Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Οι αγορές προεξοφλούν ανάταξη στις οικονομίες

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Οι αγορές προεξοφλούν ανάταξη στις οικονομίες

Στο βαθμό που οι διεθνείς αγορές δεν διαταράξουν την ανοδική τους κίνηση, ο Γενικός Δείκτης αναμετράται ήδη με σημαντικές αντιστάσεις και θέλει τζίρο για υπέρβαση

Το σκηνικό παρατεταμένης ανυδρίας σε σχέση με την αναγγελία ειδήσεων με ελπιδοφόρα χαρακτηριστικά μοιάζει να ολοκληρώνεται και στη θέση του έρχεται το σκηνικό με μεγάλο αριθμό εξελίξεων, επιχειρηματικών και άλλων.

Έτσι, η Ολλανδική Reggeborgh αποεπενδύει από τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ και δρομολογεί την αποφασιστική παρουσία της στον Ελλάκτωρ, με την αναγγελθείσα ΑΜΚ να είναι προπομπός σημαντικών μετοχικών ανακατατάξεων.
Η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά ομολόγων, επέτρεψε την επιτυχή έκβαση της ύψους €500 εκ. έκδοσης της Alpha Bank και την θεαματική υπερκάλυψη ανάλογης έκδοσης της ΔΕΗ από τα διεθνή κεφάλαια, ενώ ανάλογη ανταπόκριση προσδοκάται να έχει και η ύψους €200 εκ .της Motor Oil που απευθύνεται στους Έλληνες επενδυτές.
Την ίδια ώρα, ο ΟΔΔΗΧ επισπεύδει έκδοση ελληνικού ομολόγου 30ετους διάρκειας και η Τράπεζα Πειραιώς το δικό της σχεδιασμό για άντληση κεφαλαίων €2,5 δις. μέσω συνδυασμού ΑΜΚ και έκδοσης ομολόγων ώστε να δρομολογηθούν οι στόχοι της, ενώ παράλληλα θεσμοθετείται ο Ηρακλής 2 προκειμένου να συνεχιστούν οι τιτλοποιήσεις των συστημικών τραπεζών για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους.
Ταυτόχρονα, το Eurogroup απέδωσε τα εύσημα στην ελληνική οικονομία για την επιτυχή ολοκλήρωση της 9ης αξιολόγησης, μεταφέροντας και το μήνυμα συνέχισης της δημοσιονομικής χαλάρωσης για το 2022.
Με τα δεδομένα αυτά, το θετικό momentum του ελληνικού χρηματιστήριου που συμπλήρωσε την 6η συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, είναι πιθανό να συνεχιστεί για μια ακόμη, την 7η.
Με δεδομένο ότι στο τέλος της εβδομάδος προσδοκάται να υπάρξει ένα ευνοϊκό για νέες εισροές rebalancing, καθώς αναβαθμίζεται η συμμετοχή του ελληνικού χρηματιστηρίου σε δύο αξιοσημείωτους δείκτες που ακολουθούν οι διαχειριστές των αναδυομένων αγορών (Eurostoxx και FTSE Russel).
Παράλληλα, η δημοσιοποίηση της έκθεσης για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας από τον καναδικό οίκο DBRS είναι πιθανό να εμπεριέχει και αναβάθμισή της.
Έτσι, στο βαθμό που οι διεθνείς αγορές δεν διαταράξουν την ανοδική τους κίνηση, ο Γενικός Δείκτης αναμετράται ήδη με τις 862 μονάδες που συνιστούν το πλησιέστερο όριο αντίστασης, η υπέρβαση του οποίου θα χρειαστεί ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμιση.
Στο διεθνές περιβάλλον, οι Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζουν τη ρητορική για συνέχιση της χαλαρής πολιτικής για όσο χρειαστεί, μέχρις ότου η ανάταξη της οικονομίας αποτελέσει χειροπιαστή πραγματικότητα, με την ΕΚΤ να ξαναρχίζει τις αγορές ομολόγων.
Ωστόσο, το ύψους 3 τρισ. δολαρίων υπερ-αποταμιεύσεων που έχει συσσωρευθεί στις δυτικές οικονομίες σε συνέχεια των πακέτων στήριξης, προβληματίζει τους αναλυτές αφού ουδείς μπορεί να προβλέψει την καταναλωτική συμπεριφορά οψέποτε οι οικονομίες ανακάμψουν.
Απασχολεί ωστόσο τις Κεντρικές Τράπεζες και την επενδυτική κοινότητα αφού η πιθανή έκρηξη της κατανάλωσης θα φέρει και πληθωρισμό, εξέλιξη που θα μεταστρέψει τη νομισματική πολιτική σε περισσότερο σφικτή.
Το πότε ωστόσο θα συμβεί αυτό ουδείς το γνωρίζει ακόμη…

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης