Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ζακοντίνος (Μέλος και τέως Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ): Γιατί η Τουρκία προκαλεί επί 45 χρόνια;

Ζακοντίνος (Μέλος και τέως Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ): Γιατί η Τουρκία προκαλεί επί 45 χρόνια;
Γιατί Τούρκοι έχουν επαναφέρει την από το 1914 απαίτησή τους  να τους επιστρέψουμε τα ανατολικα νησιά του αρχιπελάγους με τους Ελληνικούς πληθυσμούς που κατελήφθησαν το 1912;
Εδώ και 45 τουλάχιστον  χρόνια διεξάγεται ένας ακύρυχτος πόλεμος πάνω από το Αιγαίο.
Ο λόγος είναι γιατί Τούρκοι έχουν επαναφέρει την από το 1914 απαίτησή τους  να τους επιστρέψουμε τα ανατολικα νησιά του αρχιπελάγους με τους Ελληνικούς πληθυσμούς που κατελήφθησαν το 1912,  πράγμα που τότε δεν πήρε έκταση  λόγω της έναρξης του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και της ένταξής μας στην νικηφόρα συμμαχία της Ανταντ.
Η συγκεκριμένη απαίτηση, εκδηλώνεται με συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου & θαλάσσιου χώρου και πρόσφατα ανοιχτά πλέον προβάλλοντας και διαφημίζοντας το περίφημο σχέδιο “Mavi Vatan” και κυκλοφορώντας ανά την υφήλιο τους σχετικούς χάρτες.
Ωστόσο εντύπωση κάνουν οι συχνές αναφορές του Τούρκου Προέδρου για τις συνθήκες που ακολούθησαν μετά την παράδοση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ιδιαίτερα δε αυτή της 19/8/20, που αναφέρθηκε στη συνθήκη των Σεβρών η οποία ως γνωστόν προέβλεπε τον εδαφικό ακρωτηριασμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όπως είχε αποφασιστεί  στη συγκεκριμένη σύσκεψη (10/8/1920)  από τους Γούντροου Ουίλσον,( πρόεδρος των ΗΠΑ) Κλεμανσώ, ( Γάλλος πρωθυπουργός)  & Λουδ Τζώρτζ.(Πρωθυπουργός  Μ. Βρετανίας)
«Θα σκίσουμε τη νέα συνθήκη των Σεβρών που ετοιμάζουν, όπως κάναμε και πριν από έναν αιώνα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την διάρκεια των εγκαινίων του εργοστασίου της εταιρίας  “Kalyon solar technologies” στην Κωνσταντινούπολη.
Αυτομάτως προκύπτει το ερώτημα: τι είναι αυτό που έκανε τον Τούρκο πρόεδρο να αναφερθεί στη συνθήκη που ακρωτηρίαζε την Τουρκία.
Ανατρέχοντας στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν και ένας άλλος τούρκος πρόεδρος ο Κενάν Εβρέν σε συνέτευξή του το 1981 ( δημοσίευμα στην εφημερίδα ΒΗΜΑ) είχε αναφέρει ότι «σκοτεινές δυνάμεις απεργάζονται την διάλυση της Τουρκίας».
Τον εδαφικό ακρωτηριασμό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας  όπως είχε σχεδιασθεί στις Σέβρες  είχε αποτρέψει ο Μουσταφά κεμαλ που εκμεταλλευόμενος τις πολιτικοκοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις χώρες των νικητών κατόρθωσε να επανασυστήσει ειρηνικά την τουρκική κυριαρχία στις ιταλογαλλικοκρατούμενες περιοχές ενώ μετά την κρίσιμη μάχη του Σαγγάριου τον Αύγουστο του 1921, όπου φάνηκε ότι ο ελληνικός στρατός για τον χψ λόγο δεν μπορούσε να νικήσει τα κεμαλικά στρατεύματα έγινε αδιαμφησβήτητος κύριος της καταστάσεώς πράγμα που δυστυχώς δεν το αντελήφθη η τότε ελληνική κυβέρνηση.
 Δηλωτικό αυτής της εξέλιξης ήταν ότι μετά  τη μάχη του Σαγγαρίου πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένων και των πρώην συμμάχων της Ελλάδας ( Γαλλίας- Ιταλιας) έστειλαν (πλην των  Άγγλων)  συγχαρητήρια στον Κεμάλ για την «νίκη» των Τουρκικών όπλων.
Αν πράγματι συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι και ο τούρκος πρόεδρος φοβάται ένα τέτοιο ενδεχόμενο,  σε διασταλτική ερμηνεία των προθέσεών και των ενεργειών του  μπορούν να εξηγηθούν οι λόγοι που αναζητεί:  συμμαχίες,υπόσχεται προστασία σε τρίτες χώρες, επεκτείνεται στρατιωτικά,  εξυπηρετώντας επί της ουσίας άλλες δυνάμεις,  αμφισβητεί θαλάσσια κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος θέτοντας θέμα εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων υδρογονανθράκων,  τη στιγμή που θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά ότι το κόστος άντλησής των είναι απαγορευτικό.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Κάτω απ’ αυτές τις  συνθήκες μπορούμε να συμπεράνουμε  ότι ο τούρκος πρόεδρος ψάχνει μια ευκαιρία για πολεμική αναμέτρηση με την Ελλάδα μικρής διάρκειας και κάτω από ευνοικές γιαυτόν συνθήκες  ώστε ως κυρίαρχος του παιχνιδιού να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα που θα του επιτρέψει,  αφ ενός να αποτρέψει όπως ο Μουσταφά Κεμαλ την εδαφική συρρίκνωση της Τουρκίας (δημιουργία κουρδιστάν, επέκταση της Αρμενίας στα εδάφη του Καρς και Αρνταχαν) αφ ετέρου να πετύχει την απόδοση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου & την αυτονομία  της Δυτικής Θράκης.
Το ζητούμενο πλέον για τη χώρα μας είναι αν οι κυβερνήσεις έχουν αντιληφθεί τις προθέσεις των Τούρκων που δεν πρόκειται να ανασχεθούν εάν δεν υπάρξει σκληρή στρατιωτική απάντηση και ότι ο χρόνος δυναμικής αντιμετώπισης της Τουρκίας έχει πλησιάσει πολύ επικίνδυνα και τούτο γιατί η γεωγραφία μας έχει καταδικάσει,  να ζούμε δίπλα στον πλέον αναξιόπιστο, κακορίζικο,νταή & κακό μπελά γείτονα.

Δημήτρης Α. Ζακοντίνος
MSc stragetic & defense analyst
Μέλος & π. Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης