Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Θέλουν οι Ρώσοι πόλεμο; Όχι

Θέλουν οι Ρώσοι πόλεμο; Όχι
Εάν η Ρωσία ήθελε να εισβάλει στην Ουκρανία θα το είχε κάνει το 2014

Οι πιθανότητες για μια ρωσική εισβολή ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία είναι… στατιστικές και μόνο.
Την εκτίμηση αυτή του γνωστού αναλυτή διεθνών σχέσεων κ. Κ. Φίλη ίσως ελάχιστοι να την αποδεχθούν την ώρα που τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης με «πληροφορίες» από Ουάσινγκτον και Λονδίνο δημιουργούν ένα πολεμικό κλίμα, ότι η σύρραξη είναι θέμα ημερών.
Εάν η Ρωσία ήθελε να εισβάλει στην Ουκρανία θα το είχε κάνει το 2014 στοχεύοντας στην κατάκτηση της ευρύτερης περιοχής του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς και όλων των παραθαλάσσιων περιοχών, της Οδησσού συμπεριλαμβανομένης. Πρόκειται για περιοχές τις οποίες στη Ρωσία τις ονομάζουν «Νέα Ρωσία».
Τότε, το 2014 ο Πούτιν έπιασε «στον ύπνο» τόσο τους Ουκρανούς όσο και τις δυτικές δυνάμεις. Στην πραγματικότητα αν ήθελε ο ρωσικός στρατός τότε θα έκανε περίπου περίπατο μέχρι το Κίεβο (καθώς ο ουκρανικός στρατός ήταν σε κατάσταση αποσύνθεσης) καταλαμβάνοντας όλη την περιοχή ανατολική του ποταμού Δνείπερου. Όπως λίγα χρόνια νωρίτερα οι Ρώσοι θα μπορούσαν να καταλάβουν ολόκληρη την Γεωργία…
Ο Πούτιν άφησε τους ρωσόφωνους της ανατολικής Ουκρανίας να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Κήρυξαν την αυτονομίας τους και απαίτησαν ειδικό καθεστώς, ουσιαστικά ομοσπονδοποίηση της Ουκρανίας. Έτσι το καθεστώς του Κιέβου βρίσκεται σε μόνιμη αναταραχή.
Επομένως μιας μικρής έκτασης ρωσική επέμβαση σήμερα δεν έχει νόημα, καθώς οι κυρώσεις των δυτικών θα είναι σκληρές, ενώ η Ρωσία του Πούτιν δεν θα κερδίσει πολλά από την κατάκτηση νέων εδαφών.
Οσο αφορά τις νέες κυρώσεις, που διαρρέει ο Λευκός Οίκος ή και το Λονδίνο… οι επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία ίσως και δεν είναι τραγικές:
• Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ουγγαρία δεν θέλουν να πεταχτεί στα σκουπίδια ο North Stream 2. Οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου δεν μπορούν να αντικατασταθούν σε μόνιμη βάση από άλλη αξιόπιστη πηγή.
• Η γερμανική βιομηχανία, και όχι μόνον, έχει ισχυρούς δεσμούς με την ρωσική αγορά, άρα και μεγάλα έσοδα…
• Ο Πούτιν από το 2015 έχει προωθήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αντικατάστασης των εισαγωγών βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων με ρωσικά. Όπως ελέχθη τότε «ας μην φάμε παρμεζάνα ιταλική, θα φτιάξουμε δική μας». Ακόμη και εθνικό σύστημα αντικατάστασης του swift έχει φροντίσει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.
• Υπάρχει πάντοτε η διέξοδος της Κίνας. Η Ρωσία σταθερά και με επιταχυνόμενους ρυθμούς ενισχύει τις οικονομικές της σχέσεις με την Κίνα, από την κατασκευή νέων αγωγών φυσικού αερίου μέχρι την κατασκευή κοινού διαστημικού σταθμού! Η Ρωσία μπορεί να προμηθευτεί σχεδόν τα πάντα από την Κίνα.
• Δεν νομίζουμε ότι σε τελική ανάλυση η Δύση θα ήθελε να δει μια ισχυρή συμμαχία Κίνας – Ρωσίας…

Ανδρέας Πετσίνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης