Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Με αναταράξεις το ελληνικό Χρηματιστήριο

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Με αναταράξεις το ελληνικό Χρηματιστήριο

Η ορατότητα παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή σε σχέση με το χρόνο που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί η παρατεινόμενη οικονομική ύφεση και να ξεκινήσει η ανάκαμψη

Η υγειονομική κρίση συνεχίζει να αποτελεί το κεντρικό θέμα της επικαιρότητας ενόψει του 3ου κύματος της πανδημίας, με τα περιοριστικά μέτρα να επεκτείνονται και ένα γενικευμένο lockdown για την Αττική να συνιστά μια ορατή απειλή καθώς τις διαθέσιμες κλίνες των ΜΕΘ λιγοστεύουν καθημερινά.

Με την κυβέρνηση να ανακοινώνει νέους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής για να αμβλύνει τις δυσμενείς επιπτώσεις για τις πληττόμενες ΜΜΕ ενώ την ίδια ώρα έμποροι και καταναλωτές προσπαθούν να συμμορφωθούν με το προδήλως δυσλειτουργικό πλαίσιο λειτουργίας που κάθε τόσο μεταβάλλεται.
Με αυτά τα δεδομένα για την οικονομία, η εδραίωση της συναλλακτικής απαξίωσης είναι το λιγότερο βλαπτικό που θα μπορούσε να συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς η ορατότητα παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή σε σχέση με το χρόνο που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί η παρατεινόμενη οικονομική ύφεση και να ξεκινήσει η ανάκαμψη.
Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 1ο εξάμηνο, το σενάριο της οικονομικής ανόρθωσης προσδιορίζεται πλέον μετά το 2ο τρίμηνο του έτους.
Έτσι, οι διακυμάνσεις του Γ.Δ. λίγο πάνω από τις 750 μονάδες συνιστούν την τρέχουσα συμπεριφορά του με εμφανή την αδυναμία να υπάρξει αποφασιστική υπέρβαση του κρίσιμου ορίου των 765 μονάδων.
Είναι δε πιθανό να συνεχιστούν, με το πλαγιοκαθοδικό σενάριο να παραμένει ενδεχόμενο και τις 742 μονάδες να συνιστούν το πλησιέστερο όριο στήριξης.
Από την άλλη πλευρά, με την επικείμενη θέσπιση ειδικών διατάξεων το ΤΧΣ προετοιμάζεται να συμμετάσχει στις διαδικασίες των ανακεφαλαιοποιήσεων των συστημικών τραπεζών σε συνέχεια των κεφαλαιακών αναγκών που ενδεχομένως θα προκύψουν, με την περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς (ΑΜΚ 1,1 δισ. ευρώ) να σχεδιάζεται για το επόμενο διάστημα.
Με τις τράπεζες να συνεχίζουν την μέσω των τιτλοποιήσεων εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους παραμένοντας ωστόσο σε γκρίζα ζώνη καθώς σε επόμενο χρόνο θα προστεθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας.
Η λειψυδρία των ειδήσεων δεν βοηθά στην παρούσα φάση το ελληνικό χρηματιστήριο να αντλήσει θετικούς καταλύτες, καθώς ακόμη και η αναγγελία του επενδυτικού προγράμματος του Ελληνικού Χρυσού στη Χαλκιδική στα 3,1 δισ. δολάρια ελάχιστα βοήθησε.
Η ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των ελληνικών μετοχών για το δείκτη MSCI Standard Greece που έχει συρρικνωθεί σε μόλις τρεις, είναι πιθανό να λειτουργήσει ευεργετικά για τις συναλλαγές, ιδιαίτερα στο τέλος του μήνα οπότε και θα υλοποιηθεί ένα πιθανό rebalancing.
Στις διεθνείς αγορές, η ψήφιση του πακέτου ύψους 1,9 τρισ. δολάρια από το Αμερικανικό Κογκρέσο μεταφέρει μήνυμα αποφασιστικότητας του νέου Προέδρου σε σχέση με τη συνέχιση της προσπάθειας να επιδιωχθεί η ισχυροποίηση της πληττόμενης από την πανδημία αμερικανικής οικονομίας με κάθε τρόπο.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η αντιπαράθεση των μικροεπενδυτών με τους φορείς των hedge funds, με τις εποπτικές αρχές να αναζητούν τρόπους αυστηροποίησης του πλαισίου συναλλαγών που διενεργούνται από τις πλατφόρμες προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα μιας μελλοντικής νέας συστημικής κρίσης στο χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα.

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης