Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τα εμβόλια, τα ερωτηματικά και το διπλό στοίχημα

tags :
Τα εμβόλια, τα ερωτηματικά και το διπλό στοίχημα
Ακόμα και πολλοί επιστήμονες, άλλωστε, έχουν επιφυλάξεις, για το αν το εμβόλιο θα αποτρέπει τη μετάδοση του ιού
Μπορεί η Βρετανία να κόβει την Τρίτη 8/12 το νήμα στον πολύμηνο αγώνα δρόμου για τον εμβολιασμό, ωστόσο, μια σειρά από ερωτήματα όπως το εάν όσοι εμβολιάζονται μπορεί να μολυνθούν και ως ασυμπτωματικοί να είναι φορείς μετάδοσης του ιού, αλλά και πόσο θα διαρκούν τα αντισώματα που δημιουργούνται ως απόκριση στα εμβόλια,  μένουν ακόμη αναπάντητα.
Ακόμα και πολλοί επιστήμονες, άλλωστε, έχουν επιφυλάξεις, τόσο για το αν το εμβόλιο θα αποτρέπει τη μετάδοση του ιού, όσο και για τυχόν παρενέργειες σε βάθος χρόνων.
Ερωτηματικό αποτελεί επίσης αν παρά το εμβόλιο ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να κάνει διασπορά κάθε χρόνο – και ειδικά τους  χειμερινούς μήνες – όπως ακριβώς και η γρίπη.
Σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο να υπάρχει ένα εμβόλιο από το να λαμβάνονται συνεχώς περιοριστικά μέτρα καραντίνας, έστω και αν αποτελεί ένα στοίχημα η επίδραση που τελικά θα έχει στην εξάπλωση του ιού.
Στην Ελλάδα πρέπει να κερδηθεί επίσης και το στοίχημα κόντρα στους αρνητές του εμβολιασμού, ο οποίος θα είναι  προαιρετικός και δωρεάν για όλους, ενώ στόχος είναι να γίνει μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 2021 στην πλειοψηφία του πληθυσμού,  ώστε να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία.
Μάλιστα, η έναρξη του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό στη χώρα μας είναι θέμα χρόνου, αφού τον Ιανουάριο του 2021 θα φτάσουν οι πρώτες δόσεις και από την επόμενη κιόλας ημέρα θα ξεκινήσει ο πρώτος γύρος των εμβολιασμών,  έτσι ώστε μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου θα έχουν γίνει  1,6 εκατ. εμβολιασμοί.
Συνοπτικά το εμβολιαστικό πλάνο απέναντι στη νόσο covid-19  έχει ως εξής:  25.000.000 δόσεις εμβολίων (τα περισσότερα σε 2 δόσεις), 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, με δυνατότητα να εμβολιάζονται μηνιαίως  2.000.000 πολίτες, με πρώτους τους υγειονομικούς και τους ευάλωτους πληθυσμούς, ενώ στόχος μέχρι τον Ιούνιο του 2021 να έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι.
Και ενώ η χώρα ετοιμάζεται πυρετωδώς για να παραλάβει τα πρώτα εμβόλια, το 25% των πολιτών, σύμφωνα με  πρόσφατες έρευνες, δεν προτίθεται να μπει στη διαδικασία να κάνει το εμβόλιο.
Στην προσπάθεια να αναχαιτιστεί το  «κύμα» αντιεμβολιασμού και να κατευναστεί η ανησυχία των πολιτών για την ασφάλεια του εμβολίου, θα συνδράμουν οι καμπάνιες ενημέρωσης  για τον εμβολιασμό που πρόκειται να «τρέξουν» το επόμενο διάστημα.
Κατά  πόσο αυτές θα συμβάλλουν στο να μεταπειστούν οι όποιοι αρνητές του εμβολίου και να υποχωρήσει η διστακτικότητα και των πιο ανήσυχων, θα φανεί τους επόμενους μήνες και από το εάν, τελικά, θα  επιτευχθεί ο στόχος στις αρχές του καλοκαιριού του 2021 να έχει εμβολιαστεί  ο μισός πληθυσμός στην Ελλάδα.

Τούλα Δημούδη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης