Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κύριε Υπουργέ γνωρίζετε ποια είναι η τιμή της Kwh χρέωσης των προμηθευτών;

Κύριε Υπουργέ γνωρίζετε ποια είναι η τιμή της Kwh χρέωσης των προμηθευτών;
Κύριε υπουργέ δεν έχει καμία αξία η χονδρική τιμή ρεύματος που προσδιορίζεται από τον ΑΔΜΉΕ αλλά ποια είναι η μέση τιμή που χρεώνουν οι προμηθευτές τα νοικοκυριά για τις καταναλώσεις ρεύματος
Σχετικά Άρθρα

Θεωρούμε βέβαιο ότι ο τίτλος θα θεωρηθεί από μερίδα αναγνωστών σκληρός και όχι μόνο όταν απευθύνομαι το απλό ερώτημα προς τον υπουργό Κώστα Σκρέκα ποιο είναι το κόστος της Kwh.
Να σημειώσουμε ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση για προσωπική αντιπαράθεση με τον υπουργό.
Ωστόσο θα δικαιολογήσουμε στη συνέχεια την ορθότητα του τίτλου αξιοποιώντας μόνο τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του υπουργού Κώστα Σκρέκα.
Να αναγνωρίσουμε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών, οι οποίες στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται, επισημαίνοντας ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό.
Το πρόγραμμα αντικατάστασης των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών θα έπρεπε να είχε προηγηθεί αλλά έστω και τώρα έχει την αξία του και θα ήταν θετικό να υλοποιηθεί άμεσα διότι ένα ψυγείο παλιάς τεχνολογίας το χρόνο μπορεί να καταναλώνει πάνω από 500 kwh το χρόνο ενώ τα αντίστοιχα προϊόντα νέας τεχνολογίας καταναλώνουν από 170 έως 250 kwh το χρόνο.
Ο υπουργός κ Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε ότι η χονδρική τιμή στο ρεύμα τον περασμένο Νοέμβριο ανήλθε στα 229 €/Mwh, τον Δεκέμβριο στα 235 €/Mwh ενώ τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης στα 176 €/Mwh, αλλά παραμένει τρεις φορές υψηλότερη από το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς.

Ποια είναι η πραγματικότητα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ καθώς είναι ο φορέας που γνωρίζει την τελική χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος τον Νοέμβριο ήταν 252,32 ευρώ ανά Mwh και όχι 229, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Για τον Δεκέμβριο η μέση χονδρεμπορική τιμή δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από τον ΑΔΜΉΕ αλλά ο υπουργός την προσδιόρισε στα 235 ευρώ ανά Mwh.
Η μέση τιμή του Δεκεμβρίου θα είναι υψηλότερη των 260 ευρώ διότι σε αρκετές συνεδριάσεις η τιμή της Mwh κινήθηκε υψηλότερα των 400 ευρώ.

Πως υπολογίζεται το κόστος ρεύματος

Να σημειώσουμε ότι ο λογαριασμός ρεύματος δεν βγαίνει με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αφού αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι για να έρθουν στη συνέχεια κι άλλα σκαλοπάτια όπως είναι οι απώλειες ηλεκτρικής ισχύος για να καταλήξουμε στο τελευταίο σκαλοπάτι που είναι η τιμολόγηση της Mwh από τους προμηθευτές.
Κύριε υπουργέ δεν έχει καμία αξία η χονδρική τιμή ρεύματος που προσδιορίζεται από τον ΑΔΜΉΕ αλλά ποια είναι η μέση τιμή που χρεώνουν οι προμηθευτές τα νοικοκυριά για τις καταναλώσεις ρεύματος.
Αντίστοιχα ρεπορτάζ του ΒΝ εμφανίζουν ότι το κόστος χρέωσης της Mwh κυμαίνεται από 300 έως 350 ευρώ ανά Mwh από τους προμηθευτές ενέργειας και απέχει σημαντικά από τη μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος.
Για να γίνει αντιληπτό η ενεργειακή κρίση εκτόξευσε το κόστος της Kwh στα 0,35 ευρώ από 0,075 ευρώ το 2020.
Το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών μπορεί να καθορίσει την ψήφο του στις επόμενες εθνικές εκλογές. Πράγματι είναι δύσκολο για μια κυβέρνηση να δίνει εκατομμύρια στα νοικοκυριά ξεπερνώντας το 1 δισ ευρώ και στο τέλος να χάνονται οι εθνικές εκλογές;

Για να μη χαθούν οι εθνικές εκλογές

Η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλλει ανώτατη τιμή στο κόστος της Kwh για τα νοικοκυριά και η διαφορά που θα προκύπτει για τους προμηθευτές ενέργειας να καλύπτεται από κρατικά κονδύλια. Θεωρούμε βέβαιο ότι το 1 δισ ευρώ που έχει διαθέσει για την ενέργεια από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 θα δημιουργήσει κλίμα δυσφορίας τους καταναλωτές διότι καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος της ενεργειακής αύξησης.

Η κυβέρνηση για τον Ιανουάριο δίνει

Για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτούμε το 80% της αύξησης με 160 €/MWh Δηλαδή τα νοικοκυριά θα χρηματοδοτηθούν με 0,12 ευρώ ανά kwh για τις πρώτες 150 kwh.
Ποια είναι η αξία σε ευρώ για τις 150 Kwh.
Σύμφωνα με τα τιμολόγια των προμηθευτών η αξία των 150 Kwh κυμαίνεται από 48 έως 52 ευρώ όταν η κρατική ενίσχυση ανέρχεται σε 18 ευρώ. Τι θα συμβεί όταν ένα νοικοκυριό καταναλώσει τον Ιανουάριο 500 kwh αφού χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση.
Συνολικά θα πληρώσει 175 ευρώ όταν η οικονομική ενίσχυση φτάνει μόλις τα 18 ευρώ.
Από τα 175 ευρώ που θα κληθεί να πληρώσει ένα νοικοκυριό θα λάβει επιπλέον 10 ευρώ για τις καταναλώσεις ενέργειας από 150 έως 300 kwh. (από 151-300KWh επιδοτούμε το 60% της αύξησης με 120 €/MWh)
Το υπουργείο υπολογίζει το μηνιαίο όφελος στα 42 ευρώ για τις πρώτες 300 Kwh.
Εμείς επιμένουμε ότι το όφελος είναι28 ευρώ.
Το κυβερνητικό λάθος οφείλεται στο γεγονός ότι κάνουν υπολογισμούς με βάση την χονδρεμπορική τιμή της Mwh κι όχι το κόστος της Mwh του προμηθευτή ενέργειας.

Οι πολιτικοί κίνδυνοι της ενέργειας

Οι πολιτικοί κίνδυνοι για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αυξάνονται όσο δεν μπορεί να κατανοήσει τι δίνει στα νοικοκυριά για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χθες θα έπρεπε να είχε ζητήσει έρευνα από τη ΡΑΕ με βασικό ερώτημα γιατί χονδρεμπορική τιμή της Mwh στην Ελλάδα ανήλθε στα 255,83 ευρώ όταν η μέση τιμή στις χώρες της Ε.Ε .ήταν στα 170 ευρώ.
Όσο η κυβέρνηση δεν κάνει σωστούς υπολογισμούς θα δυσκολευτεί να βρει μήνα με μειωμένες καταναλώσεις ενέργειας για να κάνει εθνικές εκλογές.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης