Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Bitcoin: Ένα πλοίο με χρυσό «Β» στη σημαία του πλέει στο ασφαλές λιμάνι του ευρώ

tags :
Bitcoin: Ένα πλοίο με χρυσό «Β» στη σημαία του πλέει στο ασφαλές λιμάνι του ευρώ
Η αξία του ευρώ καθώς και άλλων παραδοσιακών παγκόσμιων συναλλαγμάτων θα επηρεάζεται όλο και περισσότερο από το κυρίαρχο κρυπτονόμισμα bitcoin
Το lockdown της περασμένης άνοιξης μάς υπενθύμισε ότι το αμερικανικό δολάριο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, αλλά ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε και την αντίσταση του ευρώ.
Στις αρχές του περασμένου Απριλίου, η τάση άλλαξε και το ευρώ άρχισε να ενισχύεται έναντι του δολαρίου.
Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, έσπασε το επίπεδο των 1,2 USD ανά ευρώ και έγινε ακόμη πιο ισχυρό στην αρχή του έτους.
Προς το παρόν, το ευρώ βρίσκεται στα πιο υψηλά του επίπεδα από τον Μάρτιο του 2018 και τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να κατευθυνθεί σε χαμηλότερες τιμές.
Ωστόσο, η αξία του ευρώ καθώς και άλλων παραδοσιακών παγκόσμιων συναλλαγμάτων θα επηρεάζεται όλο και περισσότερο από το κυρίαρχο κρυπτονόμισμα bitcoin.

Η αναζήτηση της ασφάλειας

Η πανδημία του κορωνοϊού επιβεβαίωσε χρόνια αποδεδειγμένης εμπειρίας που λέει ότι όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, οι επενδυτές ζητούν ασφάλεια για να καταθέσουν τα χρήματά τους.
Δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι ο χρυσός πληροί τη λειτουργία ως ένα τέτοιο ασφαλές καταφύγιο.
Η τιμή του δολαρίου ξεπέρασε το επίπεδο των δύο χιλιάδων δολαρίων ανά ουγκιά, φτάνοντας σε ένα νέο ιστορικό υψηλό.
Επίσης, το αποδεδειγμένο από τον χρόνο αμερικανικό δολάριο έχει επιτύχει τις ισχυρότερες τιμές έναντι του ευρώ από το 2016 αμέσως μετά το πρώτο σοκ του κορωνοϊού, συγκεκριμένα 1,088 USD ανά ευρώ.
Η εξέλιξη των περασμένων μηνών έδειξε ποιοι παράγοντες θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ προς το δολάριο και άλλα κύρια παγκόσμια νομίσματα.
Οι παραδοσιακές οικονομικές αρχές, όπως η διαφορά επιτοκίου, το εμπορικό ισοζύγιο ή η προσδοκία, φαίνεται να συνεχίζουν να ισχύουν.

Η ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων

Φέτος, ωστόσο, οι δείκτες θα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη στην αγορά κρυπτονομισμάτων ως βασικό παράγοντα.
Δηλαδή οι εξελίξεις στην αγορά bitcoin δείχνουν φέτος ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του παλαιότερου και πιο δημοφιλούς κρυπτονομίσματος θα έχει πολύ πιο σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά ευρώ-δολαρίου από ό, τι μπορέσαμε να φανταστούμε μέχρι τώρα.
Όταν έγινε γνωστό ότι η εταιρεία παραγωγής αυτοκινήτων Tesla είχε αγοράσει bitcoin για 1,5 δισεκατομμύριο αμερικανικά δολάρια, οι επενδυτές έριξαν κυριολεκτικά τα δολάρια τους στην αγορά, ώστε να μπορούν να αγοράσουν το κρυπτονόμισμα με το χρυσό «Β» στο έμβλημά του.
Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για την αύξηση του όγκου του bitcoin ως μέσο πληρωμών και αποταμίευσης, αλλά και για τη ρύθμιση και, για παράδειγμα, το εκκρεμές ζήτημα της φορολογίας εισοδήματος bitcoin.
Η αξία του ευρώ θα επηρεαστεί επίσης από τις εκτιμήσεις που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα και την εισαγωγή ενός ενιαίου ψηφιακού νομίσματος στην ΕΕ.

Η αντίσταση της οικονομίας της ζώνης του ευρώ

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που θα επηρεάσει την αξία του ευρώ φέτος είναι η αντίσταση της οικονομίας της ζώνης του ευρώ, η οποία στέκεται ή πέφτει στη γερμανική οικονομία.
Η τελευταία αξία του δείκτη ZEW, ο οποίος μετρά την εμπιστοσύνη στη γερμανική οικονομία, έχει αυξηθεί αισθητά, αν και η αγορά ανέμενε ελαφρά πτώση.
Η θετική έκπληξη είχε ευεργετική επίδραση στην ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ή η ικανότητά τους να επηρεάσουν τον πληθωρισμό, δηλαδή την οικονομική ανάκαμψη στην ευρωπαϊκή ζώνη ή στις ΗΠΑ.
Και οι δύο κεντρικές τράπεζες ακολουθούν μια παρόμοια και χαλαρή νομισματική πολιτική.
Τα βασικά επιτόκια της Fed είναι σχεδόν ίσα με το μηδέν, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ βρίσκεται σε μια ελαφρώς αρνητική επικράτεια, αλλά ένα υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες (σε σύγκριση με τη ζώνη του ευρώ) καθιστά τα πραγματικά επιτόκια σχεδόν ίδια.
Μπορούμε να περιμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα που θα είναι η πρώτη που θα απειλήσει τη νομισματική πολιτική θα ασκήσει πίεση στους επενδυτές να βάλουν τα ρευστά τους κεφάλαια στο νόμισμά της.
Το ερώτημα είναι, ωστόσο, πόσο ο θεωρητικός κανόνας ότι μια θετική διαφορά επιτοκίου «απορροφά» ξένο κεφάλαιο και επηρεάζει την ανατίμηση ενός τοπικού νομίσματος, καθώς υπάρχει αντίθετο αποτέλεσμα του αναμενόμενου παγώματος της ζήτησης, που προκύπτει από μια αυστηρή νομισματική πολιτική.
Η ανάλυση του Goldenburg Group δείχνει ότι το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά έντονο πρόσφατα.
Η ανάπτυξη του εμπορικού ισοζυγίου είναι επίσης θετική από την άποψη του ευρώ. Η ζώνη του ευρώ αναφέρει παραδοσιακά το πλεόνασμα του εξωτερικού εμπορίου, ειδικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από αυτή την άποψη, η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ δεν πρέπει να υποστεί πίεση. Επιπλέον, χάρη στην είσοδο του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο μπορούμε να περιμένουμε ότι η πολιτική εξωτερικού εμπορίου του θα είναι πιο ανοιχτή από αυτήν που επέβαλε ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ.
Αυτό θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η ευρωζώνη και το ευρώ.

Ο κίνδυνος

Ο κίνδυνος για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα είναι ο συνεχιζόμενος αργός ρυθμός εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.
Ο εμβολιασμός είναι το κλειδί για τον χρονικό ορίζοντα κατά τον οποίο θα μπορούσαν να μετριαστούν τα μέτρα κατά της πανδημίας.
Αυτό θα είναι επίσης σημαντικό για την ταχύτητα της οικονομικής ανάκαμψης και την επακόλουθη ανάπτυξη άλλων μακροοικονομικών ποσοτήτων που έχουν αντίκτυπο στη συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματος που παρακολουθείται.
Γενικά, οι προοπτικές της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ προς το δολάριο και άλλα νομίσματα για το 2021 μπορεί να εκτιμηθούν ως θετικές.
Αναμένεται ότι η συναλλαγματική ισοτιμία δεν θα αποκλίνει σημαντικά από το τρέχον επίπεδο περίπου στα 1,2 USD ανά ευρώ.
Όλα αυτά θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση ότι οι τάσεις που επικρατούν στην ευρωπαϊκή οικονομία τους τελευταίους μήνες θα συνεχιστούν.
Ο βασικός παράγοντας θα είναι η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, η οποία φαίνεται να είναι πολύ ισχυρή.
Από την άποψη αυτή, δεν αναμένεται καμία αλλαγή από τις εκλογές για το γερμανικό ομόσπονδο κράτος που θα διεξαχθούν στη Γερμανία αυτό το φθινόπωρο.

Tony Christoforou
General Manager
Goldenburg Group Ltd.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης