Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

«Οξυγόνο» για το εμπόριο η καταβολή των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους

tags :
«Οξυγόνο» για το εμπόριο η καταβολή των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους
H απόφαση της κυβέρνησης να δώσει εφάπαξ τα αναδρομικά θα συμβάλλει αποφασιστικά στην κατανάλωση, καθώς οι συνταξιούχοι θα καλύψουν ανάγκες που δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν με τη σύνταξή τους
Ως μάννα εξ’ ουρανού χαρακτηρίζει ο εμπορικός κόσμος το 1,4 δις ευρώ που αντιπροσωπεύει τα αναδρομικά 2,5 εκατ. συνταξιούχων  και  αναμένεται να πιστωθούν ποσά από 650 έως 3.500 ευρώ τον Οκτώβριο ενώ ο μέσος όρος των αναδρομικών διαμορφώνεται σε 6.500 ευρώ.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας κ Σταύρος Καφούνης υποστηρίζει ότι η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει εφάπαξ τα αναδρομικά θα συμβάλλει αποφασιστικά στην κατανάλωση καθώς οι συνταξιούχοι θα καλύψουν ανάγκες που δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν με τη μηνιαία σύνταξή τους.
Η καταβολή των αναδρομικών θα δώσει μια ανάσα στην αγορά αλλά δεν μπορεί να ανατρέψει την φθίνουσα πορεία του τζίρου των καταστημάτων που για τη μεγάλη πλειοψηφία των εμπορικών κυμαίνεται στα επίπεδα του 70% εξαιτίας της πανδημίας και της απουσίας τουριστών από τη χώρα.
Πάντως ο  εμπορικός κόσμος χαρακτηρίζει θετικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη αλλά δεν είναι αρκετά  για  να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα.
Η μετάθεση εξόφλησης των υποχρεώσεων που αναβλήθηκαν κατά την περίοδο του lock down, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα αλλά και η θέσπιση των υπεραποσβέσεων που μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για μικρές επενδύσεις.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας λέει ότι μετά από πολλά χρόνια, φαίνεται να μπαίνει φρένο στο άρμεγμα της «ιερής αγελάδας» των παραγωγικών δυνάμεων, με τον δραστικό περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, που βελτιώνει αυτόματα την ανταγωνιστικότητα όλων των κλάδων της οικονομίας.
Δυστυχώς, αφ' ενός η διστακτικότητα στην άμεση εφαρμογή μιας γενναίας ρύθμισης όλων των υποχρεώσεων που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και αφ' ετέρου η  απροθυμία της υιοθέτησης συγκεκριμένων κανόνων που θα υποχρεώσουν το τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας που μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, θα εντείνουν το ήδη τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά.
Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που ανακοινώθηκαν αποτύπωσαν τα όσα συνέβησαν στο πρώτο εξάμηνο του 2020.
Προκύπτει ότι η απασχόληση ενισχύθηκε οριακά κατά 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. 
Θεωρείται ως επιβεβαίωση ότι τα μέτρα της κυβέρνησης έπιασαν τόπο σε ότι αφορά  τη αποτροπή απολύσεων από το λιανικό εμπόριο.
Ωστόσο ο δείκτης ωρών εργασίας στο δεύτερο τρίμηνο παρουσίασε μείωση 11,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Ο δείκτης μισθών και ημερομισθίων στο λιανικό εμπόριο παρουσίασε μείωση 5,9% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2019.
Η αποκρυπτογράφηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι εργοδότες του λιανικού εμπορίου μείωσαν  το  ωράριο εργασίας του προσωπικού με συνέπεια να μειωθεί το κόστος μισθοδοσίας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης