Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Σε εξέλιξη η πολιορκία του οχυρού των 900 μονάδων στο Χ.Α.

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Σε εξέλιξη η πολιορκία του οχυρού των 900 μονάδων στο Χ.Α.
Τα θετικά νέα, συνέβαλαν στην αναβάθμιση της επενδυτικής ψυχολογίας  επιτρέποντας την αναρρίχηση του Γ.Δ. πάνω από τις 900 μονάδες

Η αυγουστιάτικη ραστώνη συνεχίζει να επηρεάζει συναλλακτικά το ελληνικό χρηματιστήριο που δύσκολα ξεπερνά τα 40 εκ. ημερησίως. 
Με τη διαδικασία της συσσώρευσης να καταγράφεται σαν κυρίαρχο χαρακτηριστικό και τη μεταβλητότητα να οριοθετείται μεταξύ 880-900 μονάδων του Γενικού Δείκτη. 
Με τη υγειονομική κρίση να παραμένει στην επικαιρότητα, τη συζήτηση για την ανάγκη βελτίωσης του αριθμού των εμβολιασμένων να κορυφώνεται, τους κινδύνους έξαρσης του αριθμού προσφύγων από το Αφγανιστάν να απασχολούν την κυβέρνηση και τις καταστροφικές πυρκαγιές να συνεχίζονται. 
Εν μέσω ενός τέτοιου περιβάλλοντος, η οικονομική επικαιρότητα περιλαμβάνει και θετικές εξελίξεις. 
Τα στοιχεία για το τζίρο του λιανικού εμπορίου στο 2ο τρίμηνο του 2021 (+22,9% σε σχέση με το περσινό 2ο τρίμηνο) αλλά και του κύκλου εργασιών της βιομηχανίας τον Ιούνιο 2021 (+22,4% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο) είναι ελπιδοφόρα και διαμορφώνουν αισιόδοξες προσδοκίες για τις επιδόσεις του ΑΕΠ που θα ανακοινωθούν στις 7/9/2021 από την ΕΛΣΤΑΤ. Την ίδια ώρα, οι αυξημένες ταξιδιωτικές εισπράξεις του Ιουνίου και τα  μηνύματα για υψηλή  πληρότητα των  τουριστικών  προορισμών της χώρας μέχρι τώρα ανεβάζουν τις προσδοκίες για το φετινό τουρισμό, στο βαθμό που συνεχιστεί η έλευση επισκεπτών και το Σεπτέμβριο.
Τα δεδομένα αυτά, συνέβαλαν στην αναβάθμιση της επενδυτικής ψυχολογίας επιτρέποντας την αναρρίχηση του Γ.Δ. πάνω από τις 900 μονάδες, με τη συνδρομή των δεικτοβαρών τίτλων και με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο. 
Με τους επενδυτές του εξωτερικού να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς έχουν πάντα ποσοστό που ξεπερνά το 60% του συνόλου των συναλλαγών. 
Παράλληλα, ωστόσο, αξιομνημόνευτη είναι και η κινητικότητα σε μεγάλο αριθμό τίτλων μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης όπου παραδοσιακά συμμετέχει «ελληνικό χρήμα» καθώς σημαντικός αριθμός από τις 53 εταιρείες που έχουν μοιράσει χρηματικές διανομές ύψους 1,346 δισ. ευρώ φέτος είναι σε αυτήν την κατηγορία, με τη μέση μερισματική απόδοση να φτάνει το 2,43%.
Στο διεθνές περιβάλλον, οι αγορές δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τους «μαύρους κύκνους» που με τη μορφή της πανδημίας, των εξελίξεων στο Αφγανιστάν και των αρρυθμιών της εφοδιαστικής αλυσίδας φρενάρουν την επάνοδο της παγκόσμιας οικονομίας σε ταχύτερη μεγέθυνση. 
Ενόσω οι Κεντρικές Τράπεζες διατηρούν την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική, οι χρηματιστηριακοί δείκτες θα ευημερούν. 
Έτσι, όλα τα βλέμματα στρέφονται στη σύνοδο των Κεντρικών Τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμιγκ των ΗΠΑ, προσδοκώντας ότι την Παρασκευή 27/8 ο Πάουελ θα δώσει περισσότερη πληροφόρηση για το πρόγραμμα αγορών ομολόγων και το χρόνο ολοκλήρωσής τους (taper tandrum). 
Με τον ισολογισμό της Federal να φτάνει τα $ 28 τρις. (στο 134% του ΑΕΠ των ΗΠΑ) , τα 2/5 του οποίου συντελέστηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας!


Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης