Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Νοικοκυριά χωρίς θέρμανση τον Ιανουάριο - Πόσα έδωσε η κυβέρνηση και πόσο κόστισαν οι 300 Kwh

Νοικοκυριά χωρίς θέρμανση τον Ιανουάριο - Πόσα έδωσε η κυβέρνηση και πόσο κόστισαν οι 300 Kwh
Στα 280 ευρώ το κόστος της Mwh τον Ιανουάριο
Σχετικά Άρθρα

Οι λογαριασμοί ρεύματος προβληματίζουν το σύνολο των νοικοκυριών ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.
Αυτό έδειξε η έρευνα της εταιρείας PULSE και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Σκάϊ
Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του ρεύματος προβληματίζουν και τα νοικοκυριά που έχουν «άνετη ή πολύ άνετη» οικονομική κατάσταση. Το 46% δήλωσε προβληματισμένο για το ηλεκτρικό ρεύμα, το 35% για τη θέρμανση, το 10% για κάτι άλλο και το 3% για τα τρόφιμα.
Σε αυτούς που έχουν μέτρια οικονομική κατάσταση, το 49% είναι ανήσυχο για τις τιμές του ρεύματος, το 29% για τη θέρμανση, το 10% για τα τρόφιμα και το 8% για κάποιο άλλο έξοδο. Οι ερωτηθέντες σε δύσκολη ή πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, το 48% απάντησε ότι προβληματίζεται για το ηλεκτρικό ρεύμα, το 19% για τη θέρμανση, το 16% για κάτι άλλο και 13% για τα τρόφιμα.
Απόλυτα δικαιολογημένες οι απαντήσεις των πολιτών για την έντονα ανοδική πορεία των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος διότι στην εγχώρια αγορά καλπάζουν σε σχέση με αυτές που καταγράφονται στις χώρες της Ε.Ε.
Η υψηλότερη τιμή της Mwh στην Ελλάδα.
Τον Ιανουάριο η εγχώρια χονδρεμπορική τιμή ρεύματος διαμορφώθηκε σε 222,53 ευρώ ανά Mwh, η οποία να σημειωθεί ήταν η δεύτερη υψηλότερη τιμή μετά της Ιταλίας που ήταν 224,5 ευρώ ανά Mwh και η Γαλλία(211,42 €/MWh Φθηνότερες χονδρεμπορικές αγορές ήταν αυτές της Πολωνίας (143,85 €/MWh), της Γερμανίας (167,83 €/MWh) και της Τσεχίας (179,57 €/MWh).
Η Ελλάδα και οι.. εγχώριες παραγωγικές δυνάμεις διατηρούν την τιμή σε αρκετά υψηλά επίπεδα ανά Mwh με συνέπεια ο διαχειριστής του συστήματος ο ΑΔΜΗΕ για να αντισταθμίσει τις εσωτερικές ανοδικές πιέσεις εισάγει ρεύμα από το εξωτερικό. Για σήμερα η χονδρεμπορική τιμή κλείδωσε στα 237,37 ευρώ ανά Mwh όταν η Ιταλία έγραψε 210,63 ευρώ, η Γερμανία 140,22 ευρώ, η Ολλανδία 177,12 , η Γαλλία 205 ενώ οι γειτονικές χώρες προς εμάς όπως η Βουλγαρία έγραψε 247,59 ευρώ ανά Mwh .

Φωτιά ο Ιανουάριος για τους λογαριασμούς ρεύματος

Ο Ιανουάριος του 2022 είναι φωτιά για τα νοικοκυριά λόγω και της κακοκαιρίας με την τελική τιμή της Mwh να διαμορφώνεται σε 281,22 ευρώ ανά Mwh όταν η χονδρεμπορική τιμή που διαμορφώθηκε στο χρηματιστήριο ενέργειας ήταν 222,53 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα 60 ευρώ ανά Mwh δεν πρόκειται για αμοιβή των προμηθευτών και τα επιπλέον 60 ευρώ είναι κόστη που επιβαρύνουν τον προμηθευτή ενέργειας όπως είναι οι απώλειες συστήματος και τα κόστη ισχύος που επιβαρύνουν τον προμηθευτή.
Για τον Ιανουάριο η κυβέρνηση έδωσε 42 ευρώ για τις πρώτες 300 Kwh όταν η αξία τους είναι 84 ευρώ αλλά για θέρμανση ένα νοικοκυριό πρέπει να καταναλώσει τουλάχιστον 600 kwh για μια υποτυπώδη θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης