η έλλειψη προσωπικού που είναι εντονότερη σε ειδικότητες όπως μάγειρες και καμαριέρες. Μάλιστα λόγω των τεράστιων κενών που δημιουργούνται σε σχέση με τα λιγοστά «χέρια» που υπάρχουν, αυξάνονται και οι μισθοί που προσφέρονται.
Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, η Πάρος δεν έχει σημαντική εξάρτηση από το μαζικό μοντέλο τουρισμού και την προτιμούν κυρίως μικρά γκρουπάκια και περισσότεροι μεμονωμένοι επισκέπτες. Οι μονάδες του νησιού είναι κυρίως μικρές – ελάχιστες είναι οι μεγαλύτερες, όμως η τουριστική κοινότητα εκτιμά πως η αναβάθμιση του αεροδρομίου θα φέρει περισσότερες ναυλωμένες πτήσεις κυρίως από την Ευρώπη.
«Για εμάς είναι τεράστιο το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Ψάχνουμε υπαλλήλους και δεν βρίσκουμε» προσθέτει η πρόεδρος των ξενοδόχων και εκτιμά ότι το αυξημένο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων θα «ψαλιδίσει» σημαντικά τα προσδοκώμενα έσοδά τους.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης