Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πέντε αλήθειες και τρία ψέματα για το Καστελόριζο της 23ης/4/2010

Πέντε αλήθειες και τρία ψέματα για το Καστελόριζο της 23ης/4/2010
Τα σενάρια που εξετάστηκαν στην περίπτωση πληρωμής του χρέους χωρίς δάνειο, ήταν οι μισθοί και οι συντάξεις να πληρώνονταν με κουπόνια
ΑΛΗΘΕΙΑ 1η: Το 1ο light μνημόνιο με τα 10 προαπαιτούμενα επακόλουθα για την οικονομία, δεν άρεσε σε ένα λαό που είχε καλομάθει να ζει με δανεικά, σε μία τρακαρισμένη οικονομία με άδεια ταμεία, σε μία χώρα με ελάχιστο παραγωγικό ιστό και μόνο καθαρό συναλλαγματικό έσοδο ο τουρισμός.
ΑΛΗΘΕΙΑ 2η: Ο ΓΑΠ παρέλαβε πάτο. Και αντί να ξαναπάει σε εκλογές, σώζοντας το κόμμα, προτίμησε να σώσει τη χώρα. Γύρισε τρεις φορές την υφήλιο ως επαίτης για δανεικά-που κανένας δεν έδωσε. (Κάτι ψηλά έδιναν Ρώσοι και Κινέζοι).
ΑΛΗΘΕΙΑ 3η: Γιατί χρειαζόμαστε επειγόντως δανεικά; Γιατί πολύ απλά έπρεπε να πληρωθούν ομόλογα που έληγαν στο τέλος του 2010 και ταυτόχρονα να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις και τα λεφτά δεν έφταναν.
ΑΛΗΘΕΙΑ 4η: Τα σενάρια που εξετάστηκαν στην περίπτωση πληρωμής του χρέους χωρίς δάνειο, ήταν οι μισθοί και οι συντάξεις να πληρώνονταν με κουπόνια. Αυτό θα δημιουργούσε άλλα δεδομένα και σύγχυση στο λαό, αλλά και στο ντόπιο κεφάλαιο, αλλά και σε εισοδηματίες που έτρεξαν όπως- όπως βγάζοντας τις καταθέσεις από τις τράπεζες, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέο πρόβλημα.
ΑΛΗΘΕΙΑ 5η: Υπήρχαν δύο επιλογές: Έξοδο από το ευρώ και δραχμή. Σε αυτό το σενάριο θα καταντούσαμε Τουρκία. Αλλά η Τουρκία έχει βιομηχανία και μία τεράστια αγορά ή στην καλύτερη περίπτωση η χειρότερη Βαλκανική χώρα
ΑΛΗΘΕΙΑ 6η: Τα μαγειρέματα στην ΤτΕ με το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις εκλογές του 2009 ο ΓΑΠ έμαθε οτι το πραγματικό χρέος φτάνει το 15,7% ήτοι 336 δισ ευρώ.
ΑΛΗΘΕΙΑ 7η: Η επιλογή μετά από δραματικές συνεδριάσεις ήταν ξεκάθαρη. Μένουμε Ευρώπη, μένουμε ευρώ. Και κάπως έτσι συμβολικά προέκυψε το Καστελόριζο. Γιατί το Καστελόριζο; Γιατί πολύ απλά είναι το τελευταίο σύνορο της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας.
ΑΛΗΘΕΙΑ 8η: Έτσι ξεκίνησαν και οι πλατείες. Πυροβολημένοι, ψεκασμένοι, η Δεξιά που αναζητούσε παλινόρθωση μετά την σαρωτική ήττα από τις εκλογές του 2009. Και μαζί τους η θολή αριστερά που πίστευε ότι ήρθε η ώρα της επανάστασης και της μετατόπισης του κέντρου βάρους της πολιτικής σκηνής σε πιο ριζοσπαστικά μοντέλα διακυβέρνησης που θα λειτουργούν ανεξάρτητα από κέντρα και αποφάσεις. Μαζί τους και σε παράλληλη πορεία η ακροδεξιά (πάντα συναντώνται τα Άκρα, όποιος διαβάζει ιστορία το δει το φαινόμενο την περίοδο του μεσοπολέμου).
Ψέμα 1ο: Σε μία φαιδρά ποτοκαλέα άρχισαν τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν. Εμφανίστηκε ο απατεών Σώρας να μας σώσε με κάποια δισ και μάλιστα δολάρια.
Ψέμα 2ο: Η συνομοσιολογία της απατεωνιάς, με πρωταγωνιστή τον Καμμένο - αργότερα συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα που είχε αποσχιστεί από τη ΝΔ μετά την έλευση Σαμαρά-με τα CDS που πόνταραν στην χρεωκοπία της χώρας και κέρδιζαν δισεκατομμύρια οι αδερφοί Παπανδρέου. Παρεπιπτώντως η καταδίκη του πριν κανα μήνα πέρασε στα ψηλά.
Ψέμα 3ο: Η αριστερά της διαμαρτυρίας στα Κάγκελα μαζί με τη Δεξιά του Σαμαρά. Οι μεν πρώτοι έσκιζαν τα μνημόνια, διέγραφαν με ένα άρθρο ένα νόμο το ιδιωτικό χρέος και εφάρμοζαν Σεισάχθεια για τα νοικοκυριά.
antonis1111_4.JPGΤα άλλα είναι πιο νωπά στη μνήμη. Συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, 2ο μνημόνιο. Ιστορική νίκη της Αριστεράς και συγκυβέρνηση με το τον ακροδεξιό Καμμένο και 3ο πιο επαχθές μνημόνιο, μετά από δραματικές διαπραγματεύσεις 7 μηνών, που έξυσαν τον πάτο των όποιων χρημάτων είχαν μαζευτεί με το 2ο μνημόνιο, λόγω της άρνησης στο meil Χαρδούβελη.
Εν κατακλείδι, θα παραφράσω την λαϊκή μούσα στο "κατακαϊμένη Ρούμελη τι σου μελε να πάθεις", με το κατακαϊμένε λαέ (σοφέ; (!!!) αγνοείτε) τι σου μελε να πάθεις...

Αντώνης Βασιλόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης