Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ρέτσος (ΣΕΤΕ): «Το καλό σενάριο να πλησιάσουμε τα μεγέθη 2019, δεν έχει χαθεί ολοκληρωτικά»

Ρέτσος (ΣΕΤΕ): «Το καλό σενάριο να πλησιάσουμε τα μεγέθη 2019, δεν έχει χαθεί ολοκληρωτικά»
«Οι επιπτώσεις από τον πολύ υψηλό πληθωρισμό θα μπορούσαν, εφόσον συνεχιστεί, να φανούν περισσότερο το 2023», εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ
Σχετικά Άρθρα

«Συνεχίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά» ήταν το πρώτο σχόλιο του προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσου, περιγράφοντας την παρούσα κατάσταση με τα σημερινά δεδομένα έτσι όπως αυτή εξελίσσεται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ξεκίνησε με μια σύντομη αναδρομή στα όσα μεσολάβησαν τις δύο χρονιές covid κατά τις οποίες οι επιχειρήσεις απώλεσαν το 75% του εισοδήματος του 2019 (2020) και στη συνέχεια το 40% αντίστοιχα (2021). Αναφερόμενος δε, στον συνδυασμό πανδημία – πόλεμος στην Ουκρανία – ενεργειακή κρίση (αλλά κυρίως πληθωρισμός και ακρίβεια), μίλησε για μείγμα «ιδιαίτερο και περίεργο».

Επίδραση αρνητική το 2023;

«Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάω για τον πληθωρισμό, ο οποίος συνεχίζει να αυξάνεται και στην Ευρώπη και στην Αμερική σε επίπεδα που δεν τα θυμόμαστε τα τελευταία 15 χρόνια και βέβαια για την ακρίβεια, η οποία έρχεται ως επακόλουθο του πληθωρισμού, της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας συνεπεία του πολέμου, της αυξήσεως των τιμών πολλών ειδών πρώτης ανάγκης και ό,τι έχει κατά κόρον γραφτεί για το τι σημαίνει Ουκρανία και Ρωσία στο κομμάτι του πρωτογενούς τομέα και την εξάρτηση που υπάρχει με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο», εξήγησε. «Δεν μας ανησυχεί τόσο η ψυχολογία συνεπεία του πολέμου, θεωρούμε ότι θα ανατραπεί, όσο η επίπτωση που θα έχει αυτό που γίνεται και εξελίσσεται στην αγοραστική δύναμη κυρίως του Ευρωπαίου, γνωρίζουμε όλοι ότι οι ευρωπαϊκές είναι οι πιο σημαντικές μας αγορές, αλλά και των υπερατλαντικών αγορών που φαίνεται για πρώτη φορά μετά από 2,5 χρόνια να ανακάμπτουν από την πανδημία».
«Το πόσο πολύ θα επηρεάσει φέτος τα πράγματα, αν θέλετε μια προσωπική εκτίμηση, θα δούμε την αρνητική αυτή επίδραση περισσότερο του χρόνου, το 2023 και όχι το 2022. Δεν θέλω να φανώ ότι προσπαθώ να ωραιοποιήσω την κατάσταση, αλλά προσπαθώντας λίγο να ερμηνεύσουμε και να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία των δύο τελευταίων ετών, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ο μέσος Ευρωπαίος αποταμίευσε και αυτό είναι επίσης σημαντικό. Άρα λοιπόν, αυτό το «εισόδημα» αν θέλετε σε συνδυασμό με την ψυχολογία του «να κάνω επιτέλους διακοπές και να ταξιδέψω», μπορεί λίγο να υπερκεράσει φέτος την πραγματική ακρίβεια και τον πολύ υψηλό πληθωρισμό που θα δούμε, να μην επηρεάσει δηλαδή τόσο τη φετινή μετακίνηση και να φανούν οι επιπτώσεις περισσότερο το 2023, εφόσον η κατάσταση αυτή συνεχιστεί», σημείωσε ο κ. Ρέτσος.

«Δεν υπάρχουν ακυρώσεις, αλλά ένα σχετικό πάγωμα»

Το θετικό για τον κ. Ρέτσο είναι ότι δεν καταγράφηκαν ακυρώσεις λόγω πολέμου, αλλά υπήρχε και υπάρχει μέχρι στιγμής «ένα σχετικό πάγωμα», το οποίο όμως, επειδή οι κρατήσεις στην εποχή covid είναι της τελευταίας στιγμής, δεν σημαίνει ότι ανατρέπει τη χρονιά, τον σχεδιασμό και τις προβλέψεις. Δεν αποκλείεται δηλαδή, εφόσον οι εχθροπραξίες σταματήσουν το συντομότερο, δηλαδή μέσα στον Απρίλιο, να υπάρξει έντονη επαναφορά των κρατήσεων στο ρυθμό που ακολουθούσαν πριν τον πόλεμο, ενώ η μεγαλύτερη ανησυχία που υπάρχει αφορά την αλλαγή στα μακροοικονομικά. «Αυτή η εικόνα κάνει πάρα πολύ δύσκολες τις προβλέψεις» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημειώνοντας ότι φέτος θα μπορούσαν να συμβούν τα πάντα και ανέφερε τα αυξημένα slots στα ελληνικά αεροδρόμια σε σχέση με το 2019.
«Δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί δηλαδή ακόμη και το καλό σενάριο που υπήρχε στην αρχή της χρονιάς, να πλησιάσουμε τα μεγέθη του 2019 σε σύνολο χώρας. Τώρα κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό με βεβαιότητα, ούτε όμως ότι είναι ένας στόχος που έχει χαθεί ολοκληρωτικά. Θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες, να ελπίζουμε στο καλύτερο σενάριο και από εκεί και πέρα, έχουμε αποδείξει μετά από 9 χρόνια δημοσιονομικής κρίσης και δύο χρόνια πανδημίας ότι ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να προσαρμόζεται σε δεδομένα, είναι ανθεκτικός και έχει τρόπο να αντιμετωπίζει προβλήματα και να βγαίνει νικητής», υποστήριξε. Πρόσθεσε δε, ότι «αν ο τουρισμός πάει καλά, τότε μπορεί να δούμε και το ΑΕΠ που συνεχώς αυτή τη στιγμή αναθεωρείται προς τα κάτω, να μας εκπλήξει πάλι ευχάριστα, όπως έγινε και το 2021. Πάντως οι συνθήκες σίγουρα φέτος είναι πολύ πιο δύσκολες από ό,τι ήταν το 2021».

«Να διαχωρίσουμε την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων»

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ διαχωρίζει το «ταμείο» των επιχειρήσεων, διευκρινίζοντας ότι ακόμη και πλησιάζοντας τα μεγέθη του 2019, «δεν μπορεί να είναι όλοι εντάξει». Οι επιχειρήσεις έχουν διαφορετικές αντοχές, διαφορετική συμπεριφορά ή αποτελέσματα ανάλογα με τις περιοχές της χώρας στις οποίες δραστηριοποιούνται και είναι βέβαιο ότι τα οικονομικά προβλήματα θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά τους.
• Ο πολύ υψηλός πληθωρισμός, σε μια ενδεχόμενη άνοδο επιτοκίων θα επηρεάσει πάρα πολύ και τις δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε τα τελευταία χρόνια
• Ο κατώτατος μισθός αναμένεται να αυξηθεί το 2022 σε ένα ποσοστό αθροιστικά γύρω στο 8% που σημαίνει ότι θα συμπαρασύρει και τους μισθούς του τουρισμού, ασχέτως εάν υπάρχουν εκεί οι κλαδικές συμβάσεις - πολύ υψηλότερες από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας
• Το ενεργειακό κόστος που τριπλασιάζεται γίνεται το πιο σημαντικό πρόβλημα για τους κλάδους του τουρισμού, διότι δεν αυξάνονται αντίστοιχα τα έσοδά τους
Η παρούσα κατάσταση συζητήθηκε και στην τελευταία σύσκεψη με συναρμόδιους υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη (κ.κ. Σκέρτσος, Κικίλιας, Χατζηδάκης, Σκυλακάκης κ.α.) που έγινε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου, προκειμένου να εξεταστούν εγκαίρως τρόποι για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της κρίσης στις επιχειρήσεις του τουρισμού. Η επιδότηση του ενεργειακού κόστους για όσο χρειαστεί είναι μέτρο προς την κατεύθυνση αυτή, όπως και η συνέχιση του «Συν- εργασία» για Απρίλιο και Μάιο, ενώ παραμένουν στο τραπέζι τα αιτήματα για επαναφορά μειωμένου ΦΠΑ στη διαμονή, όπως και στη μεταφορά.

«Η βραχυχρόνια μίσθωση έχει ξεφύγει από τα ραντάρ»

Ο ΣΕΤΕ θα καταθέσει προτάσεις για βελτίωση του νομικού πλαισίου που αφορά τη βραχυχρόνια μίσθωση, καθώς έχει διαπιστωθεί σε αρκετές περιπτώσεις ότι η υπόθεση «έχει ξεφύγει από το ραντάρ των ελέγχων», δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό με τις νόμιμες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα το κράτος, χάνει έσοδα που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να εισπράττει. Μαζί με το ΞΕΕ και την ΠΟΞ, το οξύ πρόβλημα έχει επισημανθεί συντονισμένα και με καταγραφή και ανάδειξη συγκεκριμένων περιπτώσεων που διαφημίζονται μάλιστα, και αυτές έχουν γνωστοποιηθεί στις αρμόδιες αρχές.
Υπογραμμίζεται ότι η υπόθεση δεν αφορά τους μικροϊδιοκτήτες που εκμεταλλεύονται περιστασιακά ένα ακίνητο, αλλά τις «γκρίζες ζώνες» που χρησιμοποιούνται ως πρόσφορο έδαφος από 100% επαγγελματίες, σε κτίρια που προσφέρουν ξενοδοχειακές υπηρεσίες, αλλά είναι διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Με αυτό το «παράθυρο» δεν πληρώνουν ΦΠΑ και φόρο διαμονής, απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό διότι δεν εμπίπτει στη νομοθεσία κλπ., παρέχοντας παράλληλα και άλλες υπηρεσίες σε αίθουσες συνεδριάσεων, γυμναστήρια, εστιατόρια κ.α.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης