Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Η μετάλλαξη Δέλτα φρενάρει το Ταμείο Ανάκαμψης…

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Η μετάλλαξη Δέλτα φρενάρει το Ταμείο Ανάκαμψης…
Για μια ακόμη φορά, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται ασύμμετρα

Το Ecofin ενέκρινε το Εθνικό Σχέδιο ανάκαμψης και 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν για την ελληνική οικονομία μέχρι το τέλος του έτους.
Παράλληλα, οι Βρυξέλλες σύντομα θα εγκρίνουν το ύψους 26,2 δισ. ευρώ ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-27.
Την ίδια ώρα, η Alpha Bank εισάγεται στο δείκτη MSCI Standard Greece (είναι ήδη ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, το Jumbo και η Eurobank) σε συνέχεια της αναρρίχησης της κεφαλαιοποίησης στα 2,6 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της ύψους 800 εκατ. ευρώ ΑΜΚ.
Εξελίξεις που έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα τόσο για την οικονομία που επιβεβαιώνει το προοπτικά θετικό αφήγημά της όσο και για το χρηματιστήριο καθώς ποσά ως και 200 εκατ. ευρώ αναμένονται να τοποθετηθούν άμεσα από τα funds που ακολουθούν τους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες.
Όμως, για μια ακόμη φορά, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται ασύμμετρα.
Αγνοεί τα θετικά νέα των τελευταίων ημερών και ούτε καν συγχρονίζεται με τις διεθνείς αγορές, καθώς οι ρευστοποιήσεις δεικτοβαρών τίτλων δεν επιτρέπουν την αναρρίχηση του Γ.Δ. πάνω από τις 885 μονάδες που αποδεικνύονται ισχυρό όριο αντίστασης.
Οι λόγοι που συντηρούν τη συνεχιζόμενη αποστροφή προς τους επενδυτικούς κινδύνους είναι συγκεκριμένοι: οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού οδηγούν σε έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων που σύντομα θα φτάσουν τα 3.000 ημερησίως προκαλώντας νευρική κρίση στους υπευθύνους που νομοθετούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στοχευμένων κατηγοριών πολιτών.
Με την οικονομία να αδυνατεί να δρομολογήσει την μετάπτωσή της προς την κανονικότητα εισάγοντας αυξημένη αβεβαιότητα για τις τελικές επιδόσεις της φετινής χρονιάς για το ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα, οι αφαιμάξεις που έχουν προκληθεί από τις παρατεταμένες ΑΜΚ και τις ομολογιακές εκδόσεις (Prodea και ΔΕΗ ζητούν 650 εκατ. ευρώ) ανέρχονται στα 2,5 δισ. ευρώ περίπου, η αφομοίωση των οποίων θα απαιτήσει αυξημένο χρόνο.
Ενόσω μάλιστα οι ημερήσιες συναλλαγές παραμένουν χαμηλά, με τη συναλλακτική κινητικότητα να βελτιώνεται τις τελευταίες ημέρες λόγω των τοποθετήσεων στην Alpha Bank.
Θα απαιτηθεί, επομένως, υπομονή και εύλογος χρόνος μέχρις ότου διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την κίνηση του Γ.Δ. προς τις 900 μονάδες.
Παράλληλα, οι διεθνείς αγορές διατηρούν το θετικό momentum με τους δείκτες στη Wall Street να συνεχίζουν την καταγραφή ιστορικών ρεκόρ παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις των τραπεζικών αποτελεσμάτων (J.P. Morgan, Goldman Sachs) δεν εκπλήρωσαν τις προσδοκίες των αναλυτών.
Με τις Κεντρικές Τράπεζες να διατηρούν τη φιλική προς τις αγορές στάση τους : τη Federal να μη θεωρεί απειλητική την άνοδο του πληθωρισμού και την Κριστίν Λαγκάρντ να σχεδιάζει τις δράσεις της ΕΚΤ μετά την ολοκλήρωση των ύψους 1,85 τρισ. ευρώ αγορών τίτλων που ολοκληρώνονται το Μάρτιο του 2022.
Με τον Economist να χαρακτηρίζει ως εύθραυστη την οικονομική ανάκαμψη ενόσω ο ανεπαρκής εμβολιασμός, η πληθωριστική απειλή και τα υπερμεγέθη πακέτα στήριξης (στα $10 τρις. οι αγορές τίτλων εν μέσω πανδημίας) διαμορφώνουν τους βασικούς προσδιοριστικούς παράγοντες για τα επερχόμενα…

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης