Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το τριπλό σενάριο συγχώνευσης Εθνικής, Eurobank και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα ήταν το ιδανικό αλλά δεν φαίνεται να είναι της παρούσης – Μετά το ΤΤ οι εξελίξεις – Πρώτα θα κλείσει η α΄ φάση των deals και εν συνεχεία οι μεγάλες αλλαγές

 Το τριπλό σενάριο συγχώνευσης Εθνικής, Eurobank και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα ήταν το ιδανικό αλλά δεν φαίνεται να είναι της παρούσης – Μετά το ΤΤ οι εξελίξεις – Πρώτα θα κλείσει η α΄ φάση των deals και εν συνεχεία οι μεγάλες αλλαγές
(upd2)Το τριπλό σενάριο συγχώνευσης Εθνικής, Eurobank και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα ήταν το ιδανικό σενάριο αλλά δεν φαίνεται να είναι ακόμη της παρούσης.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα κλείσει πρώτα το κεφάλαιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και εν συνεχεία θα ενεργοποιηθεί η επόμενη μεγάλη φάση των deals μεταξύ συστημικών τραπεζών.

Με βάση πληροφορίες που έχουν διασταυρωθεί σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο ισχυροποίησης της συστημικότητας των συστημικών τραπεζών.
Δεν είναι τυχαίο ότι αν παρακολουθήσει κανείς τις σημειούμενες αλλαγές στο ελληνικό banking ο στόχος είναι να θωρακιστούν ακόμη περισσότερο οι συστημικές τράπεζες.
Η good ATE εξαγοράστηκε από την Πειραιώς η οποία έκλεισε και το deal με την Societe Generale και Geniki bank.
Οι ενστάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήρθησαν και πλέον η Γαλλική τράπεζα θα αποκτήσει το 3,3% με 3,6% του νέου σχήματος.
Έκλεισε το deal της Alpha bank με την Credit Agricole και την Emporiki bank.
Το deal αυτό μειώνει αισθητά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της Alpha bank και αλλάζει το status των παλαιών μετόχων που προφανώς τους ισχυροποιεί.
Το ερώτημα είναι οι 2 συστημικές τράπεζες Πειραιώς και Alpha ενισχύθηκαν και έχουν απομείνει άλλες δύο συστημικές η Εθνική και η Eurobank.
Τι θα συμβεί;
Με βάση σοβαρές αποχρώσες ενδείξεις η Eurobank θα πάρει σειρά στις εξελίξεις.
Με βάση τους σχεδιασμούς η Eurobank πρέπει να ισχυροποιήσει την συστημικότητα της και οι επιλογές είναι ή deal με το ΤΤ ή deal με την Εθνική τράπεζα.
Ορισμένοι κύκλοι δεν αποκλείουν τριπλό deal που θα ολοκληρωθεί σε βάθος χρόνου Εθνικής, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Eurobank.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί ως βασικό σενάριο αλλά δεν φαίνεται να είναι της παρούσης.
Αυτό που είναι σίγουρα της παρούσης είναι το ΤΤ.
Το ΤΤ ως είναι χωρίς δηλαδή να έχει ενισχυθεί κεφαλαιακά δεν αποτελεί θέλγητρο για την Εθνική και την Eurobank.
Θα χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθεί με κάποιο τρόπο ώστε η τράπεζα που θα την εξαγοράσει να ενισχυθεί από τα θετικά κεφάλαια του ΤΤ.
Το κράτος ως βασικός μέτοχος καλείται να λάβει μια γενναία απόφαση προσεχώς για το ΤΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης