Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο πληθωρισμός δεν μειώνεται με ευχολόγια, η ακρίβεια δεν εξαλείφεται με επιδόματα - ψίχουλα

Ο πληθωρισμός δεν μειώνεται με ευχολόγια, η ακρίβεια δεν εξαλείφεται με επιδόματα - ψίχουλα
Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνει και τους επόμενους μήνες ο πληθωρισμός

Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνει και τους επόμενους μήνες ο πληθωρισμός εξαιτίας της ανόδου του ενεργειακού κόστους και του κόστους των logistics, αλλά και της… εγχώριας κερδοσκοπίας.
Αυτό «δείχνουν» τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής για την πορεία των τιμών στη βιομηχανία για τον μήνα Απρίλιο.

Συγκεκριμένα:

1.Ο γενικός δείκτης τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία τον Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 48,8% έναντι αύξησης 14,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021 με το 2020.
2. Ο γενικός δείκτης κατά τον μήνα Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2022, παρουσίασε αύξηση 2,5% έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021.
3. Ο μέσος γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία για το δωδεκάμηνου Μαΐου 2021 - Απριλίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο γενικό δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 - Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 26,2% έναντι μείωσης 4,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

elstat_6.JPG

Και εάν τα κυβερνητικά μέτρα για τους λογαριασμούς ρεύματος περιορίσουν  τις επιπτώσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς η εκτίναξη των τιμών, η  ακρίβεια που σαρώνει την αγορά όχι μόνο δεν θα περιοριστεί, αλλά θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες.
Εξάλλου έχει δημιουργηθεί μια… «ψυχολογία  ανατιμήσεων» ακόμη και σε τομείς παροχής υπηρεσιών που δεν έχουν επηρεαστεί. Δεν είναι λίγοι οι τομείς όπου πλέον κυριαρχεί η άποψη… «αυξήσεις για να βγάλουμε τα σπασμένα των προηγούμενων  χρόνων»…
Η κερδοσκοπία βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί… οι δε έλεγχοι από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες - όταν… γίνονται και όπως… γίνονται- είναι περιορισμένοι και το μόνο σκοπό που υπηρετούν είναι… η κυβερνητική επικοινωνιακή προσπάθεια να δείξει ότι δήθεν κάνει τα πάντα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Έτσι, διαρρέει ότι σχεδιάζει να χορηγήσει καλοκαιρινά επιδόματα στους… συνταξιούχους. Άραγε έτσι νομίζουν ορισμένοι στα κυβερνητικά επιτελεία ότι θα κερδηθούν οι εκλογές όποτε και εάν γίνουν, αν και πάλι άρχισε το γαϊτανάκι των διαρροών για Φθινόπωρο.

Αν.Π.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης