Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πόσα νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα τα Χριστούγεννα

Πόσα νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα τα Χριστούγεννα
«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για τα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος
«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για τα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό μέσα στο Χειμώνα.
Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει το ποσό των 40 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος των ευάλωτων νοικοκυριών.
Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει ενεργειακή βόμβα με ανεξέλεγκτες διαστάσεις μέσα στη κοινωνία.
Το κονδύλι των 40 εκατ. ευρώ καλύπτει 6.600 νοικοκυριά που έχουν οφειλές έως 6000 ευρώ ή πρόκειται να δημιουργηθούν τους επόμενους μήνες μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2022.
Η χρηματοδότηση ανεβαίνει για τα ευάλωτα νοικοκυριά μέχρι τις 12.000 ευρώ με το κράτος να χρηματοδοτεί το 30% της συνολικής οφειλής πάνω από τις 6000 ευρώ.
Δηλαδή για τις επιπλέον 6000 ευρώ θα δώσει 1800 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα εξοφληθεί από τον οφειλέτη.
Το ΥΠΕΝ χρηματοδοτεί οφειλές πάνω από 6000 ευρώ και φτάνει μέχρι τις 12000 ευρώ.
Αναμφίβολα η πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ είναι στο σωστή κατεύθυνση αλλά αρκετά αργοπορημένη αφού οι τιμές της ενέργειας τρέχουν με …150%.
Για να αντιμετωπιστούν ή να περιοριστούν οι διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά έθεσε σε εφαρμογή τη γραμμή 15902 με στόχο να επικοινωνούν άμεσα τα ευάλωτα νοικοκυριά με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πάντως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ κρατά κλειστά τα χαρτιά της αναφορικά με τα νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα λόγω ληξιπρόθεσμων όπως και πόσο έχουν αυξηθεί οι διακοπές ρεύματος σε σχέση με πέρυσι όπως και οι επανασυνδέσεις ρολογιών.
Η αποκλιμάκωση της τιμής της Mwh από τα 415 ευρώ της περασμένης Τετάρτης σε 208 ευρώ ανά Mwh δεν έχει κάποια αξία για τα νοικοκυριά αφού οι κίνδυνοι να μείνουν χωρίς ρεύμα μέσα στο Χειμώνα είναι υπαρκτός.
Η ομαλοποίηση της κατάστασης θα έρθει μόνο όταν η τιμη της Mwh πέσει κάτω από τα 70 ευρώ .
Μόνο και μόνο ότι το ΥΠΕΝ προχωρά στην εξόφληση στο 100% οφειλής των 6000 ευρώ των ευάλωτων νοικοκυριών όταν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δέχεται αντίστοιχα ετήσια εισοδήματα για παραπάνω από 300.000 νοικοκυριά.
Δηλαδή εργάζονται ένα χρόνο για να πληρώνουν το ρεύμα του Χειμώνα;
Η πράσινη μετάβαση με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ένας εφιάλτης για τα νοικοκυριά και τίποτα περισσότερο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης