Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο ελληνικός εκλογικός κύκλος και τα… λεφτόδεντρα φοβίζουν την Κομισιόν

Ο ελληνικός εκλογικός κύκλος και τα… λεφτόδεντρα φοβίζουν την Κομισιόν
Η Κομισιόν θέτει υπό αυστηρό έλεγχο τις δαπάνες του δημοσίου
Σχετικά Άρθρα

Είτε το φθινόπωρο διεξαχθούν οι εκλογές είτε το 2023 η ακρίβεια δεν πρόκειται να υποχωρήσει – ακόμη και εάν ο δείκτης του πληθωρισμού παρουσιάσει αποκλιμάκωση.
Οι ανατιμήσεις, έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας και στην αξιολόγηση των προβλημάτων και κινδύνων για τους πολίτες η ακρίβεια είναι πλέον το μείζον.
Για την - πέραν κάθε πρόβλεψης- εκτίναξη του ενεργειακού κόστους δεν ευθύνεται μόνον ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η ανοδική πορεία των τιμών είχε αρχίσει πολύ πριν ξεκινήσει η εισβολή της Ρωσίας: Η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση που δεν αντέδρασε όταν έπρεπε και όπως έπρεπε…
Και εκεί που αρμόδιοι και αναρμόδιοι υπουργοί σε μια προσπάθεια να αντιπαρατεθούν στις κραυγές της αντιπολίτευσης, υποστήριζαν ότι δεν υπάρχουν πλέον πολλά περιθώρια για πρόσθετα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων των νοικοκυριών… ξαφνικά… ως εκ θαύματος … λεφτά βρέθηκαν!..
Τον Φεβρουάριο ο υπουργός Οικονομικών δήλωνε πως… δημοσιονομικός χώρος αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, εξαντλήθηκε και τώρα - εν μέσω κρίσης με τον πληθωρισμό στα ύψη, τα επιτόκια και το κόστος δανεισμού να οδηγείται σε συνεχή άνοδο, ενώ οι προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ είναι πολύ πιο μετριοπαθείς - αιφνιδίως το οικονομικό επιτελείο ξαναβρίσκει την… αισιοδοξία του: «είμαι αισιόδοξος ότι και πάλι θα βρούμε δημοσιονομικό χώρο, όπως προκύπτει και από την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Χρειάζεται να είμαστε συνέχεια κοντά στην κοινωνία, χρειάζεται να βρίσκουμε δημοσιονομικό χώρο και να τον επιστρέφουμε στην κοινωνία», δήλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας.
Σ΄ αυτή τη φράση του υπουργού Οικονομικών κρύβεται το… μυστικό: «Ανάγκα και οι θεοί πείθονται»…
Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ευνοϊκές για την κυβέρνηση η οποία φαίνεται ότι ρίχνει στη μάχη το κλασικό «όπλο»: Άρχισε να δημιουργεί κλίμα, να καλλιεργεί προσδοκίες για παροχές και… εν καιρώ προεκλογικό κάτι θα δώσει…
Η δημοσιονομική κατάσταση όμως της Ελλάδας δεν είναι όπως φαίνεται. Πολλές ανισορροπίες από το παρελθόν συνεχίζουν να υπάρχουν.
Έτσι, το τέλος της αυξημένης εποπτείας από την ΕΕ τον προσεχή Αύγουστο δεν σημαίνει ότι μπορούμε να δαπανούμε ανεξέλεγκτα ως χώρα - ακόμη και με την παράταση για ένα ακόμη χρόνο της αναστολής των κανόνων του συμφώνου σταθερότητας στην ΕΕ.
Η Κομισιόν θα εισηγηθεί την εφαρμογή μέτρων για αυστηρό έλεγχο των δαπανών στις υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ - όπως η Ελλάδα φοβούμενη την γνωστή ελληνική «συνταγή» και τις τακτικές του εκλογικού κύκλου…

Αν. Π.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης