Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σημάδια ανάκαμψης στην αγορά ακινήτων

tags :
Σημάδια ανάκαμψης στην αγορά ακινήτων
Γράφει η Λίλα Πατεράκη, Chief Real Estate Services Officer
Η επίδραση της πανδημίας του Covid-19 σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν επηρεάσει τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η αγορά των ακινήτων. Η εξέλιξη δε ήταν πολύ διαφορετική από αυτή που αναμενόταν όταν ξεκίνησε η πανδημία πριν από ενάμιση χρόνο.
Παρά τα διαδοχικά Lockdown και το πάγωμα της οικονομίας, καθώς και τις αναταράξεις στην αγορά εργασίας, η κτηματαγορά φαίνεται όχι μόνο να μην έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα τουλάχιστον στο επίπεδο του όγκου των συναλλαγών, του επιπέδου ζήτησης και μέσων τιμών πώλησης, αλλά έδειξε και σημάδια ανάκαμψης και εξόδου από μια δύσκολη περίοδο για τα ακίνητα.
Τα χαμηλά επιτόκια σε συνδυασμό με την μεγάλη διαφορά στις αποδόσεις μεταξύ των ακινήτων και των άλλων επενδυτικών προϊόντων, είναι ο κύριος λόγος που η αγορά ακινήτων συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών, με αποτέλεσμα αντί μείωσης όπως θα ανέμενε κανείς, λόγω των συνθηκών να παρατηρείται αύξηση τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πρόσφατη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος για μέσο ποσοστό αύξησης των τιμών ακινήτων της τάξεως του 7% για το 2021 επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την κινητικότητα και την προσδοκία που παρατηρείται στην ελληνική κτηματαγορά.
Κατά της διάρκεια της πανδημικής κρίσης:
• τα οικιστικά ακίνητα συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον Η αγορά των αποθηκών (logistics), παρουσίασε σημαντική αύξηση της ζήτησης, χωρίς κάλυψη από την προσφορά.
• Η αγορά των καταστημάτων και των εμπορικών κέντρων παρουσιάζει μια υστέρηση σε σχέση με τις προηγούμενες κατηγορίες. ι Παρατηρείται μια αναθέρμανση ενδιαφέροντος για μικρής επιφάνειας καταστήματα σε επίπεδο γειτονίας και γενικότερα την στροφή σε χώρους ευέλικτους, λιγότερων τετραγωνικών μέτρων.
• Οι γραφειακοί χώροι αλλάζουν ύφος και η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων όπως και ο επανασχεδιασμός τους για την ύπαρξη σύγχρονων χώρων με δυνατότητα προσαρμογής σε μεταβαλλόμενες ανάγκες γίνεται προαπαιτούμενο από τους ενοικιαστές/χρήστες. Η εφαρμοζόμενη τηλεργασία που αναπτύχθηκε στα lockdowns φαίνεται ότι επηρεάζει τον γενικότερο σχεδιασμό των εταιρειών για τις γραφειακές θέσεις εργασίας.
• Στον τομέα του τουρισμού, η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα έφερε μια ικανοποιητική αύξηση του τουριστικού κοινού και βελτίωση της ζήτησης κυρίως σε μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες. Αρνητικά επηρεάστηκαν τα business hotels λόγω αύξησης των διαδικτυακών συναντήσεων και τα all-inclusive ξενοδοχεία λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού που παρατηρείται σε αυτά.
• Τέλος σε αρκετές αγορές της Ευρώπης παρατηρήθηκε αρνητική επίδραση με μαζικές πωλήσεις και σημαντική πτώση των αποδόσεων, στους τομείς της αγοράς των ακινήτων όπου υπάρχει πυκνή συγκέντρωση πληθυσμού όπως είναι οι φοιτητικές εστίες και τα senior homes.
Στην Ελλάδα οι τιμές των ακινήτων λόγω και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε της πανδημίας δεν ακολούθησαν την ανάκαμψη που καταγράφηκε σε άλλες χώρες. Ενώ η ανάκαμψη στην ευρωπαϊκή αγορά των ακινήτων ξεκίνησε στα μέσα του 2015 με τιμές σε πολλές περιοχές σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά του 2008, στην Ελλάδα η ανάκαμψη ξεκίνησε στα μέσα με τέλος του 2018 με αποτέλεσμα οι τιμές να μην έχουν αποκτήσει την δυναμική που παρατηρήθηκε στις άλλες χώρες. Το αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης ήταν η πανδημία να μην αναχαιτίσει σημαντικά την ανάκαμψη στην Ελλάδα και να έχουμε αυξήσεις σαν αυτές που προαναφέρθηκαν Η δυναμική αυτή είναι φανερή και στις πωλήσεις που πραγματοποιεί η doValue μέσω της πλατφόρμας διαχείρισης ακινήτων Altamira Properties.gr όπου το συνεχές ενδιαφέρον της αγοράς καθώς και η αύξηση του κοινού που ενδιαφέρεται να αποκτήσει ακίνητα είναι φανερό. Η ζήτηση δε, ενισχύεται από το γεγονός ότι η κατασκευή στην Ελλάδα είχε ατονήσει τα τελευταία 10 χρόνια μέχρι το 2018 και η πανδημία καθυστέρησε την έναρξη υλοποίησης πολλών έργων. Η περιορισμένη δε προσφορά έχει επιπλέον αυξήσει την ζήτηση που παρατηρείται σε ακίνητα πλειστηριασμών τα οποία μπορούν να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες σε συγκεκριμένες περιοχές Και τα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εντοπίσουν μέσα από τις διαθέσιμες πλατφόρμες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης