Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο άκρατος λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ στην ενέργεια ενώ τα νοικοκυριά ματώνουν

Ο άκρατος λαϊκισμός  του ΣΥΡΙΖΑ  στην ενέργεια ενώ τα νοικοκυριά ματώνουν
Ο Αλέξης Τσίπρας, έδειξε το δρόμο της φορολόγησης των υπέρ κερδών των παραγωγών ενέργειας τα οποία δεν υπάρχουν, όπως τα εννοεί

Ο λαϊκισμός είναι ο σίγουρος τρόπος για να πουλήσεις εύκολα και γρήγορα μία πραμάτεια αλλά δεν εξασφαλίζει με βεβαιότητα ότι θα αγοραστεί από το ακροατήριο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή έχασε μία μοναδική ευκαιρία να κερδίσει το εκλογικό σώμα ανεξάρτητα σε ποια καρέκλα κάθονται διότι οι λογαριασμοί ρεύματος καίνε τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τις πολιτικές και κομματικές τους ταυτότητες.
Το υψηλό κόστος της ενέργειας μειώνει το εισόδημα των συνταξιούχων των μισθωτών και την ίδια στιγμή επιβαρύνει με επιπλέον κόστος τις υπηρεσίες και τα προϊόντα διότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να απορροφήσουν το κόστος της ενέργειας και το μεταφέρουν στους καταναλωτές.
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας είπε «Πάρτε πίσω τα κλεμμένα» από το βήμα της Βουλής ενώ θα ήταν πιο ορθά πολιτικό και με αρκετές δόσεις ρεαλισμού να πει: «Γιατί αφήνετε να κλέβουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.»
Ο Αλέξης Τσίπρας, έδειξε το δρόμο της φορολόγησης των υπέρ κερδών των παραγωγών ενέργειας τα οποία δεν υπάρχουν, όπως τα εννοεί .
Ήδη το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για κέρδη 3 δις. ευρώ το χρόνο για τους παραγωγούς ενέργειας.
Στη Βουλή χρησιμοποίησε τη φράση για ουρανοκατέβατα κέρδη.
Να σημειωθεί ότι δημιουργός της φράσης είναι ο κ Παντελής Κάπρος καθηγητής του ΕΜΠ και έχει διατελέσει ως ο πρώτος πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ο οποίος μιλώντας σε ενεργειακά συνέδρια επέβαλε τον όρο « ουρανοκατέβατα κέρδη» για τους παραγωγούς διότι το προϊόν και η παρεχόμενη υπηρεσία έχει γίνει χρηματιστηριακό προϊόν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη μια φορά κατεβαίνει στο πολιτικό στίβο με τον πιο ακραίο λαϊκισμό για ένα θέμα που καίει το σύνολο κοινωνίας.
Είναι προφανές ότι δεν επιθυμεί τη λύση αλλά αναζητά ψήφους από τη μεγαλύτερη πελατειακή βάση της κοινωνίας που δεν είναι σε θέση να πληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος.
Που είναι τα ουρανοκατέβατα κέρδη.
Μα στη ΔΕΗ φυσικά η οποία πουλά τη Mwh από τον λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια σε τιμές χρηματιστηριακής αγοράς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αν επιθυμούσε τη λύση του προβλήματος θα πίεζε την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ να κάνει πονταρίσματα πώλησης ενέργειας από λιγνίτη όχι προς τα 600 ευρώ ανά Mwh που κάνει σήμερα η επιχείρηση.
Το ρεύμα από τα νερά έχουν μηδενικές τιμές αλλά πληρώνονται με βάση την τιμή της Ενδο Ημερήσιας Αγοράς ανά ημέρα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Η επιβολή φρένου στα κέρδη από το λιγνίτη και των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ θα ήταν μια ρεαλιστική πρόταση για τον περιορισμό ανόδου των τιμών της ενέργειας.
Είναι γνωστό ότι οι ΑΠΕ δεν έχουν υπέρ κέρδη και συμμετέχουν στο ενεργειακό μείγμα με 35% σε ετήσια βάση.
Οι παραγωγοί ενέργειας με φυσικό αέριο πληρώνουν την πρώτη ύλη στις διεθνείς τιμές.
Η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο καθημερινά ξεπερνά το 45% την ημέρα και κατά περίπτωση ξεπερνά το 50%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως επιδιώκει την διόγκωση του προβλήματος για να έχει πολιτικά οφέλη στην κάλπη από τους ψηφοφόρους.
Κέρδη έχουν οι παραγωγοί ενέργειας αλλά όχι αυτά που φαντάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Βεβαία το πολιτικό ερώτημα τι κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα παραμένει στο τραπέζι της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Πάντως τα ουρανοκατέβατα κέρδη των 3 δισ ευρώ του ΣΥΡΙΖΑ είναι στη σφαίρα του λαϊκισμού χωρίς όρια.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης