Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Συντηρείται ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας στο ελληνικό χρηματιστήριο

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Συντηρείται ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας στο ελληνικό χρηματιστήριο

Οι προσδοκίες για ανοδική κίνηση προς τις 895 μονάδες μένουν για την ώρα ανεκπλήρωτες καθώς οι  επενδυτές εξωτερικού παραμένουν επιφυλακτικοί, πιθανολογώντας ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστεί

Σχετικά Άρθρα
Η Ελλάδα πέτυχε την αναβάθμιση της συμμετοχής της στο δείκτη MSCI σε συνέχεια της εισόδου 2 νέων μετοχών, της Εθνικής και του Μυτιληναίου, διαδικασία που θα προκαλέσει νέες εισροές με πιθανό ύψος 200 εκατ. δολαρίων στο rebalancing κατά τη συνεδρίαση της 31ης Μάϊου.
Όμως, οι επενδυτικοί οίκοι προσπερνούν αυτή την εξέλιξη καθώς το αναδυόμενο ελληνικό χρηματιστήριο θα μεταβάλει τη συμμετοχή του από το 0,24% στο 0,30% με δεδομένο ότι η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή, όπως έλεγε ο ποιητής.
Σαν αποτέλεσμα, οι προσδοκίες για ανοδική κίνηση προς τις 895 μονάδες μένουν για την ώρα ανεκπλήρωτες καθώς οι επενδυτές εξωτερικού παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς το ελπιδοφόρο του ελληνικού αφηγήματος, πιθανολογώντας ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Δεν βιάζονται επομένως να αυξήσουν τις ελληνικές θέσεις, ενώ οι 12 συνεχόμενες πτωτικές επιδόσεις του τραπεζικού δείκτη καταδεικνύουν ότι συντελούνται ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές.
Την ίδια ώρα, οι Έλληνες αποταμιευτές αγόρασαν στο 1ο τρίμηνο από την ΤτΕ 5πλάσιες χρυσές λίρες (17,5 χιλ. τεμάχια) σε σχέση με εκείνες που πωλήθηκαν (ρεκόρ από το 2013) και μάλιστα με σημαντικό υπερτίμημα λόγω του μεγάλου spread μεταξύ τιμής πώλησης και τιμής αγοράς, εκτιμώντας ότι ο χρυσός αποτελεί το ενδεδειγμένο επενδυτικό καταφύγιο ακόμη και σήμερα!
Την ίδια ώρα, τα δημοσιονομικά μεγέθη του 1ου τετραμήνου είναι ελπιδοφόρα με το πρωτογενές έλλειμμα να είναι μόλις €811 εκ. λόγω της υπεραπόδοσης των φορολογικών εσόδων.
Τα μεγέθη του 1ου 3μηνου για την ΕΕΕ, τον Τιτάνα (μόνο για τις πωλήσεις), τον ΟΤΕ, την Τράπεζα Πειραιώς και τα ΕΛΠΕ είναι ικανοποιητικά, ενώ σε 30 εταιρείες οι μερισματικές αποδόσεις κυμαίνονται από 2,5% μέχρι 10% χωρίς μέχρι τώρα να έχει αποκοπεί ακόμη το σχετικό δικαίωμα για τις περισσότερες.
Έτσι, είναι ενδεχομένως θέμα χρόνου να επανέλθει η διάθεση για αναμέτρηση με τα ψηλότερα επίπεδα του Γ.Δ. της περιοχής των 900 μονάδων στο βαθμό που επιβεβαιωθεί ότι το ΑΕΠ θα καταγράψει φέτος τουλάχιστον +3% και σημαντικός αριθμός εταιρειών θα επαναλάβει και το 2022 επιδόσεις ανάλογες του 2021, με τον τραπεζικό κλάδο να διαφαίνεται ότι θα πετύχει αξιοσημείωτη πιστωτική επέκταση.
Αν κάποιοι Έλληνες συνεχίζουν να πιστεύουν το χρυσό σαν ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, δεν συμβαίνει το ίδιο στο εξωτερικό καθώς η τιμή του παραμένει καθηλωμένη κάτω από τα 1.850 δολάρια.
Επιλέγουν όμως την αυξημένη διατήρηση ρευστών διαθεσίμων και ιδιαίτερα δολαρίων καθώς η Federal σύντομα θα αυξήσει πάλι τα δολαριακά επιτόκια.
Παράλληλα, η διαμόρφωση ανεκτικής στάσης σε σχέση με την πληρωμή του ρωσικού πετρελαίου σε ρούβλια, διαμορφώνει ευνοϊκότερες συνθήκες στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς η ενεργειακή κρίση σταματά τουλάχιστον να οξύνεται.
Όμως, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και το εμπάργκο της Ινδίας στα σιτηρά είναι πιθανό να προκαλέσει επισιτιστική κρίση.
Τα μαύρα σύννεφα συνεχίζουν να παραμένουν στο επενδυτικό περιβάλλον συντηρώντας τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας για τα επερχόμενα στις διεθνείς αγορές…

Δημήτρης Τζάνας
Διευθυντής Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης